• guney kutbunu kesfe cikan ingiliz grubun baskani. kutba varip norvec bayragini gordu. amundsen kendisinden once varmisti. ve geri donerken trajik bir bicimde basarisizligin ezilmisligini de yaninda goturerek, donarak oldu. (bkz: scott)
  • scott'un trajik ölümünden ne kadar etkilenmiş olunursa olunsun, amundsen'e hakkını vermek gerekir. amundsen kesinlikle yarışı hakederek kazanmıştır, scott'un aksine bilinçli ve çok doğru bir kararla kızak köpeklerini tercih etmiş ve ilk kampını kutba scott'dan 100 km daha yakın bir yere yapmıştır. işin ilginci ise amundsen aslında kuzey kutbunu keşfetmek için harekete geçmiş ancak amerikalar keşfi gerçekleştirince güney kutbuna yönelmiştir. bir de scott ve arkadaşları da bu zorlu yolculukta atlarını yemek zorunda kalmışlardır. hatta kesim yaptıkları yere mezbaha adını vermişler. hikayeleri ''kazananları değil, kaybedenleri yazmaktan hoşlanan'' stephan zweig'in insanlığın yıldızının parladığı anlar kitabında anlatılmaktadır.
  • ingiliz asker, kraliyet donanması kaşifi. öncesinde ekip arkadaşı sonra rakibi olacak ernest shackleton ile 1902 yılında ilk güney kutbu seferini gerçekleştirmişti. çetin hava koşulları ve güney kutbunun dostane olmayan ortamı on sene boyunca kendisini güney kutbuna ulaşan ilk kaşif olmak için sürüklemeye devam edecekti. 1912 yılında roald amundsen'den sadece 35 gün sonra ulaştığı antarktika'da iki arkadaşıyla beraber donarak ölen scott'ın cesedineyse sekiz ay sonra ulaşılacaktı.
  • döneminde çok tartışılsa da, ölümünden sonra hakkı teslim edilen kâşif. ingiltere'de kutup araştırmaları merkezine de adı verilmiştir. şanssızlığı sonu olmuştur. antartika mevsim ortalamalarının daha da altına düşen sıcaklık sonunu hazırlamıştır. yolculuk boyunca tuttuğu günlük ve adamları ile beraber öleceklerini anladıktan sonra yazdığı mektuplar ölümünden ancak aylar sonra bulunabilmiştir. günlükteki son tarih ise 20 mart 1912dir...
  • amundsen kızakları için köpekleri seçerken scott kutba son hamleyi yapacak ekibin kızakları tüm yol boyunca kendilerinin çekmesi gerektiğine inanan kaşiftir. bu seçimi amudsen'den yaklaşık bir ay sonra kutba ulaşmasına neden olduğu gibi tüm ekibinin ölmesiyle de sonuçlanmıştır.
  • kaptan scott, parmakları donup kaskatı kesilen ellerinden kalem kayıp düşene kadar günlüğüne yazmayı sürdürdü. cesedinin yanında kendisinin ve ingiliz ırkının kahramanlığına tanıklık edecek bu sayfaları bulacakları umudu, bu insanüstü gayreti verdi ona. artık tamamen donmuş, titreyen parmaklarıyla şu son arzusunu da ekliyor:
    "bu günlüğü karıma gönderin!" ama sonradan, korkunç bir gerçeklikle "karım" sözcüğünü karalayıp yerine "dul karıma" diye yazıyor.
    (bkz: sternstunden der menschheit)
  • ölümüyle sonuçlanan "terranova görevini"nin bence en büyük sıkıntısı daha ilk baştan belli etmiştir kendisini.. fırtınaya yakalanmaları nedeniyle scott ve ekibi rakibi amundsen'den birkaç hafta sonra antarktika kıta topraklarına gelebilmişti. işte bu başlangıçtaki gecikme, programdaki bütün olumsuzlukların nedeni olmuştur.

    kutup noktasından dönüşte 1 tonluk erzak supply deposuna sadece 19 km. kala tipi nedeniyle çadır kurup günlerce havanın düzelmesini beklediler. halbuki oraya hesaplanandan üç gün önce varmışlardı..

    amundsen kızak köpeklerini yiyerek başarılı oldu vs. diyorlar, scott ekibinin de çekim atlarını yediğini yazıyor kaynaklar.. vahşi bir görev işte, velhasıl 1911-12 şartları için mucize benzeri işe kalkışmanın sonucu aşağı yukarı belliydi. norveçli şanslıydı, ingiliz ise şanssız.. bizim buralarda kış geçe kalır derler. ama o ara güney kutbuna erken gelmişti.. tıpkı bu geceki gibi aralık girmeden istanbul'a kar yağacak denmesi gibi.. kaç senede bir gelir ki..
  • "keşke kutup'a* gitmeseydik diye düşündüm. şimdi bile öyle düşünüyorum. ama o zaman bile orada hiç iz bırakmadığımıza memnunum, çünkü bir gün, ilk olmak isteyen bir adam** gelebilir, bıraktığımız izi bulabilir ve o zaman ne kadar aptallık ettiğini anlar ve kalbi kırılır*." ursula k. le guin - the compass rose

    (bkz: ernest shackleton/@ibisile)
    (bkz: roald amundsen/@ibisile)
  • üzerinden o kadar yıl geçiyor, yeni acılar yaşanıyor, unutulmamasına neden olan çaresizlikleri ve ölümü beklediklerini bilmek,

    29 mart 1912 ölüm yılı , şu video yine 1912 yılına ait, uyku tulumunun içine girmeye çalışıyorlar.
    1912 antarktika seferi sırasında kaptan scott (robert falcon scott), henry r bowers, lawrence oates ve edward wilson ile
  • yemek kaplarında ve giysilerinde kullanılan metallerin kalaylı olması soğukta kalayın gri kırılgan allotropuna dönüşmesinden ölümleri hızlanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap