• en son öngörüsüdür. asgari ücretin 15 k falan olması lazım o halde.
    https://youtu.be/pqqmriht9mu?t=1073
  • hahaha! ona bakmayın, dolar'a da 10 lira olacak diyordu. ama oldu mu?
    olmuş. kaçın...
  • 100 lira da olacak?

    ne var bunda? reis demedi mi enflasyonla biraz devam edeceğiz diye? %100 enflasyon olsa 5 liralık ekmek 10 oluyor ve reis bile zaten bunu önceden söylemiş oluyor.

    devam ederse de enflasyon o zaman 100 tl olur. bu öngörü bile değildir.
  • matematiğin öngördüğü gerçektir.

    enflasyonun artış hızının bile düşmediği ülkede 100 lira da olur.
  • olacak. 1 senelik tüm ihtiyaçlarınızı alın kredi kartı ile taksit yapın ve eve yığın.

    edit-ul hesab: dayanabilen ama hızlı tükenen ihtiyaçlar; bakliyat, sıvı yağ, un, şeker, cay. derin dondurucuda saklanan et, evde kullanan temizlik kimyasalları gibi ürünler, ve kıyafet ayakkabi gibi sürekli zam alan ve bir sezon önceden uyguna satın alınabilen ürünleri erkenden alarak kâr edebilirsiniz diyorum.

    düşünün 4 kişilik orta halli bir aile ayda kaç para yukarıda saydığım ürünlere harciyordur. 2 kişi yaşıyoruz ve sadece aylık market alışverişim 3bin liranın üstünde. indirim gördükçe ürünleri eve depoluyorum. artık sürekli ileriyi düşünmek zorundayız. markette indirimdeymis diye 6 ay sonra kullanacağım bütün bakliyatlari, deterjanlari hatta duş jellerini dahi aldım. işler ileride yogunlasacak deyip aldığım 28bin liradan bilgisayar şu an 44 bin lira ama o bilgisayarı erken almayıp eski bilgisayarım yeni gelen işleri kaldıramayacak hale geldiğinde alsaydım 15 bin lira daha fazla odeyecektim.

    4 kişilik bir aile düşünün. alması gereken, yukarıda bahsettiğim ürün tiplerinden aylik ortalama 4 bin lira harcamaları olsun. enflasyonun resmi rakamı %80 ama gayri resmi rakamı %160 civarlarında. bu da 4 bin liralık alışverişin 6 ay sonra yaklaşık 6000, 6500 civarında olacagi anlamına geliyor. ki aylardır şu enflasyonun çemberinden geçiyoruz herkese bu rakamlar mütevazi bile gelir.

    neyse bu ailemiz buralar ileride değerlenir deyip markette indirimde gördüğü ev ihtiyaçlarını ilerisi icin de depolarsa bugün 4000 liralık harcama yaparak 6 ay sonra 6000 liralık harcama yapmaktan kurtularak 2000 lira kara geçecek. o ay da, o andan 6 ay sonrası için 6000 liralık alışveriş yaparak o andan 6 ay sonrası 9000 lira ödememek icin alışveriş yapacak. böylelikle ürünü aldigin zamanla, tükettiğin zaman arasında enflasyondan oluşan fiyat farkını kar etmiş olacak. çünkü maaşlar aylik açıklanan enflasyon oranında zam görmeyip sabit kalıyor. bu yüzden sene içinde surekli alım gücümüz düşüyor. haliyle zamanla eriyen alım gücünün etkisini hafifletmek için giderleri one çekmek gerekiyor.

    yukarıda bilgisayar ornegini verdim ama her şey bu şekilde, benim için sıvı yağın litresi hala 20 lira civarında çünkü aralık ayında aldigim şişeleri kullanıyorum hala 1.5 sene raf ömrü olan bir ürün. makine deterjanlarindan sampuana kadar her şeyi de indirimde gördükçe eve atıyorum. yeni haber gördüm seneye kıyafetlerde %70 civarında zam bekleniyormus. şimdiden kışlıkları almaya başladım bu yuzden. şimdi indirimden 1000 liraya alacağım bir kış kıyafeti sepeti seneye gelecek zamlar ve sezonunun gelmesi ile 2000 lira yapacak.

    bu bahsettiğim şekilde davranarak 4 kisilik bir ailenin 20 30 bin civarında zarardan kar yapması gayet mumkun. enflasyonun elden kaçtığı, mutfakta rafta duran bulgurun bile yatırım aracı haline geldiği güzelim ülkemizde ne yazik ki bunları düşünmemiz gerekiyor.

    edit 2: uyku semesi hatırlattı tatil almak da buna dahil. sezonda 20 25e patlayacak tatil kısa girerken alınırsa 10 binden halledilir aile için.

    edit: aşağıda mesaj almak istemeyen bir arkadaş "1 sene sonra ne yapacağız" deyip bir de ozelden taciz edip kendi egosunu tatmin etmeye çalışmış. çok basit matematik yapamayan gerizekalilarla birlikte kendisi de gecinemeyerek acından ölüp gen havuzundan acizliğini temizleyebilir.
  • en üzücüsü ekmeğin 10 lira olmasını istemiyoruz ama öyle olacağını biliyoruz. fiyatlar konusunda gerçeklik algımızı zaten kaybettik bu yüzden fiyatlara şaşıramıyoruz.. zaten tam tahıllı ekmekler, salihli köy ekmeği, karakılçık ekmeği gibi ekmekler 20 liranın üzerinde..
  • bunu öngörmek için özgür demirtaş olmaya gerek var mı sence? memura %40, asgari ücrete minimum o kadar zam yapılacak, özel sektör de boş durmayacak, ekmek fiyatı sabit mi kalacak? fırıncı personel masrafını elbette fiyata yansıtacak

    arabamın lastiklerini 3-5 ay daha idare edebilir olmasına rağmen az önce değiştirdim. çünkü tekini 1000 liraya aldığım bu lastiklerin 3-5 ay sonra 1500 lira olacağına eminim. taksit de yaptırabildiğim için 2000 lira civarı kar ederim. herkes hesabını kitabını buna göre yapsın, ihtiyacını oyalanmadan alsın
  • bu arada sen unu 10 liraya alıyorken fırıncı, sadece fırınlara verilen, buğdayı tmo kaynaklı unu 5 liraya alıyor, çaktırmayın.

    not: fiyatlar temsili. ben 400tl domalırken çuvalına, malum "siyah çuval" için 200+kdv fiyat aldım.
  • öngörülmeyecek bir şey değil.
  • biri çıkıp dolar 9 lira olacak der biri çıkar ekmek 10 lira.. halk olarak ne yapacağımızı şaşırdık. ve işin garip tarafı her ikisi de olabilir, her ikisine de şaşırmayız, öyle bir durumdayız.

    istikrar nedirin antiteziyiz ülkece. öngörülemeyen bir ekonomiye kim neden, nasıl yatırım yapsın?
hesabın var mı? giriş yap