• elma kabuğunda bulunan cinsi, kandaki kurşun gibi, arsenik gibi ağır metallerin iyonları için mıknatıs görevi görür ve dolaşım sisteminden dışarı atılmasına yardımcı olur.
  • evde de kolaylıkla elde edilebilecek bir çeşit kıvam arttırıcıdır.
    en çok ayva ve elmada bulunan pektini ev şartlarında sağlayabilmek için yapılması gereken bu meyveleri (mümkünse organik olmaları iyidir) irice doğrayıp, çekirdeği ve kabuğuyla bol su içinde kaynatmak, köpüklenmeyi takiben hafifçe bastırarak tel süzgeçten geçirmek, süzülen karışımı bir süre daha kaynatmaktır. pektinin kıvamını test etmek için bir çay bardağına soğuk su doldurulur. içine birkaç damla kolonya damlatılır. bir tatlı kaşığı kadar pektin bu suya ilave edilir. pektin, rakı renginı alıp, yumuşak bir macuna dönüştüyse kıvamı mükemmel olmuş demektir. her türlü reçel ve marmelat hazırlamak için kullanıma hazır bu doğal kıvam arttırıcı hemen kullanılmayacaksa buzdolabında birkaç hafta muhafaza edilebilir.
  • hayvanlardan elde edilmiş ürünleri kullanmayan insanların, bitkilerden elde edildiği için jelatin yerine onu tercih etmelerinin de etkisi ile giderek yaygınlaşan ve artık paketli olarak satın alınabilen pektin, marketlerde satılan şekersiz reçellerin içeriğinde de görülebiliyor. hem şekerli hem de kıvam artırıcı, reçel yapmak için biçilmiş kaftan.

    evde pektin yapımı ile ilgili youtube videoları izleyince daha önce farkında olmadan bir nevi pektin yaptığımı anladım. evde şekersiz reçel yaparken genellikle içine elma suyu eklenir. ben de elma suyu ekleyerek mürdüm eriği marmelatı yapmıştım. olgunlaşmış erikleri ev yapımı elma suyu ile kaynatıyorsun, o kadar.

    izlediğim videolarda (1, 2) gördüğüm kadarıyla pektin oranı yüksek bir meyveyi, genellikle elma, üzerine su ekleyip kaynatıyorsun. sonra süzüp elde ettiğin sıvıyı biraz daha kaynatıyorsun. veya işin ortasında süzmek yerine, meyveyi suyun içinde parçalanıp lapa olana kadar kaynatıp en son süzüyorsun. elde ettiğin sıvıyı reçele ekliyorsun.

    meyve ve sebzeler olgunlaşma sürecinde pektin ürettikleri için tam olgunlaşmamış meyvelerde pektin oranı daha yüksek oluyor, meyve olgunlaştıka pektin azalıyormuş. pektin açısından en zengin meyveler: narenciye kabukları, elma, şeftali, çilek ve portakal. diğer yüksek oranda pektin içeren meyve ve sebzeler de şöyle: yeşil fasulye, havuç, domates, patates, muz, kayısı, böğürtlen, frambuaz, tatlı patates, bezelye, erik, kızılcık, ayva, üzüm... daha çok var ama ben elma ile yetindim.
    link, video
  • bağırsağı çalıştırıyor. kolon kanserini önlüyor.
  • bir çeşit kıvam arttırıcı. organik marmelat ve reçellerde kullanıldığı için büyük ihtimalle zararlı bir katkı maddesi değil.
  • portakal kabuğunda bulunan bir polymer.ilaç sanayiinde kullanılır.şeker yapısındadır.
  • özellikle reçel ve marmelat yapımında kullanılan, bitkilerin dokularında bulunan koyu asitli şeker çözeltilerini pelteleştirebilen bir çeşit polisakkarit grubu
  • pektik maddelerin suda erimeyen kısımlarına verilen isimdir.pektik maddeler kompleks kolloidal polisakkarit karışımıdır.sindirilemeyen bir karbonhidrattır.
hesabın var mı? giriş yap