• çok evrenler iddiasını şu şekilde eleştirmektedir.

    bir muhalif, birçok dünya teorisi olarak bilinen kuramı savunabilir. eğer trilyonlarca evren varsa, onlar arasında olabilecek bütün olası türden düzen ve düzensizlikleri göstererek, hayvanların ve insanların ortaya çıkmasına yol açacak basit, anlaşılabilir yasalar tarafından yönetilen bir evren olması kaçınılmazdır. doğru. ancak bizimki dışında başka evrenlerin olduğunu düşünmek için bir neden yoktur. bildiğimiz her nesne, evrenimizin gözlemlenebilen bir bileşenidir veya böyle nesneleri açıklamak için varsayılmıştır. evrenimizin düzenliliğini açıklamak için, bir tanrı yerine trilyonlarca evren varsaymak, mantıksızlığın en üst düzeyi gibi görünüyor. bilimin doğal dünyanın ne kadar derinden düzenli olduğunu bize göstermedeki başarısı, bu düzenin daha da derin bir nedeninin olduğuna inanmak için güçlü gerekçeler verir.
  • ortodoks hristiyan ingiliz filozof (bkz: aşırı sıfat yüklemesi). bu amcamız, soyut bir ilkenin acı çekmesi mümkün olamayacağı için tanrının soyut bir ilke olamayacağını düşünür. swinburne'e göre iyi bir nedenle acı çekersek, yaratıcımızın da bizimle birlikte acı çekme yükümlülüğü vardır; tıpkı bir ebeveynin çocuğuyla birlikte acı çekmek gibi bir yükümlülüğü olduğu gibi. dünya acımızı paylaşan bir tanrı tarafından yaratılmış olmasaydı daha az iyi bir yer olurdu; swinburne öyle olacağını iddia eder.

    swinburne'ün bu savı, yüce bir mazoşistin varlığını savunan bir argümana benziyor. dünyanın fazladan acı çekerek iyileştirilebileceğine inanmak biraz zorlama bir "kavrayış" değil mi? dünyadaki acıyı, kötülüğü ve korkunçluğu böyle meşru kılmak biraz değil, fazlasıyla zorlama bir kavrayış bence. hristiyan öğretisinde acı çekmek çok önemli bir şey; ne kadar acı çekerseniz o kadar iyidir. acı çeken milyonları ben de olsam böyle teselli ederdim.
  • analitik din felsefesinin günümüzdeki en önemli temsilcilerinden, oxford'da profesör.
  • en abartılan din felsefecilerinden biri. ne zaman çeşitli platformlarda görüşlerine rastlasam kafamda, kafası fazla çalışmayan ortalama bir türk ilahiyatçısı canlanıyor.

    ayrıca david hume'un mucizeyle ilgili görüşlerini eleştirdiği makalesini hiç beğenmedim. o kadar şey yazmış ama makale kısaca şunu diyor:

    "yauvv gardaşım, bu kadar insan yalan mı söylüyo?"
  • oxford üniversitesi politika, felsefe ve ekonomi bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. b.phil derecesini de felsefe alanında oxford üniversitesi’nden aldı. oxford üniversitesi, st. john’s college’de “fereday fellow” olarak üç yıl çalışmalarını sürdürdü. oxford üniversitesi’nden teoloji alanında da diploma aldı. leeds üniversitesi’nde bilim tarihi ve felsefesi alanında akademik çalışmalar yaptı. maryland üniversitesi, yale üniversitesi, keele üniversitesi, liverpool üniversitesi, syracuse üniversitesi, birmingham üniversitesi, roma üniversitesi ders verdiği ve misafir akademisyen olarak bulunduğu üniversitelerin sadece bir kısmıdır. uzun yıllar felsefe hocası olarak ders verdiği oxford üniversitesi’nden emekli oldu. halen oxford şehrinde akademik çalışmalarına devam etmektedir. geçtiğimiz yüzyılda en çok etkili olmuş hıristiyan felsefecilerden birisidir; analitik felsefe geleneğinin içinde kalarak teizmin tezlerini savunmuştur. din felsefesi, bilim felsefesi, fizik felsefesi, bilim-din ilişkisi, ahlak felsefesi, zaman felsefesi, zihin felsefesi başlıca çalışma alanlarıdır.

    "allah, felsefe ve bilim" kitabında, bilim-felsefe-din arasına duvarlar örülemeyeceğini savunan, teizmin ateizmden daha rasyonel olduğunu felsefi ve bilimsel argümanlarla temellendiren 6 akademisyenden biridir. aynı kitapta makalesi olan diğer akademisyenler şöyle:

    caner taslaman, enis doko, william lane craig, alvin plantinga, robin collins.

    makalesinin adı “tanrı’nın varlığı için ince ayar kanıtını yeniden değerlendirme.” swinburne, bu makalesinde, allah’ın varlığı ve yokluğu durumlarında nasıl evrenler beklememiz gerektiği üzerinde düşündürüyor; buradan ise içinde olduğumuz evrenin allah’ın varlığı durumunda bekleyeceğimiz evrenle uyumlu olduğunu göstererek, teizmin ateizmden daha rasyonel olduğu sonucuna ulaştırıyor.

    kitabın pdf'si:

    http://www.canertaslaman.com/…ebilim_13.08.2012.pdf
  • asi bir ingiliz şairi. jack london un martin eden adlı kitabında adı bolca geçer.

    --spoiler--
    zenginlik nedir, söyle.
    değer mi emeğe, eğlenceye
    esirgemeye, vermeye,
    tutmaya, savurmaya
    beklemeye, korkmaya ?
    aşk nedir allah aşkına
    değer mi göz yaşına ?
    --spoiler--
  • tanrının mutlak alim olması ve tabii ki özgür irade ve tanrı paradoksu ile ilgili olarak; gelecek zamanlı önermelerin doğruluk değerinin bilinmesinin mümkün olmadığını, tanrının her şeyi bilmesinin mümkün olan her şeyi bilmesi olarak anlaşılması gerektiğini düşünür.
  • hristiyanlık inancının tutarlı olduğunu savunan ve apolojistler arasına yerini almış bir felsefeci.

    tanrı’nın varlığına dair argümanlar üzerine 50 yılı aşkın bir süredir çalışmaktadır. ingiliz büyüğümüz, din felsefesi ve bilim felsefesi konusunda öncülerden sayılır.

    saygılar.
hesabın var mı? giriş yap