• vatandaşın iliğini kurutmaya yemin etmiş, bayilerdeki tüm yeni araçları satın alıp emeksiz en az on bin lira farkla satan oto galerilere uygulanması günümüz ekonomisinde şart haline gelen düzenleme.

    mesela ıki gün önce piyasaya çıkan yeni hyundai i20yi lansman fiyatlarıyla almak isterseniz çok geç kaldınız, çünkü bayilerdeki tüm araçlar galeriler tarafından alınıp sarı siteye sıfır km olarak konuldu bile.
  • haksiz sayilmaz soyle dusun. param var diye piyasada ki butun unu toplayayim sonra bu unu kafama gore istedigim fiyattan verip parama para katayim. bu nasil izin verilmeyen bir sey ise ayni mantik araba icinde gecerli. galeriler butun arablari toplarlarsa sonra istedigi fiyati koyup satabilir. bunu onleyebilirler mi? zor. bu hakszilik mi ? evet.
  • çözümü kimsenin gidip buralardan araba almaması olan hadise.
  • oto galericiler zaten sıfır araç satmıyor ki... teknik olarak araç galeri tarafından satın alındıktan sonra "ikinci el" sayılıyor, çünkü hem faturası kesilmiş hem de ruhsatı çıkmıştır.

    dolayısıyla devletin tek tek gidip araçların km sayaçlarına bakarak kaç kilometrede olduğuna bakması lazım ki, zaten birçoğu en iyi ihtimalle 10-15 km'de falan oluyor.

    büdüt:

    bir ekleme yapayım: bu durumda galericilerin sıfır km araç "alması" yasaklanabilir, öyle bir durumda da araya aracı sokar yine alırlar o arabayı.
  • ülkede yanlış olan biten ne varsa suçlunun hep bizler olması.
  • gazileri de sıfır olarak satmaz, 50-100 km'de 'sıfır tadında' satarak bu işin içinden yine sıyrılır dediğim ama bir yandan da desteklediğim olaydır.
    bir yolu bulunup bu işin önüne geçilebilir.
  • çözüm çok ama çok basit bu araba krizine aslında. 1 yıl önceki fiyatları devlet database e işleyip tüm satış sitelerine bu oranları modele göre hesaplamalarıyla entegre edip en temizi şu para dese bu iş çözülür aslında.
  • alma birader. alma. araba fabrikaları bunlara satsın, bunlar "nasıl olsa satılıyor" diye bayilerden araçları toplasin.

    araba firmaları daha fazla araç üretir bu durumda. amaç satış değil mi? ahmet alacağına x firmasının alması araba fabrikalarının hiç umrunda olmaz.

    sonunda piyasada arz fazlası olunca galeriler de arabaları artık götlerine sokarlar.
  • adam arabayı bayiden çekiciyle alıp galeriye götürüyor, hiç km yaptırmadan sıfır diye satıyor bunu tespit edip engellemek çok zor.
hesabın var mı? giriş yap