• sularda ama ozellikle denizlerde bir yada birden fazla fitoplankton turunun aniden artisi sonucunda yogunluklarinin artmasi sonucunda suyun renginin kirmizi yada kahverengi bir hal almasina verilen biyolojik bir olayidir.
    fitoplankton türlerinin mevsimsel degisimlerini incelerken bazi turlerin belli zamnalarda cok seri bir sekilde ureyerek bulunduklari ortamda yogun bir durum kazandiklari gorulmustur. dunyada ilk kez florida sahillerinin bati kesimi kiyisindaki venice bolgesi civarinda gozlenmistir.
    red tide olayi coguklukla mevsimsel ve yoreseldir. genellikle derinligi az olan sahil kesimi sularinda veya nehir agizlarinda gozlemlenmektedir.
    red tide olayini gorebilmek icin bazi zel kosullarin gerceklesmesi gerekmektedir. bu hadiseye neden olan mikroskobik canlilar gelismeleri icin gerekli olan sudaki besleyici element fazlaligi durumunda ortaya cikmaktadir ve yogunluk gostermektedirler. red tide olusabilmesi icin suyun durgun olmasida onemli bir kriterdir.
    red tide olayina neden olan organizmalarin basinda gonyaulax spp., peridinium spp. ve gymnodium spp. örnek gösterilebilir.
  • red-tide ya da red-water olayında fitoplankton türleri litrede 1-100 milyon kadar olabilirler.
  • yarı kapalı,kapalı koy ve körfezlerde oluşan ötrofikasyon sonucu,son derece yoğun birkaç türden oluşan fitoplankton patlamaları veya dinofagellat türlerinin hızla çoğalmasının neden olduğu olaydır.
  • balık çiftliklerinde balıklara aşırı miktarda besin verilmesi ve bu besin maddelerinin bir kontrolü olmadığından zamanla denizin dibine çökmesi ya da akıntıyla başka bir bölgeye hareket etmesiyle bu besin maddelerini kullanarak fotosentez yapan bazı ateş rengi alglerin hızla çoğalması sonucunda gözlemlenebilen olaydır.

    peki zararı nedir?

    şöyle ki bu oluşumlar bir süre sonra toksik maddeler üretmeye başlar (saxitoxin, brevetoxin vb.) ve bu alglerden beslenen balıklar ölür. bünyesinde zehirli madde içeren ölü balıklarla beslenen kuşlar ve daha büyük balıklarla toksik maddeler büyük bir coğrafyaya yayılabilir ve birçok canlının ölümüne yol açabilir.

    ayrıca arıtılmamış suların denize deşarjı sonucunda da gözlemlenebilir.
  • yıllar evvel tekirdağ kıyılarında (sığ sulardır) şahit olduğumuzu düşündüğüm salgın.
    her bilinçli türk çocuğu gibi kırmızı sulara kafayı daldırmış, bütün gün oynayıp, bol bol yutmuştuk.
  • bostancı-maltepe sahilinde 19 mayıs'ta bolca görülmüştür.

    http://www.cumhuriyet.com.tr/…boyle_belgelendi.html
  • hafta sonu boyunca yedikuleden yenikapıya kadar yoğun olarak görülen doğa olayı. hazır hava da güzelken sahile inip piknik yapalım deniz havası alalım hem yürüyüş yaparız spor olur dedik ama denizi tupturuncu görünce bakası gelmiyo insanın. bide her gören vay deprem olacak, vay kıyamet kopacak diye felaket tellallığı yapmaya başlayınca topuklayıp kaçtık tedirgin tedirgin.
  • monotonluğu ve akışın sıradanlığını gösteren klas bir loscil parçası.
  • american horror storynin 10. sezonu vampirle ilgili izlediğim ilk gerçekçi senaryo olabilir. yetenekli olanlarda yeteneklerini yücelten yetenekli olmayanları hastalıklı bir ölüme mahkum eden bir kimyagerin insanlara yeteneklerini kullanmanız ünlü bir sanatçı olmak için neleri göze alabildiğini anlatıyor . (bkz: ryan murphy) nin çoğu yapımını severim zaten adamın gerçekçiliği ve kurguyu karıştırması hayran olunası. sezonun pandemi döneminde çekilmesi de ayrı bir denk geliş
  • rushın presto albümünden bir parça.
hesabın var mı? giriş yap