• herşeyden korkma durumu.
  • (bkz: korkma sonmez)
  • psikiyatri camiasinin alles inklusive paketi....
  • panolardan korkmak.
  • klostrofobinin bir uzantısıdır. efenim şimdi bilienler bilir pano şaraphanesinin alt katı kapalı, basık ve izbe bir alandır. kapalı yer korkusu olan bir vatandaş haliyle buraya girdiğinde fobik bir sıkıntı yaşayacak ve bir daha bu dükkanın önünden geçmeye bile korkacaktır. işte bunun halk dilinde adı panofobi* olarak geçer.
  • (bkz: panik)
  • günümüz dünyasında çoğalmakta olması muhtemel korku türü.

    aslında bakıldığında her bir fobi bir diğerini tetikleyerek ortaya çıkıyor. karanlıktan korkarak uyuma korkusu, güven duygusunun zedelenmesiyle insanlara karşı oluşan korku sonrasında sekse karşı oluşan korkular, yine karanlığın da tetiklemesiyle böcek/örümcek korkusu. sonunda her bir korkunun bir diğerini tetikleyerek sonsuz bir korku döngüsü oluşturmasıyla ortaya çıkan her şeyden korkma korkusudur panofobi, kendinden bile.
  • panphobia, omniphobia veya pantophobia olarak da adlandırılabilen, bilinmeyen (ya da ne olduğu fark etmeyen) ölümcül olduğu düşünülen bir şeyden korkma durumu. her ne kadar isminde olsa da kendisi tıpta bir fobi olarak geçmez.

    "panphobia" kelimesi ilk olarak théodule-armand ribot'un 1911'de yayımlanan "the psychology of the emotions" çalışmasında ortaya çıkmıştır.
    eserinde bu korkunun; hastanın her şeyden korkması veya ne olduğu belirsiz bir şeyden korkması durumunda, ortada anksiyete varsa ve bu korku bir nesneye karşı duyulmak yerine hayal gücünde canlanıyorsa var olduğunu söyleyebileceğimizi belirtmiştir.

    ismin kökeni ise şu şekildedir: pan yunanca'da "hepsi" anlamına gelirken, "korku" anlamına gelen phobos ile birleşmiştir. pan kelimesi ise aslında "yunan tanrısı olan pan'in müdahalesi ile ortaya çıkan acı verici durum" anlamına gelmektedir. panik kelimesinin kökeni de anlamıyla bağdaştırılacak şekilde buradan gelir ve panofobi ile de ilişkilendirilebilir. bu sebeple panofobi anlamına gelen kelimelerden biri olan pantophobianın bu fobiyi açıklarken asıl kullanılması gereken doğru kelime olup olmadığı tartışılmaktadır. çünkü diğerlerinin ve panofobinin aksine bu kelime herhangi özel bir korkuyla doğrudan ilişkili değildir.

    fobinin teşhis edildiği hastalar arasındaki ortak noktalarda bakıldığında genellikle bu fobi dışındaki belli hastalıkları taşıdıkları görülür. bu hastalıklar borderline kişilik bozukluğu, şizofreni türleri, sanrısal bozukluklar olabilir. aynı zamanda anksiyete bozukluğu ve paranoya rahatsızlıkları bu fobinin ilerlemiş ve şiddetlenmiş hali olarak görülebilir.

    2012 yılında genel olarak panofobiyi konu alan, ingiliz yapımı, korku-komedi türündeki a fantastic fear of everything filmi çıkmıştır.
hesabın var mı? giriş yap