• bunlar şimdi subanikeyi falan sorar, ondan da kalırım kesin amk.

    lan bu ülkede yalandan da olsa, elektrikler de kesilse, trafolara kediler de girse en azından resmi olarak söz sahibi olduğum tek yer sandık, onu da aldıracaksınız elimden :((

    edit: piii başlığı açan ışık hızıyla kaçtı. @2 olduğumda caps alıcam lan bundan sonra :/
  • kurtuluşumuz olur. sağ görüşlü bir partiden beklemek ise saflık. keşke daha önce düşünülseymiş.
  • geri zekalıca önermeyle sunulan sözüm ona sınav. başlığı açan yazar arkadaşın verdiği örnekte de bunu görmek mümkün. ehliyet kullanmadan araba kullanmak yasaktır ve tabii ki de araba kullanmak için ehliyet sınavına girmek gerekir. ancak demokraside "seçme hakkı" siyasi düzeni birinci elden kullanmak anlamına gelmez. özellikle parlamenter sistemde vekaletvâri bir sistem işler. yani yapılan araba kullanmak değil, şoförünü seçip arkaya oturmaktır bir nebze. ha, derseniz ki siyasal düzeni idare edecek kişiler sınava girsinler; işte o zaman önerme daha makul olur. siyaset biliminin s'sinden anlamak o zaman daha önemli ve geçerli hale gelir.

    edit: başlığı açan arkadaş 1 dakika içerisinde ortadan kayboldu. yazdığı şey şu minvalde bir şeydi,

    "nasıl ki araba kullanmak için ehliyet gerekiyor, oy kullanmak için de gerekir. siyasetin s'sinden anlamayan insanların ... bıdı bıdı"

    edit2: imla.
  • sınavın olmasından daha önemlisi sınavı kimin yapacağıdır. türkiye'den söz ediyorsak bu sınav sonucunda akp'nin o oranı artar.
  • #59610337 şuradaki teyzeden de görüleceği üzere gerekli olan sınavdır.

    demokrasi denilen sistem, eğitim ve bilinç düzeyi düşük olan toplumlarda bıçak sırtı bir kavrama dönüşüyor. bu sebeple demokrasinin salt tanımı üzerinden ülkemizde uygulanan oy verme işlemleri, aslında sağlıklı bir sonuç vermiyor.

    oy verme işleminden önce, ülkenin temel bilgileri ve güncel bilgiler üzerinden basit bazı sorular sorarak aşırı cahil ve bilinçsiz insanların oy vermemesini sağlamak, aslında bu oy veremeyecek kesim için de bir yarar sağlayacaktır. karanlık bir ormanda nereye gittiğini bilmeden yürümeye çalışmak yerine elinde fener olan birini takip etmek daha mantıklıdır.

    peki bu sınav nasıl sorular içermeli? aklıma gelen bazı sorular şunlar:
    - ülkemizin yönetim şekli nedir?
    - şu anki başbakan kimdir?
    - mecliste hangi partiler yer almaktadır?
    - ülkemizin bayrağının renkleri?
    - bugün yapılan oy verme işlemi kimlerin seçimi için yapılıyor?
    gibi basit ama belki oy veren kesimin yüzde 10'unun geçemeyeceği sorular içerebilir. 5 sorudan 4'ünü, 10 sorudan 8'ini gibi, soruların yaklaşık yüzde 80 ve üzerini cevaplayamayan adaya oy kullandırılmaz.

    demagoji ile seçim kazanmaya çalışan siyasiler haricinde tüm ülkenin yararına olacak bir karar olur.
  • (bkz: bitti demediniz mi amk)

    cumhuriyetcilik kavramindan halkcilik kavramindan bihaber kemalistlerin bu olayi savunurken goruyorum ya cildiriyorum. size fazla amk cumhuriyet. mesrutiyet donemindeki gibi yalniz vergi veren erkeklerin oy kullanabildigi bir sistem getirilmeli bu ulkeye.
  • kendine kemalist diyebilmeye cüret eden sahtekarların, aktrollerin ve halkı sikine bile takmayan sözde solcuların istediği sınavdır.

    aferin sizlere... ne yaparız da bu ülkemin insanlarını böleriz şeklindeki düşünmeye bir bir bırakmadınız gitti. pkk sizin yanınızda bok yemiş, o derece yani.
  • platon'un demokrasi kavramı:

    --- spoiler ---

    demokrasinin esas prensibi, halkın egemenliğidir. ama milletin kendini yönetecekleri iyi seçebilmesi için, yetişkin ve iyi eğitim görmüş olması şarttır. eğer bu sağlanamazsa demokrasi, otokrasiye geçebilir. halk övülmeyi sever. onun için, güzel sözlü demagoglar, kötü de olsalar, başa geçebilirler. oy toplamasını bilen herkesin, devleti idare edebileceği zannedilir. demokrasi, bir eğitim işidir. eğitimsiz kitlelerle demokrasiye geçilirse oligarşi olur. devam edilirse demagoglar türer. demagoglardan da diktatörler çıkar.

    --- spoiler ---

    öncelikle bunu dünya üzerinde uygulayacak bir siyasi olduğunu sanmıyorum. çünkü bu bir sonraki seçimlerde koltuğunu büyük bir tehlikeye atmak, seçmenlerinin değişmesi ve başa geçebilmek için daha çok çabalaması demek.

    platon'a göre demokrasi ve eğitim kardeş ikili. birisi olmadan diğeri olamıyor ve bu bana kalırsa çok doğru. kesinlikle oy verileceklere bu sınav yapılmalı. bu aysun kayacı'nın dağdaki çobanla benim oyum bir mi durumu değildir. bu durum daha çok dağdaki cahil çobanla, dağdaki kendini geliştirmiş çobanın oyu bir mi durumudur.

    hatta olaylar ileride daha çok büyütülürse normal bir garsonlukta bile istenen orta okul, lise, üniversite mezunu olmak yerine bu özel sınavdan alınan puana bakılabilir bile.

    ama en büyük sorunumuz sınavı yapmasına güvendiğimiz kurum var mı ? bu soruları da çalarlar mı ? sonradan aydın kesimi cahil, cahil kesimi ise aydın ilan ederler mi ?

    (bkz: zihinsel engellilerin oy kullanması)

    edit: altını çizmek istiyorum bu herkesin okumuşla, okumamış olayı değildir. bu sınavda matematik gibi şeyler olmamalı olması gereken oy veren bu kişi kör kütük cahil mi ona anlamak. köydede olsa bir şirketin başında da olsa 2-3 kitap okuyor mu onu anlamak.

    edit: nietzsche'nin demokrasi anlayışı

    --- spoiler ---

    cahil bir toplum, özgür bırakılıp kendine seçim hakkı verilse dahi, hiçbir zaman özgür bir seçim yapamaz. sadece seçim yaptığını zanneder. cahil toplumla seçim yapmak, okuma yazma bilmeyen adama hangi kitabı okuyacağını sormak kadar ahmaklıktır! böyle bir seçimle iktidara gelenler, düzenledikleri tiyatro ile halkın egemenliğini çalan zalim ve madrabaz hainlerdir!

    --- spoiler ---
  • gayet mantıklı önermedir. herkes matematik, fizik, geometri vs. bilemez belki ama oy kullanmaya aday herkesin, belli bir genel kültür seviyesi, belli bir türkçe ve tarih bilgisi olması gerekmektedir. en azından bu koşullar göz önüne alınarak bir uygulama yapılsa, herşeyin çok daha güzel olacağına inanabilirim ülkem için.
  • malum partinin seçmeninin baraj altında kalacağı sınav olur ama onun da sorularını çalarlar!!!
hesabın var mı? giriş yap