• bir yapının tavan ya da iç duvarında yer alan, mekanın devam ettiği yanılsaması yaratan resim. barok iç mekan düzenlemelerinde sık kullanılırmış.
  • bir yapıda tavan ya da duvar üzerine resmedilerek, içinde yeraldığı mekanın devam ettiği yanılsamasını yaratan resim. özellikle barok iç mekan düzenlemelerinde çok sık biçimde uygulanmıştır. örneğin bir duvar boyunca uzanan gerçek boyutlarda bir mimari iç mekan perspektifi quadratura sayılır.
  • "gerçek bir mandala her zaman, psişik dengenin rahatsız edildiği ya da bir düşünceye ulaşılamadığı ama aranması gerektiği zamanlarda (aktif) hayal gücüyle yavaş yavaş oluşturulabilecek bir iç imgedir; çünkü kutsal öğretilerin içinde yer almaz. (...) örneğin hepsi dörtlü bir sisteme, bir quadratura circuli'ye dayanır ve içerikleri her durumda lama dogmalarından türemiştir." carl gustav jung - rüyalar
  • bir çeşit illüzyon yaratan resim. örneğin bir iç yapıda duvara başka bir iç yapı resmi yapılırsa bu bahsettiğimiz olaya güzel bir örnektir. tabii ki bu resim gerçek boyutlarda yapılmalıdır.
  • barok dönemde kullanılan bir yöntem.
    yüzeyi ünitelere bölerek resimleri çerçeve içerisine alma anlamına gelen kavram. quadratura ile bir anlamda resim sayesinde mimari yanılsama yaratılır. boya uygulaması yoluyla yaratılan mimari illüzyon ile sanki tavanda da gerçek mimari unsurlar varmış izlenimi verilir.

    bir örnek verecek olursak;

    galleria farnese'nin tavanı 1
    galleria farnese'nin tavanı 2

    annibale carracci tavanı ünitelere bölmüş, freskleri çerçeveler içine almış ve çerçevelerin etrafına da kabartma ve heykeller yerleştirmiştir.
hesabın var mı? giriş yap