• tatli, biskuvi, cikolata gibi seyler nispeten ucuz fiyatli kalori bombalaridir. evsiz ve en alt tabakadaki vatandaslarimiz icin bulunmaz nimetlerdir. kendini kontrolden aciz obezleri uzak tutmak icin yapilacak boyle bir ayar, sagduyu eksikligidir.

    edith: aha bildigim yerden soru gelmis. simdi neuroscience diplomali ve yuksek lisansiyla mesgul biri olarak vikipedi alimlerine anlatalim:

    dopaminin sagladigi seye tokluk hissi denmez. dopamin mezolimbik sistemin sagladigi odullenme ve pozitif reinforcement fenomeninden sorumludur. cikolatanin kalori kaynagi olarak kullanilmasinin dopaminle alakasi yoktur.

    sosyoekonomik siniflarin varligini reddederek herkesin alim gucunu esit saymak sagduyu degil, tam aksine gerceklikten uzak, tamamen kurama dayali bir iluzyondur.
  • bu şekilde alınacak vergilerin vasıfsız bir kaç hırsızın cebinde toplanmayacağını bilsem destekleyeceğim olay.
  • akla yatkin gorunen ayardir. ancak bu yukarida bahsi gecen sirket turkiye'den daha buyuk bir sirkettir. birkac milyon dolara bakan, mustesar vs. satin alinabilen bu ulkede bu karari verebilecek tassakli bir irade bulunmuyor malesef.

    (bkz: cargill)
  • devleti, evladı için neyin faydalı ve serbest, neyin zararlı ve yasak olduğuna karar veren, onun ne yeyip ne içeceğine, ne düşüneceğine, ne okuyacağına, nasıl giyineceğine karışan bir baba gibi gören zihniyetin eseri olan öneri.

    devletin ne içkime, ne sigarama, ne de şekerime karışma hakkı yok. kendi özgürlüğüm, kendi iradem, kendi hayatım. ben tepemde efendi istemiyorum. efendi vergiyi verendir. ben hizmetçi istiyorum.
  • glisemik endekse göre mi yiyeceklerin içerdiği fruktoz/glikoz oranına göre mi yapılacak böyle sivri zekalı bir ayar?

    her ihtimalde kimyasallar, tatlandırıcı işlevli maddeler devreye girer, tüketici sağlığı hilafına besin endüstrisi verir coşkuyu.

    nispeten daha sağlıklı basit karbonhidrat kaynağı şeker pancarı yerine mısır şurubu hatta çok daha kanserojen labaratuvardan çıkma emulgatörler, suni şekerler coşar her ihtimalde.

    vergiyle, yasakla, ek yükle besin/alkol/sigara mafyası ve işi bilip voliyi vuran patronlar yaratılır. sağlıklı beslenen, sporla içiçe nesiller sopayla, kısıtlamayla, vergiyle, haraçla yaratılmaz.
  • über zeka iddiasında bulunmadan "şekerin belli formlarını" nasıl olduğu gibi vergilendireceksin merak etmekteyim hiper zekalı arkadaşım.

    örneğin hurmadan hangi oranda vergi alacaksın. ki 100 gr. hurma glisemik yük olarak 100 gr. toz şekerden daha şekerli yapıdadır..

    yahut beyaz pirinci, beyaz unu içindeki yüksek şekerle hangi oranda vergilendireceksin. "onlardaki şeker, şekerden sayılmaz" diyen siktirip gidecek iki kitap okuyacak ya da bunları (ve yüzlerce diğer besini de) içerdiği yoğun şeker nedeniyle ağır vergilere tabi tutup obeziteyi önleyeceğini savunarak kendine götüyle güldürecek.

    şekerin formları belliymiş. tabe belli, patatesinden karpuzuna alayı şeker. neye göre ayrıştırıp vergilendireceksin. aklınıza gelen her düşünce ishalini yazmadan bi konseptini belirleyin.
  • kompleks karbonhidrat kaynaklarındaki (makarna, un vs.) şekeri işlendiğinden vergilendirecek yahut halka ayıp olmasın diye vergilendirmeyecek yani "işlemden geçme" kriterinden kıvırtacak olanların fikri.

    buna karşın çok daha sağlıklı olabilen basit karbonhidat kaynaklarındaki şekeri (işlemden geçmiş fruktoz kaynaklarını da) kuru üzüm, kuru kayısı, hurma vs. vergilendirecek olanlar kendi vergilendirme, gıda analizlerini yazmadan "işlemden geçme" gibi osuruk bir kriterle ne demek istedikleri tam belli olmaksızın halen bu abuk fikirlerini savunmaktadır.

    gübreleme, paketleme kimyasal işlem içermiyor mu? işlemden kastın nedir sayın gıda uzmanı?

    makarna, ekmek her halükarda "işlemden geçiyordur" zaar. bunlardaki şekerden kaynaklı vergilendirme modelin nasıl tezahür edecek ey zeka küpü?

    anlat anlat heyecanlı oluyor.
  • (bkz: stevia lobisi)
  • ülkenin en büyük şeker, çikolata üreticilerinin akp'li olduğu düşünülürse (ülker, konya şeker vs) asla gerçekleşmeyecek ayardır.

    herkes ölecek bile olsa, asla bu düzenleme yapılamaz.
  • sağlıktan ziyade vergi gelirinin artması için yapılacağına eminim olan ekonomik durumu iyi olmayan kardeşlerimize olacak işin garibi olaydan etkilenecek kişiler olayı destekliyor çok ironik değil mi?
hesabın var mı? giriş yap