• #143064975 türkseniz red yiyorsunuz :)
  • haziran ayında eşimle hollanda ve fransa için bileti aldık ancak randevuya temmuzda başvurduk ve eylül ayının başına ancak randevu alabildik. ara ara kontrol edilirse biraz da şansın yardımıyla rutin tarihten daha erkene de randevu bulunabiliyor, randevu aldıktan sonra randevu tarihini değiştirmek de mümkün.

    vize başvurularında kimi ülkeler randevu için ücret talep ediyor, hollanda da bu ülkelerden biri. randevu ücreti kişi başı 24 euro.

    güncel ret oranları yüksek olduğundan belgeleri titiz şekilde hazırladık. hesap dökümleri ve konaklama belgeleri eksiksiz olmalı zaten yukarıda detaylıca yazmışlar. benim hesaplarımda nakit varlığı azdı, hisse senedi, fon vs yoğunluktaydı, eşimin hesapları daha nakit ağırlıklıydı. eşimin ilk schengen başvurusuydu benimse ikinci. sanıyorum cuma günleri elçiliğin kargo günü, tüm pasaportları o gün kargoluyorlar ve pazartesi ulaşıyor. pasaport gelene kadar vize sonucunu öğrenmek mümkün değil, pasaportu şubeden almak da mümkün değil. kargo ücreti pasaport başına ve 12 euro olarak alınıyor. hayatımın en pahalı gönderisiydi.

    belgelerin ne olduğuna dair resmi bir veri yok, o yüzden hazırlıklı olmakta fayda var. görevli, çalıştığım kurumsal firmanın vergi levhasını sordu, şaşırdım bunu temin edebilmem mümkün değil dedim. onun yerine sunduğum belgeler yeterli oldu.

    sonuç: basvurudan 12 gün sonra pasaportlar elimize ulaştı. her ikimize de 30 gün tek giriş.

    vfs globalde bilgiye ulaşmak çok mümkün değil, oraya gittiğinizde ancak bilgi veriyorlar. eksik belgeleri randevu günü getirirseniz yeni randevuya gerek yok ancak aynı güne yetişmezse yeni bir randevu almak ve randevu ücreti ödemek gerekiyor.

    randevu sırasında, fotokopi, ülkelere göre vize ücreti, fotoğraf vb. hizmetlere ilişkin tabloyu görsele ekledim. faydalı olması dileğiyle.

    görsel
  • almanya icin guncel olarak alanlar hesaplarinda ne kadar gosterdi acaba? ben simdiye kadar dolar almistim daha cok, euro yu yeni yeni aliyo sayilirim. derdimi opeyim bu arada.. ortalama ne kadar zamanda sonuclanir guncel bilgisi olan varsa mukemmel olur.
  • ciddi bir süre malum vize başvuru merkezinde sonra da başka bir ülkenin vize başvuru merkezinde çalıştım. dilimin döndüğünce bir takım bilgileri paylaşmak isterim.elbette vize başvurusu süreçleri dinamik. zaman içinde bir takım değişiklikler yaşanıyor. bazı ülkeler için istanbul'daki konsolosluk başka ankara'daki elçilik başka prosedür uygulayabiliyor. fakat temel kurallar pek değişmiyor.

    öncelikle hesaptaki para meselesi,
    gösterdiğiniz paranın kuru fark etmiyor. aksi belirtilmediği sürece hesabınız tl, euro veya dolar olabilir. hatta altın hesabınız varsa ek hesap dökümü olarak sunabilirsiniz. aksi belirtilmediği sürece birden fazla (bence en fazla dört olsa iyi olur) banka hesabı sunabilirsiniz. bazı vize danışmanları hatalı bir şekilde altın hesabı sunulmamasını tavsiye ediyorlar ama niye bu öneride bulunduklarını bilmiyorum.

    hesaptaki tutar konusunda karıştırılan nokta şu. hesabınızda para olması kaynağını
    (en azından bir kısmını) göstermediğiniz sürece sandığınız kadar fayda sağlamıyor. yeni açılmış veya fazla hareketli olmayan bir hesaba bir anda ciddi bir tutar mesela 100 bin tl diyelim tek veya birkaç seferde yatarsa faydadan çok zarar sağlama ihtimali yüksek. aynı şekilde arkadaşlarınıza, tanıdıklarınıza havale yaptırmanız da başvurunuz değerlendirilirken şüpheli işlem olarak değerlendirilebiliyor.
    bu arada önemli bir uyarı, benim çalıştığım dönemde bazı ülkelerin konsoloslukları banka hesapları şüphe uyandıran kişilerin başvurusundan birkaç gün sonra yeni bir banka hesap dökümü istiyordu. başvuruda hesapta 20bin tl gösterip birkaç gün sonra birkaç bin gösterirseniz geçmiş olsun.

    kritik olan nokta düzenli gelirinizin görülmesi. yani çalışıyorsanız veya kira, ortaklık vs... gibi geliriniz varsa bunu göstermeniz gerekiyor. bunun için bordrolarınız da önemli. kira geliri varsa tapu ve/veya kira kontratı isteyen ülkeler de var.
    yani toparlarsak, hesaplarınızla düzenli gelirlerinizi göstermeniz ve de seyahatinizi finanse edecek kadar bir bakiye ilk etapta yeterli gibi.

    eğer başvurunuzu riske etmek istemiyorsanız sponsor da gösterebilirsiniz. bu konu hem sunacağınız belgeler hem de içerik açısından ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. kimisi 25 yaş üstünün sponsor göstermesine sıcak bakmazken kimisi birinci derece akrabadan başkasını kabul etmiyor ama bu kadar katı olmayan ülkeler de yok değil.
    yine de sponsorluk için birinci derece akrabanızı veya partnerinizi göstermeniz iyi olur. baştaki kurallar onun için de geçerli yeterli gelir + yeterli bakiye.

    entry'nin dağınıklığı için özür diler, iyi geceler dilerim.
  • şu aralar türk vatandaşlarının başvurmasını önermediğim vizedir. boşu boşuna paranızı ve zamanınızı kaybetmeyin. öncesinde pek çok schengen'i olan insanlar (turist rehberleri dahil) reddediliyor. ingiltere oturumu olan birinin reddedildiğini okudum geçen gün. yuh gerçekten.

    yaşanan kriz ile alakalı turizm sektörü içinden bazı söylentileri sizinle paylaşayım:

    öncelikle bu krizin ana sebebi türkiye'ye dolan yabancılar. tek sebebi bu diyemem ama %90 sebebinin bu olduğunu düşünülüyor. ekonomik kriz vs. bunun yanında çok çok küçük bir sebep olarak kalıyor.

    bütün ab ülkeleri ortak hareket ediyorlar. maalesef eskisi gibi "hollanda zaten zor verir, macaristan deneyeyim" gibi bir mantıkla hareket etmenin hiçbir anlamı yok.

    yeşil pasaportlular da sınırlarda bayağı sorun yaşıyorlar.

    krizin ilk belirtileri abd vizesiyle ortaya çıktı. bu vize ambargosunu önce abd başlattı. daha sonra schengen ülkeleri de peşin sıra onu izledi.

    krizin 2023 sezonunda çözüleceğine dair herhangi bir umut görünmüyor. yani en azından sektörde böyle bir umut yok. seçim döneminde yaşanabilecek olumsuz atmosferin de krizi besleyeceğine inanılıyor.

    2024 ve 2025 yıllarının iyi geçeceğine ve krizin bu yıllarda geçeceğine dair iyimser bir inanç var.

    yani sonuç:
    2024 yılı gelene kadar ab seyahatlerinizi askıya almanız ve vizesiz destinasyonlara yönelmeniz sizin için daha iyi olacaktır.

    (bkz: söyleyeceklerim bu kadar iyi günler)

    edit: insanlara faydalı olması açısından direkt turizm sektörü içinden bilgi veriyorum. bir arkadaş bana yalancı demiş. akıl tutulması yaşadığımı söylemiş. neden? çünkü kendisine vize çıkmış. aynen böyle devam kardeşim. ben yüzde yüz red yersiniz demedim zaten. kıçımızdan sallamıyoruz, olanı anlatıyoruz. genelleme yapıyorum çünkü bu durum "genel genel!". * ulan vize kriziyle alakalı o kadar haber programları yapıldı, konunun uzmanları tartıştı. dw falan bile haber yaptı bunu. ben yalancıyım ama. neden? çünkü arkadaşa vize çıkmış. bravo.

    ben dediğimi tekrarlıyorum; daha önceden vize almış olsanız bile red yeme olasılığınız yüksek. o riske değmez demek istiyorum. gece gece sinirlendim. sen yine entryni gir güzel kardeşim. neden bilgi içerikli entryye illa laf çakacağım diye kasıyorsun? değer mi ayol?! ekşi'deki şu tayfa yüzünden ciddi & bilgi içerikli entry giresim gelmiyor. sırf goygoy, "yarrak boyu" entryleri girip eğleneceğim en sonunda. *

    yok yok şaka. ara ara yeni bilgi aldıkça buraya entry girerim. sürekli irtibat halindeyim çünkü ismini vermek istemediğim bir turizm şirketiyle. umarım bu sorun çözülür de özgürce gezmeye hepimiz kaldığımız yerden devam ederiz. amsterdam'ı özledim ayol.

    edit2: gereksiz tartışmalar durmayür. güzel kardeşlerim; bakın başvurmak isteyen başvursun. o riski göze alan alsın. ama ben hala lafımın arkasındayım. ö-ner-mi-yo-rum. önermiyorum amk. çünkü durum belli. olanlar ortada. eskiden bütün kurallara uyduğun, gerekli belgeleri sunduğunda reddedilme ihtimalin yoktu. şimdi rus vatandaşlarından bile fazla red yiyorsun ki ruslar resmi olarak birçok avrupa ülkesi tarafından ambargolu olduğu halde. bunu da kıçımdan uydurmuyorum maalesef.
    şöyle diyeyim; şu an red oranlarının %20'ye yakın olduğunu biliyoruz. almanya gibi ülkelerde daha yüksek. siz bu orana bakıp "ya işte, çoğunluk alabiliyor" gibi bir sonuç çıkarabilirsiniz. ancak bu %20'nin çoğu gerekli şartları sağlayan insanlar. yani ortada bir risk var.

    birçok insanın senede bir defa tatili oluyor. saçma sapan bir sebeple vize çıkmadığı için insanların tatilinin zehir olmasını istemediğim için önermiyorum. çünkü oran yüksek. illa %70 olmasına gerek yok. ben olanı sunuyorum. risk alıp almamak kişilere kalmış.

    gece gece güzel inatlaştık. ben de formumdaymışım. (bkz: sen kemalistsin ben komünistim hadi bakalım)

    arkadaşa amsterdam tatilinin güzel geçmesini diliyorum. 3 sene önce yazdığım red light district rehberini özelden atacağım kendisine. ihtiyacı olur belki. rahatlasın biraz, gevşesin. *

    (bkz: söyleyeceklerim bu kadar iyi günler)

    edit3 (serdar yeter editi): seri boklama yediğim için bu editi yapmayı zaruri gördüm. ben hiç schengen'den red yemedim. kuyruk acım olduğu için veya kişisel tecrübelerime dayanarak bu entryyi girmedim. türkiye'de en fazla yurtdışı turları düzenleyen şirketlerden birinin üst düzey yetkilisinden duyduklarımı yazdım. bu kadar da nefret uyandıracağımı düşünmedim. bütün kompleksli schengen vizeli tayfa sanki bu anı bekliyormuş. ne diyem reis, söyleyeceklerim bu kadar iyi günler. *
  • yukarıda bir yazar entrysinde aşağıdaki ifadeleri kullanmış:

    “şu aralar türk vatandaşlarının başvurmasını önermediğim vizedir. boşu boşuna paranızı ve zamanınızı kaybetmeyin.”

    arkadaşlar lütfen akıl tutulması yaşamayın. saçma sapan genellemelere kulak asıp, karamsar tablo çizmeyin ortaya.

    1 aylık başvuru süreci sonunda, bu ay başında italya’dan 6 aylık çoklu vize aldık. bizden bir gün önce başvuran bir çift arkadaş da aynı şekilde 6 aylık çoklu vize aldı. son 3-4 ayda çevremden ret yiyen bir arkadaşım oldu, o da iş seyahati için almanya’ya başvurmuştu. itiraz sonunda 1 yıllık vize aldı. biz bir önceki schengen vizesini de italya’dan almıştık. arkadaşlar ise yunanistan’dan almıştı, ona rağmen bir fark olmadı.

    yaklaşık 5-6 günlük bir italya seyahatini tamamladık dün. ne italya’ya girişte, ne de çıkışta en ufak zorluk yaşamadık. italya’ya girişte pasaport polisi 10 saniye içinde, bir soru bile sormadan pasaporta mühürü vurdu. gezdiğimiz yerlerde de muhabbet esnasında nereden geldiğimizi her sorana, türkiye/istanbul dediğimizde herkesin anlatacak olumlu bir anısı ya da gelip görmek istediği şeyler olduğunu gördük.

    vize ambargosu gibi büyük söylemler bariz şekilde yalan. ret oranları eskisine göre elbette arttı ama bunun ambargoyla falan alakası yok. insanları yok yere yalan dolan, kulaktan dolma beyanla yanıltmayın.

    edit: kendim dışında, yaz başından bu yana vize başvurusu yapan ve olumlu sonuç alan en az 15-20 farklı tanıdığım var. bize vize çıkmasıyla alakalı bir örnek üzerinden genelleme yapmaya çalışmıyorum. yalnızca hala vize başvurularının büyük çoğunluğunun olumlu olduğunu söylüyorum.

    bilgi verilen entry baştan savma genellemelerle girilmez. bilgi vermek istiyorsanız, istatistik paylaşacaksınız. 1000 başvurudan ortalama kaç tanesi reddediliyor, bunu paylaşacaksınız. 1000 başvurudan 750’si reddediliyor, istatistik de kanıt da bu diye paylaşırsanız o zaman o riske girmeye değip değmeyeceğine insanlar karar verebilir. o zaman durumu genel genel deyip savunabilirsiniz. ama entrye direkt türk vatandaşlarının başvurmasını önermem diyerek giriş yaparsanız, oturduğunuz organınızdan salladığınız dışında bir şey düşündürtmezsiniz sayın yazar. önümüzdeki ay amsterdam’a sizin için selam iletirim.
  • yesil pasaportlular sorun yasiyor demis, alakasi yok 20 gun once almanya'ya glttlm hos geldiniz dediler 5-6 gun kaldim geri gondum. yesil pasaport sorun falan yasamiyor, sahip olmadigin bir sey hakkinda nasil boyle atip tutuyor bu insanlar anlamiyorum.
  • şimdi bu başlıkta çokçana dile gelen, schengen vizelerine red verme oranı ve, işleme alınan başvuru sayıları ile ilgili alman kaynaklardan elde edilen veriler üzerine bir şeyler yazmak istedim. aşağıdaki haber kaynağındaki yer alan ifadeye göre sözüm ona avrupa birliği'nin vizeleri reddetmesinin ardında herhangi bir politik ajanda bulunmuyor. buna tabii inanıp inanmamak size kalmış.

    "der eu-botschafter in ankara, der deutsche diplomat nikolas meyer-landrut, betonte, es gebe keine politischen gründe für visumsentscheidungen. ihm zufolge wurden 2021 im eu-durchschnitt 16 prozent der türkischen anträge zurückgewiesen, nur wenig mehr als der weltweite schnitt von 13 bis 14 prozent. viele anträge aus der türkei enthielten unvollständige oder falsche angaben, so meyer-landrut. zur startseite per e-mail teilen auf facebook teilen auf twitter teilen per whatsapp teilen"

    türk pasarportları için schengen vizesi red oranı 2021'de tüm schengen ülkeleri ortalamasında %16 olarak gerçeklemiş. (vize almak isteyen diğer ülke vatandaşlarının red yeme ortalaması %13-%14). tabii bu %16'nın içerisinde 18-30 yaş aralığında öğrenci/yeni mezun/tecrübesiz çalışan/işsiz gençlerin yer alma ihtimali haliyle çok daha yüksek.
    kaynak:
    https://www.tagesspiegel.de/…ur-die-eu-8661550.html

    evet ekşi yazarlarının dediği gibi "herkesin başvurusu reddediliyor." "boşuna kasmayın." diye düşünmenize gerek yok. vize çıkma oranı %84, aslına bakarsanız oldukça yüksek gözüküyor. şimdi buna dayanarak "ee iyi işte. çok da karamsar bir tablo yok" da diyebilirsiniz ancak durumun vehameti esas geçmişle kıyaslandığında ortaya çıkıyor.
    avrupa zaten medeni ülkelerin çoğundan vize istemiyor. görselde yeşil olan ülkelerden turist vizesi istenmiyor. geri kalanlar afrika, hindistan, rusya, çin gibi ülkeler olduğu düşünülürse, bu ortalamanın gerisinde kalarak dünyadaki konumumuzu tahmin edebilirsiniz.

    görselde görülebileceği üzere 2014'ten bugüne, gerek ekonomik, gerek her ne kadar olmadığını iddia etseler de politik sebepler nedeniyle hem işleme alınan başvuru adedinde ciddi bir düşüş olmuş hem de red oranı neredeyse 4 katına çıkmış. vize alan insan sayısı 185 binden 98 bine yani yarı yarıya düşmüş. yani bir 90bin kişi ya vize alamayacağı ya da zaten turist olarak yurtdışına gitmeye yetecek imkanı olmadığı için vizeye başvurmamış bile.
    2021 yılı hadi diyelim covid19, aşı karantina vs. hikayeleri dolayısıyla gözardı edilebilir. hem başvuran azdı hem de ülkeler daha isteksizdi ancak 2022'de bu durumun artarak devam edişi, başvuru adedinin yarı yarıya azalmasına rağmen randevu ve bekleme sürelerinin artışı bizlere net bir mesaj veriyor.

    kaynak: deutsche welle.
    https://www.dw.com/…schen-aus-der-türkei/a-62917116
  • bir haftada 2 yıllık vizemi aldım, sıfır sorun, sıfır sıkıntı.
    belge-bilgileriniz tam ve doğruysa, "iltica edecek" imajı uyandırmıyorsanız, hele eski vizeleriniz varsa kolayla alınmaktadır. covid sırasında gerçeklenemeyen kaçamak avrupa seyahatlere devam olanağı verir.

    çok sayıda soru üzerine topluca yanıt : son iki yıllık vizeyi italya için aldım. ondan önceki de iki yıllıktı ve fransa için alınmıştı.
  • konsoloslukta "schengen, kurban olsun yengen" derseniz vizeyi 2 günde evinize getiriyorlar. kesin bilgi, yayalım.
hesabın var mı? giriş yap