• kendi odanızda kayıtları yaptınız diyelim.

    çaldınız söylediniz...

    mikrofondan geçen seslerde sizin akustiği bozuk odanızınki dışında hiçbir ambiyans yok ve midi ile yaptığınız sesler de ambiyans simülasyonlarını kaldırdığınızda aslında kupkuru!

    yani elinizde sadece "ham ses" var.

    sonra...

    gain staging yaptınız, şahane.
    panlamaları yaptınız, evet.
    sonra kıyı kıyı eq işlerine daldınız, oh süper.
    derken ufaktan compressorler geldi buyrun!

    sesler düzeldi, dengelendi, oturdular falan oh yes!

    sonra seslere biraz etki vermek için oyuncakları açtınız, reverb, delay, chorus, flanger... ohh...

    bunlardan ufak ufak koklattınız sağa sola.

    lakin ki miksin genelinde olmayan bir şey var değil mi?!?

    işte bu reverb'ün yanlış kullanımı!

    reverb etkisi, sesleri bir ambiyans içine yerleştirmek için kullanılır.
    aynı odada aynı anda çalan enstrumanlar, çaldıkları oda gereği aynı şekilde reverb etkisine maruz kalmazlar.

    her enstruman kendi temel frekansları oranında tınlar, her frekansı yaymaz.
    bu yüzden bir sese eq'lanmamış bir reverb göndermek hatalı olur.

    örneğin gitara basları alınmış bir reverb göndermek; yaylılara da basları biraz boostlanmış göndermek caizdir ey ümmeti mimamajör! :)

    önce davul bus reverblenir ve davul tek başına bir odaya yerleştirilir.
    odanın frekans tınısının genişliğini davul sesinin odadaki yayılımı belirleyecektir.
    yani odanın sınırını davul belirler.

    şimdi gözlerini kapatıp bir oda hayal et.

    çok büyük bir odada davul ona göre büyük tınlayacaktır!
    öyleyse diğer enstrumanlar da büyük tınlayacaktır; beyin bedava!
    davulun bizi yerleştirdiği oda sınırımızdır.

    oda çok büyük olmasın.
    100 metrekare çok güzel!
    her enstrumana 20 metrekare aura ayır!

    şimdi gözlerini aç :)

    davula gönderdiğin room reverb'ü hafif hafifi açmaya başla. -40 db civarında davul hareket edecek sakın şaşırma!

    ses senden uzaklaşmaya başlayınca biraz daha, odaya girdin demektir.

    davulun uzayan ama kısa tınılarını dinle. çok uzamıyorlar; ama evet biraz da uzuyorlar sanki! evet oda genişliyor.

    kendince ferah bir oda duyunca dur...

    odana hoş geldin.

    şimdi bası getir dostum.
    basın kendi temel tınısına göre eq'lanmış reverbünü bas'a yolla. az az aç şimdi onu da davul odada çalarken.

    bak nasıl genişliyor birden ses inanamayacaksın. duvarları yalayıp geri dönüyor, bütün odanın boşluğuna hakim oluyor bir anda bas ses...

    gitarını al abi şimdi.
    evet reverblüydü, yakışıklıydı, kendi halinde esip gürlüyordu ama hadi şimdi hepsi aynı odaya giriyor... al abi gitarı al al al!! :)

    aynen abi basları biraz alınmış, midleri biraz bosstlanmış bir reverb gönder ordan gitarlara! ohh.. aç abi yavaş yavaş reverb... oohhh.. bak nasıl yerleşti gitar odaya, midleriyle havayı temizledi şerefsizim! ışık gibi doğdu mübarek fender be.. yavrum benim! meksikalı yarim...

    otur abi bu gazla klavyenin başına, getir ordan retro bi sound abime!!i bol drive'lı bi rhodes çek!! yanıyor !!!

    onu da yapıştır ulan odanın ortasına! gönder çalsın!

    aç sesi aç aç !

    şimdi kalk biraz dans da yaptığınla dans et birader... :))
  • vokalim genis dursun, sesim dik kalsin gibisinden kaygilari olan bir cok yeni yetme sarkici tonmaystir denen kisilere "ruvorrbumu biraz daha arttirsaniza, riverb kanalimi yukariya alin" diyerek baski yaparlar. saldirgan tavirlarindan basariya ulasan bir cok sarkici reverb opsiyonu sayesinde hamamdan, daglarin ardindan mikrofona ses yetistirir gibi durmakla kalmamis, ese dosta "guzel oldu di mi sesim daha bi genis oldu di mi?" diyerek post production iskence girisimlerinde bulunmuslardir.

    gercek anlamda "hamamda sesini begenip sarkici olmaya meyletmek" halinin teknolojik reformu gibi gibidir reverb.
  • anlamının türkçe karşılığı yankı kelimesine denk gelen ingilizce bir kelimeden türemiş bir efekt.
    genel amacı sanal bir ambiyans yaratmaktır.
    yakın mikrofonlama, az refleksyonlu oda gibi sebeplerden dolayı ses kaynağının ortamda yarattığı yankılanmalar yeterince capture edilemiyebilir. bu durumda reverb denen zamazingo sayesinde gerekli yankılanma yeniden üretilir. bu sayede;
    şarkıcı great canyon'daymış gibi
    trompetçi banyodaymış gibi ya da
    davulcu arabanın bagajındaymış gibi sanal ortamlar yaratılabilir.
    (tabiki insan oğlu ve özellikle şarkıcı tayfası bu aleti de kötü emllerine alet edip sürekli 'böööle şıkır şıkır bir sound' elde etmek için kullanıp ortalığı bir yankı mezarlığına çevirmeyi bilmiştir)

    bu reverb denen aletlerden almak isteyenlerin ise kaç para harcayacakları tamamen kendilerine kalmıştır.
    piyasada 50$ ile 15000$ arasında çeşitli aygıtlar satılmaktadır.
    benim favorim ise sony dres777'dir.
  • hey ki hey...
    bu efekti atarsan bi sounda ses genişler yayılır dönenir gelir koca duvarlara çarparak sanki...gated, delayed tonla modeli vardır çoğu eserdeki bayağılığı sıfıra indirrir ama master ederken zorlar insanı.
  • özellikle elektro gitar için kullanılan temel efektlerden biridir. baharatlarda kekik, kimyon, acı biber neyse reverb, chorus, delay de müzik için temel lezzet verici öğelerin başında gelir. reverb efektine dönecek olursak,en çok kullanılan iki tip reverb vardır:

    - hall reverb : adından da anlaşılacağı üzere bu efekt, çalınan melodi veya riffe koridor yankısı verir ve özellikle melankolik melodilerde bu efektten yararlanılır. metallica'nın ride the lightning ve master of puppets albümlerinde bolca kullanılmış efekt çeşitidir. daha belirgin örnekler vermek gerekirse death - voice of the soul başyapıtındaki gitar tonlarının tamamında hall reverb vardır. o eserde rahmetli chuck, hall reverb yerine sade bir ton seçseydi bütün duygu dinleyiciye geçmeden kaybolabilirdi. bu nedenle efekt kullanırken aynen baharatlarda olduğu gibi yerinde ve oranında kullanmamız gerekir.

    - room reverb: bu efektin hall reverbten temel farkı, kapalı bir odada dört duvar arasında çalınıyormuş hissini vermesidir. ses uzaklardan yankılanmaz ve kulağa çok samimi gelir çıkan sound. kullanılan parçalarda hall reverbe göre daha çabuk farkedilebilir çünkü gitardan çıkan ses sanki birinin yanınızda çalıyormuş hissini uyandırır. somutlaştırmak gerekirse jimi hendrix'in bir çok parçasında örneğin; little wing, purple haze gibi kült olmuş blues eserlerde ve özellikle metallica'nın kill 'em all albümündeki ritim gitarların hepsinde room reverb vardır. örnek olarak seek and destroy, the four horsemen gibi sağlam thrash metal parçaları verilebilir. işin ilginç yanı, room reverbli ritim gitarın üzerine hall reverbli solo gitar kullanılmıştır. birçok şeyde olduğu gibi müzikte de zıtlıkların uyumu mükemmel bir ahenk oluşturmaktadır..
  • bunun da aslında bir delay olduğunu anladığınızda müzik dünyasına hoşgelmişsinizdir.
  • orta1deykene benim reverbsüz, arkadaşınsa* reverblü bir amfisi vardı..unpluggedda adamdan 10 kat amfileri değiştiğimizde 30 kat iyi çalıyodum...ama o kendi amfisinde, ben kendi amfimdeykene, perişan ederdi beni..o zaman anlamıştım bu reverbün önemli bir mevzu olduğunu...
  • müzikte, arka plandaki enstrumanların vokali veya aktif enstrumanları örtülememesi için kullanılır.

    bazı solistler şarkıyı okurken havaya girmek üzere özellikle isterler. bu durumda kullanılan reverb, şarkı bütünlüğünü etkilememesi adına şarkıcıya özel olarak açılan kanaldan canlı olarak verilir. şarkı okunduktan sonra reverb kapatılır ve mix master sürecinde ve sonrasında hiçbir şekilde şarkıya ve vokale etki etmez.

    reverb'ün kullanılış şekli bir şarkıyı çöp de yapar, hit de... şarkı ne kadar güzel olursa olsun, yanlış veya aşırı reverb şarkının patlamasının önüne geçer ve istenilen verim elde edilemez.
  • reverb, tıpkı diğer efektler gibi fazlasıyla öznel ve her kulağın aslında farklı algıladığı bir efekttir. ''şöyle olmalıdır, böyle olmalıdır'' nesnelliğinde yaklaşmak için ciddi sound faşisti ya da yeniliklere kapalı bir mektepli olmak lazım.

    hangi sesi nasıl kullandığınız, o sesle ne anlattığınız, efekti uyguladığınız sesin diğer seslerle olan harmonisi, bu seslerin frekans değerleri...yani yüzlerce farklı parametre var.

    bu yüzden size ''doğru sonucu almak için...'' tadında fikir aşılayanları görmezden gelin, tanımadığınız insanlara da kapıyı açmayın, hadi annem.
  • iyi reverb'ü proje çalarken duymazsınız. projenizi dinlerken o enstrumanın reverb'ünü mute ettiğinizde ses kalitesinde eksiklik hissediyorsanız doğru düzeyde olmuş demektir.

    haa.. "ben dinleyicilerime hamam ambiansı yaşatmak istiyorum, veririm yankıyı" diyorsanız orası size kalmış.
hesabın var mı? giriş yap