• "e pek tabii ki yolcular yapacak" şeklinde cevaplanası soru.
    nasıl işleri işçiler yapıyorsa; yolu da yolcular yapar abi, mantık lütfen çok rica edeceğim.

    şaka maka böyle bir soru sorana da böyle bir cevap yakışır zaten. siz söyleyin, o aradaki farkı anlayamaz zaten*
  • abd’de ilk kar amaçlı şirketler turnpike-yol inşa eden ve işleten firmalar. sanayileşmeyle beraber piyasayla, büyük şehirlerle bağ kurmak isteyen kırsal topluluklar bu firmaları tutup yol yaptırıyor. aslında bu firmalarda batık çok oluyor, temettü seyrek ödüyor, karsız bir iş modeli. fakat ilginç şekilde bu firmalara yatırım yapan özel teşebbüsün amacı zaten firmadan doğrudan kar etmek değil, yolun getirilmesi, arazi değerinin artması. karsız bir işi, normalde mantıksız görülebilecek şekilde finanse ediyorlar ama yolun yapılmasından fayda sağlıyorlar. bu mesela devlet dışında dolaylı kamusal fayda sağlayabilecek başka mekanizmaların olduğunun kanıtlarından biri.
    hatta bu altyapı firmalarından devlet de bol bol hisse alıyor, fakat yan kazanç değil temettü beklentisiyle, bu olmayınca elden çıkarıyor.

    https://mises.org/…s-anyone-who-stands-benefit-them

    tekrar edelim, vergilendirme olmazsa yolları onlardan fayda sağlayanlar finanse edecek, bu fayda doğrudan finansal kar olmayabilir. para cinsinden karla, fayda birebir aynı şey değil.
  • liberteryenlere karşı çok sık kullanılan bir argüman. carl sagan'ın öğrencisi, astrofizikçi neil de grasse tyson burada bir devletin neden yol yapması gerektiğini gayet güzel temellendirmiş.

    yol yapımı tarihsel olarak da halk için değil devletin güvenlik için geliştirdiği bir sektör zaten.

    yol olmadan nasıl lojistik ikmal sağlayacaksın? nasıl itfaiye, ambulans vs yollayacaksın? nasıl tank yürüteceksin? unutmayın ki roma imparatorluğu'nu roma imparatorluğu yapan da roma imparatorluğu'nun inşa ettiği yollardı. tarihten beri bu böyle.

    minarşist yaklaşımda yol yapımı güvenlik endişeleri üzerine temellendirilebilir kolaylıkla.
  • öyle bir tartışmada ben olsaydım, tartışmayı o an bitirirdim. herkesin bildiği kendine der çekilirdim. aslında böyle bir tartışmada olmazdım sanırım, pratikte mümkün olmayan şeylerin, teoride tartışılması da gereksiz bence.

    100 sene sonra norveçtekiler tartışsın, devletin gerekliliğini
  • yol önemli konu ama devlet otoritesi sadece yol ile kıyaslanamaz. sosyal devlet lojistik ve inşaat yatırımları ile var olduğunu iddia edip insanlar hastahenelerde perişan oluyor sokaktaki bombalar da ölüyorsa varsın o yollar kalsın herkes için daha sağlıklı olacaktır.
  • ah şu e5 ,tem ne büyük bir nimetmiş yaa. onların yerine orman olsa bence daha güzel .sus için bir de köprü yapardık.otobus,yok egzoz kokusu yok, araba yok köprüden yayan boğaza izleye izleye geçerdik..
hesabın var mı? giriş yap