1 entry daha
  • sularda ama ozellikle denizlerde bir yada birden fazla fitoplankton turunun aniden artisi sonucunda yogunluklarinin artmasi sonucunda suyun renginin kirmizi yada kahverengi bir hal almasina verilen biyolojik bir olayidir.
    fitoplankton türlerinin mevsimsel degisimlerini incelerken bazi turlerin belli zamnalarda cok seri bir sekilde ureyerek bulunduklari ortamda yogun bir durum kazandiklari gorulmustur. dunyada ilk kez florida sahillerinin bati kesimi kiyisindaki venice bolgesi civarinda gozlenmistir.
    red tide olayi coguklukla mevsimsel ve yoreseldir. genellikle derinligi az olan sahil kesimi sularinda veya nehir agizlarinda gozlemlenmektedir.
    red tide olayini gorebilmek icin bazi zel kosullarin gerceklesmesi gerekmektedir. bu hadiseye neden olan mikroskobik canlilar gelismeleri icin gerekli olan sudaki besleyici element fazlaligi durumunda ortaya cikmaktadir ve yogunluk gostermektedirler. red tide olusabilmesi icin suyun durgun olmasida onemli bir kriterdir.
    red tide olayina neden olan organizmalarin basinda gonyaulax spp., peridinium spp. ve gymnodium spp. örnek gösterilebilir.
15 entry daha
hesabın var mı? giriş yap