• maaş zammı gündem olduğunda senin gibi binlerce insan var asgari ücretle çalışabilecek derken sorun yok. çalışan bana böyle yüksek teklif var, verebiliyorsanız kalayım yoksa gideyim deyince onursuz ve namussuz oluyor. hadi oradan esas sizsiniz onlar
  • rakip firmadan teklif alıp etik olmadığı için reddettikten bir ay sonra küçülüyoruz bahanesiyle işten çıkarılan çalışandan daha iyi hissediyordur şu anda.

    edit: imla.
  • seni kaybetmek istemeyiz diyip arkadan iş cevirme he :) adam size teklif sunmus, tehdit değil. zam alamadığı için kendince cözüm bulmus. gidip görüştüğü yeri arayıp işine mani olmak da hiç etik değil. belki calısma saatleri dısında yada ögle arasında görüşme yaptı? he calısanın tek salaklıgı görüştüğü yeri söylemesi. sizin kücümsediğiniz 400 tl onun için cok önemli bir para belki de. iki yüzlüsünüz. dakika bası arayıp mobbinge devam edin, umarım calışanınız dava açar.
  • ahlaksız teklif mi? tebrikler ego sigaranı söndürebilirsin. belli ki yönetici olmak için çok kişinin üstüne basmışsın. şirketleri bu kadar sahiplenmeyin yarın öbür gün saçma bir sebepten götüne tekme yiyince ne demek istediğimi anlarsın.
  • etik değil gibi görünen ama maaş artırmak için şart olan yöntem.
  • personel rakip firmadan sizin verdiğiniz rakamdan fazla alacaksa, bu o maaşı hak ettiğini gösterir. siz personelinize hak ettiğini vermiyorsanız, o personele aidiyet duygusu kazandıramamışsanız, personele hak ettiği değeri vermemişseniz, suç personelde değil sizdedir. personel durumu size açıklamakla, etik davranmış ve sizin ona vermediğiniz değeri, size vererek, sizden hakkını istemiş.
    edit:imla
  • amerika’da bu çok yaygın bir durumdur. gayet de olağan ve doğal kabul edilir. genelde iş değiştirmek istediğini müdürün ile paylaştığında sana şirketten neden ayrılmak istediğini, nereden teklif aldığını sorabilir. eğer senden memnunsa ve seni kaybetmek istemiyorsa ve sen de şartlar değiştiğinde hala mevcut şirketinde çalışmak istersen; diğer şirketten alacağın maaşı sorar ve aynısını yada biraz daha fazlasını sana teklif eder ve seninle anlaşmaya çalışır.

    profesyonel iş hayatında gayet normaldir. seninle çalışan müdürün seni başka bir şirkete gönderdikten sonra yeni bir işe alım, yeni bir süreç yaşamayacağı için bu durumu kişisel algılamaz aksine sonuca bakar.

    orta doğu kültürlerinde bu durum açgözlülük, kişisel yanlış gibi algılanır. iş değiştirmek istediğini beyan eden kişiye gıcık olunur ve tüm ilişkiler kopar. ama profesyonel iş hayatında önemli olan sonuçtur.

    iyi bir çalışanı kaybetmemek, para kaybetmekten daha önemlidir. iyi şirketler ve onların bu yönde sürekli eğitim alan yöneticileri bu şekilde krizi fırsata çevirmiş olurlar.
  • profesyonel iş hayatında yapması gerekeni yapmış çalışandır. kimse kusura bakmasın, herkes para için çalışıyor, kimse hayrına çalışmıyor. hakkını almadığını düşünüyorsa aldığı teklifi de koz olarak kullanır, blöf de yapar. yukarıda öyle bir imaj çizilmiş ki, sanki çalışanlara hakkı fazla fazla veriliyor da çalışan nankörlük yapıyor. son bir yılda enflasyon ortada, fiyatlar ortada. sadece %50 zam yaptıysan elbette çalışan zam isteyecek. asgari ücret bile 2 katına çıkmış, %50 nedir?

    ben zamanında bu şekilde yapmadım, direk başka yerden teklif aldım, ayrılmaya karar verdim dedim, hiç maaş falan da konuşmadım. zaten ocak ayının ortalarıydı bu kararımı söylediğimde, daha yeni yıl maaş zam oranımı bile bilmiyordum. bu sefer de sözleşmemdeki bir maddeden dolayı öyle kafana göre gidemezsin dediler. madde de "ayrıldıktan sonra 3 yıl boyunca aynı sektörde rakip bir firmada çalışamaz". avukatlara danıştık ettik, böyle bir maddenin kanunen bir karşılığının olmadığını öğrendim. ama işveren böyle bir maddeyle üstüme baskı kurmaya çalışmışken, ben rakip firma teklifiyle zam istesem hiç abes olmazdı, hiç kusura bakmayın.

    yaptıkları tek şey bu da değildi. ihbar süremin 12 gününü çalışıp ayrılacaktım, son gün ibraname gönderdiler, beynimden vurulmuşa döndüm. 4 hafta ihbar sürem vardı, 12 gününü çalışmış olmama rağmen 3 haftalık maaşımı kesmişler, 1 hafta ihbar süresi kullanmışım gibi hesap yapmışlar. onu da zamsız geçen senenin maaşından hesaplamışlar. halbuki çıkacağım tarihi birlikte kararlaştırmıştık. güzel ayrılmak için o kadar çaba göstermeme rağmen bu yaşananlardan dolayı kötü ayrıldık. yeni işyerime de ihbar yazısı gibi bir yazı göndermişlerdi hatta. 6 yıl emek verdiğim insanları hiç tanıyamadığımı orada anlamıştım.

    uzun lafın kısası, iş hayatındaki kimseye akrabanız, anneniz babanız gözüyle bakmayın. siz öyle baktıkça sizi sömüren, iyi niyetinizi suistimal eden çok oluyor..
  • aslan gardaşım yine oltasını atmış, bekliyor. işin garibi de hala geliyorlar :)

    (bkz: keciboynuzumu yedim bekliyorum)
  • (bkz: #142347113) mobbing uygulamışsın, bir dava açılsa hakkında tazminata hükmedilince aklın başına gelir.

    ek: ciddi ya da trol olması mesele değil. yazarın yazdıklarını yapan işverenler yok mu sanıyorsunuz?
hesabın var mı? giriş yap