• serbest ağırlığın yüksek verimle, makinenin güvenlikle öne çıktığı karşılaştırma.

    şahsen her türlü serbest ağırlığı tercih ederim ama benim gibi evde ve yalnız çalışan biriyseniz, belli bir ağırlıktan sonrası tehlikeli oluyor. yani, bir 20 kiloluk ağırlığı bile kaldırırken göğsünüze düşürmeniz ciddi yaralanma anlamına gelir. spotter denilen yardımcı arkadaşlar bu konuda yardımcıdır ama yalnızsanız, kendinizi daha güvende hissetmeye ihtiyaç duyarsınız.

    risklerinden ayrı olarak, serbest ağırlıklar daha doğal ve daha verimli çalışmanızı sağlar. dengeleyici kas gruplarının da devreye girmelerini mümkün kılarak sadece kas şişirmek yerine vücut direnci artışı sağlarlar. diğer yandan, makineler çoğu zaman bir veya az sayıda birkaç harekete imkan verirken serbest ağırlıklarda çeşit sayısı çok daha fazladır.
  • serbest ağırlık sanki daha çok zorluyor gibime geliyor bu yüzden kas gelişimine etkisi daha çok olabilir.
  • makinenin benim nazarımda aldığı versus. hem güvenli hem daha dengeli.
  • yerine ve zamanına göre
  • serbest ağırlığın kazanacağı karşılaştırma.

    serbest ağırlık rocky balboa ise makine ivan drago’dur.
  • sanırım bunun cevabı ilk makinede güçlenmek ve sonra serbest ağırlığa geçmek.
  • kesinlikle serbest ağırlıktır. stabilizatör kasları devreye sokar. bu sayede antrenman verimini %10-15 artırır.
    makinanın hareket açıklığı kısıtlıdır.

    çalışırken ego yapmayan insan serbest ağırlığın altında kalmaz.

    edit: aşağıdaki at sikinin ya anatomiden haberi yok yada dayak yememiş.
    ayakta serbest ağırlıkla kol çalışırken karın kasının aktif olduğunu bilmiyor.

    adam anatomi bilmez bicepsten başka kas ismi bilmez başlığa yazıyor makinalar rererö..
  • makineler kişiye özel tasarlanmadığı için hem verimsiz hem de duruma göre tehlikelidir. örneğin shoulder press makinesinde benim önkollarım hiçbir zaman yere dik açıyla kalamıyor , en ufak bir eğim bile omuzları sakatlamak için yeterli olduğundan makineye hiç bulaşmadan dumbell ile işimi görmeyi tercih ediyorum. buna ek olarak serbest ağırlıkta stabilizasyonu sağlarken kullanılan kasların da gelişime faydası olduğu bilinir.
  • tabii ki de serbest ağırlık çünkü ancak serbest ağırlık ile aşama kaydedebilirsin. vücut geliştirme sporundaki temel hareketler kesinlikle bar ve dumbell ile yapılmalı çünkü ağır kilo kaldırmaya alışmanın yolu bundan geçer ağır kilo kaldırabilmek de aşama kaydetmenizi sağlar.bar ve dumbell ın yerine geçen (az da olsa) makineler mevcut ama makineler hiç bir zaman yüzde yüz serbest ağırlığın yerini tutamaz. mesela leg extension ve lunge karşılaştırması yaptığınızda bu farkı rahatlıkla anlayabilirsiniz.
  • eski usül makineler olsa serbest ağırlık derdim ama yeni nesil makineler oldukça başarılı. makine ile hacim yapılmaz fikri ise tamamen saçmalıktır, düzgün bir program ile gayet te hacim yapılır.
hesabın var mı? giriş yap