• sertifika sınavı; öss,lgs,kpss,yds gibi sınavlarla mücadele etmiş türk gençliği için adeta bir çerezdir.
    internette arattıgınız zaman hayatında büyük sınav görmemiş amerikalıların "my pmp journey" gibi bloglarını okuyup,gözünüz korkmasın;adamlar pek sınava girmedikleri için destan gibi hazırlıklarını anlatıyorlar.

    biz ortaokulda tüm haftasonunu dershane köşelerinde geçirmiş nesiliz ,pmp sınavı nedir allah aşkına
  • dün itibariyle aldığım, linkedin vb bilimum yere ,pmp ekini koyabilmemi sağlayan, başımı göğe erdiren sertifikadır.

    sınavın pmbok 4th edition versiyonuna girecekler için önerilerim şu şekilde:
    ingilizceniz iyiyse direkt ingilizceden çalışın. pmbok okumak çok sıkıcı onun yerine rita'dan* misler gibi çalışırsınız. sınavda çıkan sorular da ritanın soruları zorluğunda. çalışma için ritayı 1 kere okuyup bol soru çözmek ve yanlış olan soruların cevaplarını ritadan okumak yeterli.

    ezberi kuvvetli olanlar üşenmezlerse process input ve outputlarını ezberleyebilirler. ben ezber konusunda çok kötü olduğum için sadece formülleri ezberledim, input outputları genel mantıkla çözdüm.

    quality assurance / quality control arasındaki fark önemli.
    scatter diagram/pareto chart/histogram/flowchart/runchart vb chart’lar nedir, ne işe yarar bilmek lazım.
    human resource’taki team developent evrelerine bakın, 2-3 soru geldi burdan.
    network diagram hesaplamaları kolay, burdan çıkan sorular garanti olacaktır, hesaplamayı bilmiyorsanız çalışmayı unutmamak lazım.
    ritadaki social responsibility ile ilgili sorular da geliyor. genel mantık; yasadışı/insan haklarına ayrıkı birşeyden bahsediliyorsa direkt refuse, önerilen konu için contractta herhangi bir yasak yoksa müşteri/yönetime sorma (ör: uni'ye research için proje bilgilerini paylaşmak), conflict of interest yaratacak durum varsa bunu mutlaka ilgili kişiler/yönetim ile paylaşmak şeklinde özetlenebilir.

    son olarak, masa başında 4 saat boyunca oturmayı gerektirdiği için fiziksel olarak zorlayıcı bir sınav. öncesinde yemek/su/tuvalet gibi işleri halletmiş olmak lazım. (sınavda çıkılabiliyor ama süreden yiyiyor)
  • project management professional anlamına gelen pmp ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan bir sertifika programıdır. uluslararası bir kurum olan pmı (project management ınstitute) tarafından verilen bu sertifikayı alabilmek için belirli ön koşulları yerine getirmiş olmak ve sınavda başarı kıstasını yakalamış olmak zorunludur. mart 2011 itibariyle dünyada yaklaşık 400 bin kişinin pmp sertifikası bulunmaktadır. türkiye’de ise bu sayı 2015 yılı itibariyle 2000 civarındadır. 2011 yılından itibaren sınav için türkçe dil desteği de sağlanmıştır. yani isteyen katılımcılar sınavı türkçe alabilmektedirler. tabii ki alacakları sertifika yine dünya çapında geçerli olacaktır. sınavı türkçe almanın ingilizce almaktan geçerlilik açısından hiçbir farkı bulunmamaktadır. şu anda kaynak kitap olarak pmbok 5. versiyon kullanılmaktadır. temel olarak aynı konulardan bahsetseler de versiyon değişikliklerinde bazı kavramlar ve terimler farklılık göstermektedir. o açıdan sınava çalışanlara şu anda geçerli olan versiyonu esas alan kaynaklardan çalışmaları tavsiye edilmektedir. eski versiyonlara ait kitaplar ve testler kafa karıştırıcı olabilmektedir.

    pmp sınavı 200 sorudan oluşan 4 saatlik bir sınavdır. 200 sorudan 175’i değerlendirmeye alınmaktadır ve başarı kıstası ise bu 175 sorudan %61’ini (106 soru) doğru yanıtlamış olmaktır. sorular sınav başlamadan hemen önce ana sunucudan otomatik olarak yüklenir. herkesin önüne gelen sorular farklıdır ve aynı anda sınava girenler bile farklı soruları çözerler. değerlendirmeye alınmayacak olan 25 soru sınavın başında bellidir ancak sınava giren kişi hangi soruların değerlendirmeye alınmayacağını bilmez. sorular sınavın başında otomatik yüklenir, sınava giren kişinin performansına göre sınav esnasında sorular farklılaşmaz.

    pmp sınavları türkiye’de prometric sınav merkezlerinde gerçekleştirilir. sınav bilgisayar ortamında gerçekleştirilir. sınava gelirken yanınızda kimlik bulundurmanız zorunludur. sınava girmeden önce çantanızı ve diğer eşyalarınızı size ayrılan dolaba kilitliyorsunuz. sınav süresince istediğiniz zaman mola verebilir sınav salonundan çıkabilir, lavaboya gidebilirsiniz. sınav salonunun dışında harcadığınız zaman sınav süresine dâhil, bunu unutmayın. mola verdiğinizde sınav görevlisi sizden imzanızı alıyor ve saat kaçta mola verdiğinizi not ediyor, sınav salonuna geri dönmek istediğinizde yine imza atıyorsunuz ve görevli saat kaçta molayı bitirdiğinizi not ediyor. yiyecek içecek ihtiyacınızı gidermek amacıyla dolabınızı da açabilirsiniz. molalarda açlığınızı ve susuzluğunuzu yatıştırmak amacıyla dolabınızın önünde vakit geçiriyorsunuz. ancak çantanızı açmanıza izin yok. sınav salonuna sadece ve sadece kimliğinizi sokabiliyorsunuz. su ve yiyecek ihtiyacı için mola vermeniz gerekiyor. kâğıt ve kalem ihtiyacınız sınav görevlileri tarafından karşılanıyor. sınav süresince sakın kopya çekmeyi denemeyin çünkü hem sınav salonları, hem de koridorlar kameralarla çok kapsamlı şekilde izlenmektedir.

    eğer sınava çalışarak geldiyseniz sürenizin çok rahat yeteceğine inanıyorum. sürenin tamamını kullanmak zorunda değilsiniz daha erken de sınavı sonlandırabilirsiniz. sınav süresinde aklınıza takılan, geriye dönüp tekrar incelemek istediğiniz soruları işaretleyebilir, işaretlediğiniz sorulara dönüş yapabilir ve tüm sorular arasında ileri-geri geçişler yapabilirsiniz. sınava daha önce hiç karşılaşmadığınız terimlere ve soru şekillerine rastlayabilirsiniz. şaşırmayın, bu tip sorular fazla değildir ve pmı bu sorularla genel kültürünüzü ölçmeyi amaçlamaktadır. sınavdan önce sınavda kullanacağınız bilgisayar programını incelemek amacıyla 15 dakika vaktiniz olacak, bu süre zarfında program kendisini örneklerle açıklıyor. bu süreyi dilediğiniz zaman tamamlayıp sınava geçebilirsiniz. sınav süresi başlamadan önünüzdeki kâğıtlara not almanıza izin vermiyorlar. 15 dakikalık sınavda kullanacağınız bilgisayar programını inceleme süresi boyunca not almanız, aklınızdaki formülleri ve diğer terimleri vs. not almanız yasak. ancak süre başladıktan sonra kâğıt kalem kullanabilirsiniz. sınavı tamamlayıp sonlandırdıktan sonra birkaç dakika içinde sınav sonucunuzu ekranda görebiliyorsunuz. sınav çıkışında, sınav görevlisi size damgalı bir sınav sonucu çıktısı veriyor. bu sonuç belgesine pmı’ın sitesi üzerinden çevrimiçi ulaşabilirsiniz.

    sınav sonuç belgesinde kaç soruya doğru, kaç soruya yanlış cevap verdiğiniz yazmıyor. yanlışlar doğruları götürmüyor, o açıdan soruları boş bırakmamanızı öneririm. sınav sonucu iki türlü bildiriliyor, geçti/kaldı şeklinde ve her alan bazında uzmanlık seviyesini belirterek.
    sınav sonuç belgesi kabataslak olarak şu şekilde:

    examination result: pass / faıl
    domain name your result
    ınitiation proficient/moderately proficient/below proficient
    planning proficient/moderately proficient/below proficient
    executing proficient/moderately proficient/below proficient
    monitoring and controlling proficient/moderately proficient/below proficient
    closing proficient/moderately proficient/below proficient
    professional & social responsibility proficient/moderately proficient/below proficient

    açıklamalar:
    proficient: bu alanda ortalama bilgi seviyesinin üstünde bir performans gösterdiğinizi belirtir.
    moderately proficient: bu alanda ortalama bilgi seviyesinde bir performans gösterdiğinizi belirtir.
    below proficient: bu alanda ortalama bilgi seviyesinin altında bir performans gösterdiğinizi belirtir.

    eğer üniversite mezunu iseniz, sınava girebilmek için öncelikle 4500 saat projelerde çalışmış olmanız ve 35 saatlik proje yönetimi eğitimini pmı’ın onayladığı kurumlardan almış olmanız zorunludur. proje yönetmiş olmanız gerekmemektedir, bu en sık sorulan sorulardan birtanesidir. toplam en az 4500 saatlik projelerde çalışmış olma bilgisini nasıl ispat ettiğinize gelince. siz formu dolduruyorsunuz, proje ile ilgili detaylı bilgiyi, yöneticinizin varsa telefonunu, emailini forma yazıyorsunuz. sistem genellikle karşılıklı güven esasına dayandığı için verdiğiniz bilgiler sıkı sıkıya kontrol edilmiyor ama bu verdiğiniz bilgilerin denetlenmeyeceği anlamına gelmiyor. çok şanslıysanız sınava girmeden önce audit dedikleri denetimden geçmek zorunda da kalabilirsiniz;) siz en iyisi dürüst olun, daha sınavına girmeden pmp sertifikanızı yakmayın. eğer üniversitede proje yönetimi ile ilgili bir ders aldıysanız bu ders de eğitim yerine geçmektedir. kısacası eğitim kıstasını tamamladıysanız pmp sınavı için gerekli ön koşulu yerine getirmiş olursunuz.

    sınava çalıştığınız süre boyunca öncelikle ana kaynak pmbok 5. versiyon kitabını detaylı okumanızı tavsiye ederim. bunu dışında rıta pmp exam prep, o'reilly - head first pmp, kim heldman pmbok5 gibi kitapları çalışmanızı da öneririm. özellikle rıta’nın detaylı içeriğini, head first pmp’nin eğlenceli, sıkmayan anlatımı ve görsel zekâyı öne çıkaran eğitim yöntemini çok beğendiğimi belirtmeliyim. rıta pmbok çok kapsamlı bir kaynak, yazısı bol ancak bu kitaptan çalıştığınızda süreçleri hiyerarşik olarak zihninizde oturtmakta zorlanabilirsiniz, konu numaralandırması, alt başlık üst başlık açısından yetersiz olduğunu söyleyebilirim. güvenilir kaynaklardan çalışmanızı ve soru çözmenizi öneriyorum. bol soru çözmek de çok önemli. pmbok’un eski versiyonlarını esas alan kaynakları çalışmamanızı ve eski soruları çözmemenizi şiddetle öneririm, sizin için gerçekten kafa karıştırıcı ve moral bozucu olacaktır. piyasada ve internette 1999 yılından 2000li yılların başından kalma sorular ve konu anlatımları bulunmakta, bunlardan uzak durmanızı önemle tavsiye ediyorum. ayrıca yanlışlarınızı düzeltebilmeniz açısından yanlış yaptığınız soruların doğru yanıtlarını mutlaka bir köşeye not alın.

    sınavdaki sorular ile ilgili belli başlı verebileceğim tüyolar şunlar: her sürecin "input" ve "output"larını ve o süreçte kullanılan "tools and techniques" ları iyi bilmenin sınavda faydası olacaktır. ayrıca "tools and techniques"lar ile ilgili genel de olsa bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim. bunların dışında sorularda verilen örnek vakalarda herhangi bir olağan dışı durumda yapılması gereken sorulur. bunlarda eyleme geçmeden önce konu hakkında bilgi edinmek, araştırma yapmak yönündeki seçenekleri işaretlemeniz yararınıza olacaktır. son olarak soruları çözerken şunu asla unutmayın: müşteri her zaman haklıdır!
    sınava kayıt olurken türkçe dil desteğini işaretleyebiliyorsunuz. bu sayede sınavda soruların hem türkçesini hem de ingilizcesini görebilme fırsatınız oluyor. kelime dağarcığınıza güvenmiyorsanız bu seçenek tam size göre.

    piyasada türkçe kaynak sayısı fazla değildir. referans kitabı olarak pmbok 5. versiyonun türkçesi bulunmakta bir de o’ reilly yayınlarının head first serisinin pmp kitabının türkçesi bulunmaktadır. head first pmp türkçe kitabı zevkli bir anlatıma sahip, bu nedenle çalışırken hiç sıkılmayacak aksine keyif alacaksınız. günlük hayattan verilen örnekler konuyu daha iyi anlamanızı sağlayacak. zengin görsel içeriği sayesinde konular zihninize yerleşecek; alıştırmalar, örnek sorular ve bulmacalarla öğrendiklerinizi iyice pekiştireceksiniz.

    eğer 35 saatlik kurs programına katılarak sınava girmeyi planlıyorsanız, kurs ücreti, pmı üyelik ücreti ve sınav ücreti toplamda size 2500tl civarında bir rakama mal olacaktır. pmı üyelik ücreti ve sınav ücreti dolar cinsindendir, o açıdan tl cinsinden toplam tutar değişiklik gösterebilir.

    pmp sertifikası almayı düşünen arkadaşlara önce biraz iş tecrübesi edinmelerini tavsiye ediyorum, aksi takdirde hem alacakları kurs hem de kitaplardan edinecekleri bilgiler teorik kalacaktır. bilgilerini pratiğe dökemedikleri için sertifikadan yeterli verimi alamadıklarını veya işe yaramadığını düşünmeye başlayacaklardır.

    pmp sertifikasını aldıktan sonra 3 yıllık süre zarfında belirli aktivitelere katılarak, projelerde çalışarak veya pmı’ın önerdiği, proje yönetimi bilgi birikimine katkıda bulunma amaçlı şeyleri yaparak pdu (puan gibi düşünün) toplamanız veya yeterli puanı toplayamazsanız sınava tekrar girerek sertifikanızı yenilemeniz gerekmekte. aksi takdirde sertifikanız geçerliliğini yitiriyor.
  • 25 ağustos 2011 itibariyle aldığım sertifika. sınava başvuruken türkçe desteğini seçerseniz sınavda ekranda aynı anda sorunun hem türkçesini hem ingilzcesini görüyorsunuz. ingilizcesi iyi anlaşılmayan sorular için çok faydalı oluyor.

    sınava hazırlanırken ingilizce hazırlanmak daha iyi, sınav sorusu ve kitap bulma şansı çok daha fazla..sınav kolay değil, sınav sırasında son ana kadar geçip geçemeyeceğimden emin olamadım ama aylarca hazırlık yapıp bütün kitapları hatim etmeye falan hiç gerek yok. rita'nın kitabını 2 kere okuyup sorularını çözmek yeterli. pmbok'ı okumaya gerek yok, okuyunca akılda fazla bişey kalmıyor zaten. pmstudy.com'dan soru çözmek faydalı oluyor.
  • pmp (project management professional) “proje yönetimi uzmanı” anlamına gelen bir kısaltma olup, pmı (project management ınstitute) tarafından yapılan sertifikasyon sınavının kısa adıdır.

    pmı, pmp sınavını kendi belirlediği pmbok (project management body of knowledge)(proje yönetimi bilgi birikimi kılavuzu) standardı çerçevesinde yapmaktadır. bu standardın ilk versiyonu 1996, ikinci versiyonu 2000, üçüncü versiyonu 2004, dördüncü versiyonu 2008, beşinci ve son versiyonu pmbok5 adıyla 2013 yılında çıkmıştır. pmbok, 10 dilde yayınlanmış olup, 2010 yılında bu dillere türkçe de eklenmiştir.

    pmbok versiyonları arasında bazı değişiklikler bulunmakta olup pmbok5 ile pmbok4 arasındaki bazı değişiklikler bu yazının asıl konusudur.

    pmbok4’te toplam 42 olan süreç sayısı pmbok5 ile 47’ye çıkmıştır. böylece 5 yeni proses eklenmiştir. pmbok4’te toplam 12 olan proje bilgi alanı sayısı pmbok5 ile 13’e çıkmıştır. ayrıca proje bilgi alanlarının altındaki süreçlerden 13 tanesinin ya ismi değiştirilmiş ya da yer aldığı bilgi alanı değiştirilmiştir.

    pmbok5’in içeriği ve pmbok4 ile pmbok5 arasındaki farklar özetle şunlardır.

    pmbok5’teki proje süreç grupları:
    - başlangıç süreç grubu (ınitiating process group)
    - planlama süreç grubu (planning process group)
    - yürütme süreç grubu (executing process group)
    - izleme ve kontrol süreç grubu (monitoring process group)
    - kapanış süreç grubu (closing process group)

    pmbok5’teki proje bilgi alanları:
    - proje entegrasyon yönetimi (project ıntegration management)
    - proje kapsam yönetimi (project scope management)
    - proje zaman yönetimi (project time management)
    - proje maliyet yönetimi (project cost management)
    - proje kalite yönetimi (project quality management)
    - proje insan kaynakları yönetimi (project human resources management)
    - proje iletişim yönetimi (project communications management)
    - proje risk yönetimi (project risk management)
    - proje tedarik yönetimi (project procurement management)
    - proje paydaş yönetimi (project stakeholder management)

    bu kapsamda pmbok5’te proje bilgi alanlarında oluşan değişiklikler:
    - proje kapsam yönetimi’nde 5 olan süreç sayısı 6’ya yükseldi.
    - proje zaman yönetimi’nde 6 olan süreç sayısı 7’ye yükseldi.
    - proje maliyet yönetimi’nde 3 olan süreç sayısı 4’e yükseldi.
    - proje iletişim yönetimi’nde 5 olan süreç sayısı 3’e düştü. buradaki 2 süreç proje paydaş yönetimi bilgi alanına eklendi.
    - yeni eklenen proje paydaş yönetimi bilgi alanında 4 adet süreç yer almaktadır.

    pmbok4 ile pmbok5 arasındaki farkların detayları:
    - pmbok4’te, proje entegrasyon yönetimi (project ıntegration management) bilgi alanında yer alan “projenin yürütülmesinin yönlendirilmesi ve yönetilmesi”(direct and manage project execution) sürecinin adı, pmbok5’te “proje çalışmalarının yönlendirilmesi ve yönetilmesi”(direct and manage project work) bilgi alanında yer almaktadır.
    - pmbok5’te, proje kapsam yönetimi (project scope management) bilgi alanına “kapsam yönetiminin planlanması” (plan scope management) süreci eklenmiştir.
    - pmbok4’te, proje kapsam yönetimi (project scope management) bilgi alanında “kapsamın doğrulanması” (verify scope) adıyla yer alan sürecin adı pmbok5’te “kapsamın onaylanması” (validate scope) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok5’te, proje zaman yönetimi (project time management) bilgi alanına “zaman çizelgesi yönetiminin planlanması” (plan schedule management) süreci eklenmiştir.
    - pmbok5’te, proje maliyet yönetimi (project cost management) bilgi alanına “maliyet yönetiminin planlanması” (plan cost management) süreci eklenmiştir.
    - pmbok4’te, proje insan kaynakları yönetimi (project human resources management) bilgi alanında yer alan “insan kaynakları planının geliştirilmesi”(develop human resource plan) sürecinin pmbok5’te adı “insan kaynakları yönetiminin planlanması” (plan human resource management) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok4’te, proje kalite yönetimi (project quality management) bilgi alanında yer alan “kalitenin planlanması”(plan quality) sürecinin pmbok5’te adı “kalite yönetiminin planlanması” (plan quality management) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok4’te, proje kalite yönetimi (project quality management) bilgi alanında “kalite kontrolünün gerçekleştirilmesi” (perform quality control) adıyla yer alan sürecin adı pmbok5’te “kalitenin kontrolü” (control quality) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok4’te, proje iletişim yönetimi (project communications management) bilgi alanında yer alan “paydaşların belirlenmesi”(ıdentify stakeholders) süreci, pmbok5’te proje paydaş yönetimi (project stakeholder management) bilgi alanında yer almaktadır.
    - pmbok4’te, proje iletişim yönetimi (project communications management) bilgi alanında yer alan “iletişimin planlanması”(plan communications) sürecinin pmbok5’te adı “iletişim yönetiminin planlanması” (plan communications management) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok4’te, proje iletişim yönetimi (project communications management) bilgi alanında yer alan “bilgilerin dağıtılması”(distribute ınformation) süreci pmbok5’te yer almamaktadır.
    - pmbok4’te, proje iletişim yönetimi (project communications management) bilgi alanında yer alan “paydaş beklentilerinin yönetilmesi”(manage stakeholder expectation) süreci pmbok5’te yer almamaktadır.
    - pmbok4’te, proje iletişim yönetimi (project communications management) bilgi alanında yer alan “performansın raporlanması”(report performance) süreci pmbok5’te yer almamaktadır.
    - pmbok5’te, proje iletişim yönetimi (project communications management) bilgi alanına “iletişimin yönetilmesi”(manage communications) süreci eklenmiştir.
    - pmbok5’te, proje iletişim yönetimi (project communications management) bilgi alanına “iletişimin kontrolü”(control communications) süreci eklenmiştir.
    - pmbok4’te, proje risk yönetimi (project risk management) bilgi alanında “risklerin izlenmesi ve kontrol edilmesi” (monitor and control risks) adıyla yer alan sürecin adı pmbok5’te “risklerin kontrolü” (control risks) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok4’te, proje tedarik yönetimi (project procurement management) bilgi alanında yer alan “tedariklerin planlanması”(plan communications) sürecinin pmbok5’te adı “tedarik yönetiminin planlanması” (plan procurement management) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok4’te, proje tedarik yönetimi (project procurement management) bilgi alanında “tedarik işlerinin idaresi” (administer procurements) adıyla yer alan sürecin adı pmbok5’te “tedariklerin kontrolü” (control procurements) olarak değiştirilmiştir.
    - pmbok4’te olmayan ama pmbok5’te yer alan proje paydaş yönetimi (project stakeholder management) yeni eklenen bilgi alanıdır.
    - pmbok5’te proje paydaş yönetimi (project stakeholder management) bilgi alanına “paydaş yönetiminin planlanması”(plan stakeholder management) süreci eklenmiştir.
    - pmbok5’te proje paydaş yönetimi (project stakeholder management) bilgi alanına “paydaş katılımının yönetilmesi”(manage stakeholder engagement) süreci eklenmiştir.
    - pmbok5’te proje paydaş yönetimi (project stakeholder management) bilgi alanına “paydaş katılımının kontrolü”(control stakeholder engagement) süreci eklenmiştir.
  • bugün itibari ile aldığım sertifika.

    zor bir süreçti ama iyi bitti. türkçe kaynak isteyenlere pmpdeneme.com’u öneririm sınavda gelen sorulara çok yakın deneme testleri var. onun dışında udemy’den de deneme sınavı satın aldım ama memnun kalmadım. belki ben seçememişimdir. rmc fast track almayı düşünürken bir cesaret girdim sınava ve sonucu iyi oldu. darısı isteyen, çalışan herkese.

    edit: çalışırken izlediğim yolu soran arkadaşlar oldu. ilgilenen herkesin işine yaraması adına buraya da ekliyorum;

    1. pmbok 6. edition kitabına çalıştım (sadece anlayarak okudum diyebilirim)
    2. 45 saat bir kurs aldim (sınav giriş koşullarından zaten)
    3. rita 9. edition ’a çalıştım ama konuların sonundaki testleri en son toplu çözdüm
    4. 2000 civarı soru çözdüm (pmpdeneme + udemy) , rita konu sonu testleri dahil 2500 olmuştur
  • sınavda asıl referans olan pmbok kitabını şöyle böyle okuyup(3-4 gün) üzerine rita mulcahy'nin kitabını en ince detayına kadar(8-10 gün) tamamladıktan sonra bir kaç deneme sınavı çözüp(2-3 gün) yüzde 80-85 civarı bir puan yakalayabiliyorsanız(sınavda yüzde 60 yeterli) sınava girmeye hazırsınız demektir, kabaca 15 günlük bir çalışma yeterlidir, bu çalışmayı bir haftaya sıkıştırıp başarılı olanları da görülmüştür

    sıkça gelen bir soru üzerine edit: sınav öncesi gereken 35 saatlik eğitimin nerelerden alındığıyla ilgili pek bir bilgim yok, yüksek lisans derslerini(odtü enformatik enstitüsü yazılım yönetimi)saydırmayı denemiştim kabul edildi, ayrıca uğraşmaya gerek kalmadı

    bir edit daha: kariyere etkisi nasıl soruları geliyor? 13 senelik yazılımcıyım, diplomalar iyi, çalıştığım şirketler, projeler iyi ama ünvan hala developer(kağıt üstünde consultant yazıyor da bildiğin developer), pmp alırken çok beklentim yoktu, zaten bir etkisi de olmadı, yazılım sektörünün yüzde 80'i istanbul'dayken ankara'da durmaya çalışmak, savunma sektörüne bulaşmamak, sahadışı rüzgarların avantajlarına sahip olmamak(hayatında it sektörünün yakınından geçmemiş niğde inşaat, kırıkkale maliye gibi yerlerden mezun bademlerin direktör/daire başkanı olduğu bir dünya bu) gibi sebepler kariyer planı yapmayı imkansız hale getiriyor, pmp falan da bu şartlarda hikaye tabi, arada gaza gelip kendimi geliştirsem, yanına bir iki sertifika daha koysam, yeni çıkan hedehödö teknolojisini biraz kurcalasam diyorum ama piyasanın haline bakınca bi halta yaramayacağını farkedip çoğu zaman frene basıyorum, yakın zamanda startup gruplarının toplantılarına takılır oldum, biraz gaza getiriyor, en azından dünyayla bağların kopmasını, memurlaşmayı engelliyor, şahsi fikrim bir yazılım sektörü çalışanı için bu dışarıdan uyduruk görünen toplantılarda geçen 2 saatlik sürenin kazandırdığının pmp içeriğinin tamamından fazla olduğu şeklinde
  • 10 temmuz itibari ile ilk giriste sertifikayi almaya hak kazandim.
    hazirlik surecim udemy den joseph phillips in kursu ile basladi. bu egitimi bitirdikten sonra, sinav icin yeterlilik basvurusu yaptim. audit`e girmeyen sansli kesimden oldugum anlasilinca, egitimi de ingilizce aldigimdan, sinavi ingilizce almaya karar verdim.
    sinava hak kazanmam ile sinav arasina tam iki aylik bir zaman planadim ki, bu da bana aksam is sonrasi soru cozebilme, oglumla ilgilenebilmem vakti tanidi diyebilirim.
    sinava hazirlik surecime rita 9th edition kitabini okuyarak basladim. bu kitabi okumayi bitirince (bolum sonu sorularini atladim), joseph phillips udemy egitimindeki sinav denemelerinin ilkini cozdum (egitimi aldigim sirada yapmamistim).
    daha sonrasinda christopher scordo 1000+ practice questions with detailed solutions kitabindan 50 soruluk denemeleri cozdum ve kitabi bitirdim. oliver lehmann in kendi hazirladigi 200 soruluk testi de tamamladim.
    sinava 5 gun kaldigi donemde de, ritanin bolum sonu sorularini cozdum ve eksik gordugum yerleri cok kisa olarak tekrar okudum.
    sinava ingilizce girecekseniz, bu bahsettigim kaynaklarin yeterli oldugunu soyleyebilirim. herhangi bir ezber yapmadigimi da buraya eklemek isterim.
  • project management professional'ın kısaltmasıdır. bu aynı zamanda bir sertifikasyondur da. proje yönetimi konusunda en yaygın kabul gören sertifika özelliğine sahiptir. bu sertifika, merkezi abd'de bulunan proje yönetimi enstitüsü (project management institute - pmi) tarafından verilmektedir.

    pmp'lik sertifikasına günümüzde dünya genelinde 130.000 kişi sahiptir. türkiye de ise 200 civarında (tahmini) sertifikalı pmp bulunmaktadır. özellikle firmaların biraraya gelerek yürüttükleri projelerde ortak bir dilbirliği (terminoloji) ve hatta metodoloji ihtiyacı bu sertifikanın da popülaritesini gün geçtikçe artırmaktadır. projelerin başarıyla tamamlanabilmesi için projeye taraf olan yüklenici, müşteri, tedarikçi, sponsor, kamu kesimi gibi sayabileceğimiz proje taraflarının ortak bir proje yönetimi metodu etrafında toplanmaları kaçınılmazdır. pmi'ın ortaya koyduğu metodun dünya genelinde kabul görmüş olması doğal olarak pmp'lik sertifikasını da proje yönetimi konusunda bir kariyer belgesi haline getirmektedir.

    gelişmiş ülkelerde proje yöneticisi arayan firmalar özellikle başvuran kişilerde pmp'lik sertifikasını bir şart olarak belirlemektedirler. ülkemizde de proje yönetimi konusunda firmalardaki bilinç artıkça pmp'lik sertifikası proje yöneticileri için mutlaka alınması gereken bir sertifika olacaktır.

    pmp'lik sertifikası sınavı, proje yöneticiliği yapmaya aday olan kişinin bu konudaki hem bilgi birikimini hem de deneyimlerini ölçümleme esasına dayanır.
  • bugun itibariyle aldigim sertifikasyon.

    pmp sertifkasyon sinavina hazirlanan okuyuculara faydasi olmasi acisindan:

    * toplam 2 aylik surecte 100 saate yakin hazirlik yaptim. hafta ici pek calisma firsatim olmadigindan genelde hafta sonu (toplam 8-9 haftasonu) calistim. sinavdan onceki 3 gun de izin aldim.
    * 35 saatlik egitimi calistigim sirket ayarlamisti (nisan ve mayis ayinda). fakat bu esnada gercekten hic hazirligim yoktu ve egitimleri de cok iyi takip etmedim. aslinda bu egitimlerden once ya da sonra biraz calismis olsam daha verimli olabilirdi. fakat ancak agustos ayinda baslayabildim calismaya.
    * kaynak olarak pmbok guide 6th edition, agile practice guide ve head first pmp kitaplarini kullandim. bu bahsettigim kitaplari bir kez okudum.
    * internette buldugum ucretsiz deneme sinavlarini / kucuk quizleri cozdum. entrynin sonuna bu kaynaklari ekleyecegim (kaynaklar ingilizce, benim sinav dilim de ingilizceydi).
    * sinav tarihini almaya bu denemelerden birinde %70 dogru cevap verince karar verdim (cozdugum ilk denemeydi). yani sinav tarihinden 5-6 hafta oncesinde tarih alip karar vermistim.
    * proje yoneticisi olarak 3 yil deneyimim var fakat bu deneyimin sinava etkisi bence minimaldi. zaten yaptigim isini tanimi daha cok is analistligi/pre-sales/delivery manager gibi tanimlara daha yakin.
    * genel olarak bu tip coktan secmeli sinavlarda basari oranim iyidir. bunu da not olarak duseyim, belki diger pmp adaylari kendi genel sinav yatkinliklarina gore daha az ya da daha cok calismayi tercih edebilirler.
    * bir de her uc domainde (people,process, business environment) hedefin ustunde (above target) sonuc aldim. yani belki bir miktar daha az calismayla da gecebilirdim (tabii bunu olcmek/belirlemek pek mumkun degil).

    ucretsiz deneme sinavlari icin:
    https://openpm.org/
    https://edward-designer.com/…ee-pmp-exam-questions/
hesabın var mı? giriş yap