• radyasyonun etkileri radyasyon kaynağıyla olan uzaklıkla değil, bu uzaklığın karesi ile ters orantılı olduğu için aslında hiç mantıksız değildir.
    şöyle ki, radyasyon kaynağından 100 metre uzaktasınız mesela. ve belki 150 metrede olabilirsiniz.

    "ha 100 metre ha 150 metre" diye düşünülmemesi lazım işte.

    (100^2) / (150^2) = 0.44, yani 100 yerine 150 metrede durarak radyasonun etkilerini yarısından aza indirebiliyorsunuz.
    ...ki radyasyon kaynağına 5 metrede duracağınıza 20 metre uzakta dursanız 0.0625 olacak mesela. (5'e göre tabi, yoksa 20 metre diye kör bir nokta yok)

    bir de zamanla bu etkinin integralini alın filan... ki radyasyonun etkisi maruz kalınan zamanla "lineer" bir şekilde artmıyor bile. 3 saniye maruz kalsanız 1 saniyenin yaratacağı zararın 3 katından çok daha fazlası oluşabilir.

    neyse,
    yani epey boş konuştum aslında.
    zira radyasyon sızıntısı olduğunu öğrenseniz zaten koşup kaçarsınız, "cem yılmaz dalga geçti abi aptal konumuna düşmeyelim" diye dikilmezsiniz heralde.
  • zamanında istanbul'da sokağın ortasına dökülen bir nükleer atığı paspasla temizlemeye çalışan işçilerin işin ciddiyetinin farkına varmalarıyla yaptıkları rivayet edilen eylem.
  • aynı zamanda bir cem yılmaz esprisidir.*
  • oldukça akıllıca bir hareket. arkada radyasyon patlarken fbi ajanı gibi dönüp siklemez tavırlarla yürümenin pek sonuç vermeyeceği ortada. yine de şahsi tercihim öteden beri radyasyondan taksi çevirerek kaçmak olmuştur. neden? çünkü hem taksi daha hızlıdır, hem de taksi yapımında kullanılan kurşun ve sünger gibi elementler radyasyona karşı kısmi koruma sağlar. tabi tüm bunlar etrafta çevrilmeye hazır taksi veya taksiler olduğu varsayımından hareketle... polatlı istikametinde ilerlenecek. taksiye nazır bir yerde değilsek telefonla taksi çağırmaya ayıracağımız vakti koşarak değerlendirmekte fayda var. kaldı ki cep telefonu da başlı başına bir radyasyon kaynağıymış. öyle diyorlar. iki ucu boklu kaynak.
  • http://www.ted.com/…warns_of_nuclear_terrorism.html

    hepsini dinleyin derim fakat vaktiniz azsa: kimlerin hangi durumda nerelere ne tarafa koşarak hayatta kalma şanslarını arttırabilecekleri 17:00 sonrasında anlatılıyor
  • var böyle bir şey.

    call of duty 4 de bir bölümde bir sürü askerden -bir ordudan hatta- kaçtığınız yetmiyormuş gibi bir de radyasyon işaretli tabelalardan uzak durmanız gerekir. yaklaştığınızda gözleriniz* bulanıklaşır. biraz koşarak kaçınca tekrar normale döner. ben sapıkça bir haz alıyordum hatta. bir girip bir çıkıyordum. kafa yapıyordu radyasyon. ama siz denemeyin. evde yaparsanız karışmam.

    ben yaptım oldu. kaçılır ki koşarak.
  • bu olay ile taşak geçip "ehu ehu salağa bak radyasyondan kosarak kacacak" diyenlere flash güzel bir ayar verebilir.kime karsı bu cümleyi kullanacağımıza dikkat etmek gerek
  • sinema yonetmeni akira kurosawanin meshur filmi ruya (orijinal adiyla yume) farkli sekiz kucuk hikayeden olusur. bunlardan birisinde japonyayi temsil eden kucuk bir kara parcasinda halk panik icinde radyasyondan kacmak icin kosusturmaktadir. yillardir butun politikacilarin ve bilim adamlarinin emniyetli oldugu guvencesini verdigi nukleer enerji santrali simdi kimsenin anlamadigi bir nedenle radyasyon yaymaya baslamistir. kirmizi renkli temsili radyasyon bulutlari kalabaligin ustune yaklasinca caresizlik icindeki insanlar ne yapacaklarini bilemezler. kimi ceketini cikarip radyasyonlari savmaya calisir, kimi hala olanlara inanamayarak "ama emniyetli oldugunu soylemislerdi, sorun yok demislerdi" diye sayiklar. okyanusa atlayip kacmaya calisanlarin ardindan sadece birkac kisi kalir ama onlari da ayni son beklemektedir.

    http://en.wikipedia.org/…90_film)#mount_fuji_in_red
  • eylem sırasında doğrultu en yakın kaktüse çevrilirse başarı şansı artar. çünkü kaktüsler radyasyonu alır. evet. yaa.
hesabın var mı? giriş yap