• bugün ankara, bağdat'tan, yemen'den, şam'dan yüz yıl ileride ise beğenmediğiniz cumhuriyet devrimleri sayesindedir.

    halep orada ama arşın buradadır. salaklığın alemi yok.

    edit: aşağıda bir arkadaş uyarmış evet şam konusunda hata yapışım. ankara şam'dan en az iki yüz yıl ileridedir.
  • kimse kanunun asıl metnini yazmamış:

    madde 1 – türkiye büyük millet meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder.
    madde 2 – işbu kanun tarihi neşrinden itibaren meriyülicradır.
    madde 3 – işbu kanun büyük millet meclisi ve icra vekilleri heyeti taraflarından icra olunur.

    gördüğünüz gibi şapka memur ve müstahdemlere zorunlu kılınmıştır. her bir mezhebinin ve aşiretinin kıçından kırk şapka, sarık, fes uydurduğu türk milletinde laikliğin uygulamaya geçmesi açısından önemli bir kanundur.
  • şirkette iranlı bir arkadaşım var, grafik işleri yapıyor, ahmedinejad'ın rejiminden kaçıp türkiye'ye gelmiş. dün bilgisayarında iran'daki fotoğraflarına bakıyorduk. eh, ortadoğu nihayetinde, benziyoruz birbirimize. nargile içmeye gidiyorlar kadınlı erkekli. kadınların başörtülerinin önkısmı iran hakkında üç beş fotoğraf görmüş herkesin bildiği gibi açık. ne anlama geliyor diye sorunca arkadaşım "bu sivil itaatsizlik sayılır" diye cevapladı. "ne olur peki?" dedim. "karakola götürürler, pişman olduğuna dair bir yazı imzalarsın, sonra salarlar." dedi. aklıma o an müridi necip fazıl ile meşhur olmuş dönemin tesiri nisbeten az tarikat şeyhlerinden abdülhakim arvasî'nin şapka takarken kenarını yırtması geldi. o da bunu sembolik bir protesto olarak benimsemişti. belki klişe soruyu tersinden sormak lazım, önce monarşisini deviren, sonra totaliter bir rejim kuran iran, acaba türkiyeleşiyor mu? şapka kanununu ideolojik körlükleri bir kenara bırakıp inceleyince iran'ın başörtüsü mecburiyeti ile ayırmak oldukça güç.
  • bundan önce sarığın yasaklanıp yerine fesin getirilmesi de olay olmuş, "fes gavur işidir giymeyiz" denmiş, ne var ki daha sonra bu gavur işi başlık yasaklanınca bu sefer de şapka gavur işidir, festen vazgecmeyiz denmiştir. tutuculuğun en güzel örneklerinden biridir bu belki de...

    ama bir de şu acıdan bakıp müslümanların böyle tutucu olmalarına saygı duymak gerekmektedir zira bir hadiste: "kim bir kavme benzemek istiyorsa, o onlardandır" denir.
  • günümüzde sadece kellerin uyduğu kanun
  • 1828 de ii. mahmut tarafindan nizamnameyle ulkemize sokulan fesin islamin isareti , simgesi oldugunu da ogrendik cok sukur. zaten o yildan evvel fes takmayanlar hep kafirdi. tovbe estagfurullah gece gece gunaha sokuyorlar adami ramazan ayinda.

    fes adi ustunde fas lilarin kullandigi ve daha sonra yunanlarin aaa ne guzel lan puskul puskul deyu begenip giydigi bizimde onlardan gorup taktigimiz bir sey. 2. mahmut devrinde her tebaa ermenisi turku rumu bulgari arabi vs degisik degisik basliklar kullandigindan fes ortak bir kullanim amaciyla getirilmis ve tebaa icerisinde esitlik yaratmasi amaci gudulmustur. hatta ilk cikarildiginda halk ve ulema tarafinda tepkiyle karsilanmis modernlesme yanlısı olan sultan mahmut un adi gavur padisaha cikmistir. yani fesi islam isareti olarak falan gormek en hafif tabirle cehalettir.

    sapka kanuna gelince amaci tamamen hic bir dini vasfi gorevi bilgisi yetkisi olmamasina ragmen kafasina sarigi gecirenin halkin dini duygulari uzerinden nemalanan kisilerin rantina son vermektir. zaten feste avrupalilar tarafindan osmanlinin geri kalmisligininsembolu olarak goruldugunden feste kaldirilmis ve modern dunyaya uygun sekilde sapka giyilmesi kararlastirilmistir.

    bazilarinin atip tuttigi gibi de hic kimse sapka giymedigi icin asilmamistir. asilanlar dini kendi cikarlari icin kullanan halki cumhuriyete karsi ayaklandirmaya calisan karsi devrimci yobazlardir.
  • kemal paşa tarafından arkadaşı ali fethi okyar'a parti kurdurulup inkılapların yerleşip yerleşmediğinin kontrolü yapılacaktır. parti kurulur. mitinglere başlanır. sene yanılmıyorsam 1930'dur. izmir mitingi ilan edilir. izmir gibi bir yerde bile mitinge millet evlerinde sakladıkları feslerle gelir ve ali fethi bey gemiyle miting alanına denizden yaklaşırken kordonboyu'nda toplanan halk kahrolsun mustafa kemal paşa sloganları ile şapkalarını denize atarlar. feslerini giyerler. manzarayı haber alan kemal paşa ali fethi bey'i bir rivayete göre daha miting alanına inmesine fırsat vermeden görüşmeye çağırır. ali fethi bey de izmir'e inmeden geri döner ve kemal paşa'nın istirahat etmekte olduğu yalova kaplıcalarına gider görüşür. kemal paşa, ali fethi bey'e bir bildiri yayınlayıp partiyi derhal kapatmasını aksi takdirde fena şeyler olacağını söyler.

    geçen gün halk tv'de konuşuyorlardı milli mücadelenin sembol başlığı kalpak'tı diye. bu yalaka yalaka methettikleri kanun milli mücadele sembolü dedikleri kalpağı bile suç unsuru haline getirmişti. zavallılığın, kimliksizliğin, şahsiyetsizliğin, taklitçiliğin, ezikliğin bir simgesi olmuştu. gün itibariyle de tatbikatta dürülüp çöpe atılmış bir kanun haline geldi.
  • o devrin insanlarının yerine kendinizi koyup düşündüğünüzde hakikaten bu şapka devrimi denilen kanunun her yönüyle en temel insan haklarına aykırı, onur kırıcı bir zulüm olduğunu görüyorsunuz.

    vatanı kurtarmak için ingiliz, fransız, yunan vs. ile savaşıyorsunuz ve savaştan hemen sonra devletiniz düşmanlarınızın gündelik yaşamına ait olan bir kıyafeti giymeniz için bir kanun çıkarıyor, yani onlara benzemenizi, onlar gibi görünmenizi istiyor ve siz buna uymadığınız için uğruna savaştığınız vatanın devleti sizi çok ağır şekilde cezalandırıyor. akıl alır gibi değil.

    hadi kılık kıyafete bir düzen için eğitim verirsin, halkı yönlendirirsin ama bizzat düşman devletlerin kıyafetini birebir kopyalayıp zorla halka giydirmeye çalışmak nasıl zihniyet?

    şapka kanunu bazı şaşkınların iddia ettiği gibi hiçte sembolik bir kanun değildi. sonuçta bu bir tavsiye falan değil, bir kanun ve uyulmamasının cezası vardı.

    hadi iskilipli atıf hoca'nın şapka kanununa muhalefetten idam edilmesine yalan dediniz peki bu kanun nedeniyle binlerce kişinin ceza aldığı da mı yalan?

    isteyen, istediği kaynaktan araştırabilir. bu zorla uygulanan kanun nedeniyle maraş, giresun, erzurum ve rize'de isyanlar çıkmış, çok sayıda kişi idam edilmiş, sürülmüş ve hapse atılmıştır.
  • elestirmekle niyet aramak arasinda fark var, elestir elestir ama alttan alta birilerini zengin etmek icin yapildi mesaji vermek baska sey.
  • sadece memurlar için çıkarılmış bir kanundur. memur olmayan vatandaş için bir zorlama yoktur.

    --- ilgili madde ---

    türkiye büyük millet meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir.
    --- ilgili madde ---

    zaten şapka kanunundan 5 sene sonra atatürk'ün sarıklı bir amca ile birlikte göründüğü fotoğraftan, bunun memur olmayan vatandaşlar için bir zorlama olmadığını anlayabiliriz.

    ilgili fotoğraf:
    http://i.hizliresim.com/erava8.jpg
hesabın var mı? giriş yap