• lev nikolayeviç tolstoy 'un karısı. evliliğinden onüç çocuk doğurmuş, hayatının büyük bölümünü karnında ve kucağında bebekle geçirmiştir. kocasının asistanlığını da yapmış, romanlarını temize çekmiş, kanımca kendi hayatını hiç yaşayamamıştır.
  • annesi lübov'a, eski ve soylu bir aileden ama meşruluğu onaylanmamış bir evliliğin ürünü olduğundan kendisi kızı ve erkek bütün kardeşleri bilinen bir soyadını islenyev'i, değil, uydurma bir soyadını islavir'i almışlar -zaten soylu olmayan bir tüccar sınıfındanmış-. babası andrey bers ise, kraliçe elizabet devrinde almanya'da öğretmen bir subayın torunu ve yetenekli, ünlü bir doktorun oğluymuş fakat soylu ve eski bir aileden değilmiş - o çağlarda doktorluk soylulara göre bir meslek sayılmıyor- sofya'nın seceresinden bir kuple verdikten sonra asıl mevzuya dönelim. asıl mezvu ne mi? sofya andreyevna bers'in tolstoy ailesinin hayat redaktörü oluşu. -sofya'ya dair ön bilgi; almanca/ fransızca biliyor ve dine karşı ilgisiz olmakla birlikte kendini ortodoks sayıyor-

    evlendiklerinde tolstoy'un 34, sofya'nın 18 yaşında olması, sofya'nın evliliklerinin ilk dönemlerinde kendisinden 16 yaş büyük olan eşine "siz" diye hitap etmesi ve tüm varlığı ile kocasının egemenliği altına girmesi, onun aile kurumuna dair bütün fikirlerini daha zengin olmak, ünlü olmak türünden amaçlarını benimsemiş olmasındaki etkenlerin en önemlisi aradaki 16 yılda gizli gibi.. -öyle benimsemiş ki ileride tolstoy'un dünya görüşü değiştiği halde o vaktiyle kocasının yönlendirdiği ve bellettiği fikirlerden kendini kurtaramayınca bir uyumsuzluk başlamış-. tolstoy'un geçmişteki hayatını kıskanması, yaradılıştan mı yoksa kadınsal kıskançlığın tipik bir tezahürü mü bilinmez.
  • sofya, 'her şey çocuklarımın daha iyi yaşaması için'in etrafında şekillenen klasik bir anne figürüdür -belkide bu nedenle mutlu bir kadın ol(a)madı- . figüratifliğini yaptığı klasizmin etkisiyle, depresif tepkiler sergilemesinin ve tolstoy'la aralarındaki anlaşmazlıkların temelinde, tolstoy'un 1880'den itibaren değişen yaşam biçimi etkili.. ideali için daha sade ve daha mülksüz bir hayatın mutluluğuna inanan bir adamla mutluluğu maddi rahatlıkta arayan bir kadının çelişkisidir onları dile getiren. -birçok çift gibi-
  • uzun yıllar boyunca lev nikolayeviç tolstoy ile huzursuz bir evlilik hayatı yaşamış kadın, aynı zamanda bir yazar.

    tolstoy'un günahları ile kuşatılmak, onlardan kaçmamak ve acı çekmek üzere hayatını devam ettirdiği yılların en buyuk tanığı kendisi. onun evlenmeden önce bazı köylü kadınlarla, fahişelerle birlikte olduğunu bizzat tolstoy'un kendisine okuması için verdiği günlüklerden öğrenmiş. belki de bunlar mutsuz evliliklerinin neden bu şekilde devam ettiğinin bir göstergesi. kendisi de henüz evliliklerinden önce yaşlı ve çirkin bir adamla genç ve güzel bir kızın birlikteliğine ilişkin bir öykü kaleme almış ve değerlendirmesini öğrenmek için tolstoy'dan okumasını istemiş. tabi ki tolstoy yaşlı ve çirkin adamın kendisi olduğunu düşünmüş ve başlamış bir tartışma.

    sofya bir yandan da kendisini ve çocuklarını düşünüyor tabi. tolstoy'un bazı fikirlerini anlayamıyor. savaş ve barış, anna karanina gibi kitapların telif hakları konusunda tolstoy'un kendisini ve çocuklarını mahrum edecek bir vasiyetname hazırlanmasından korkuyor. evindeki huzursuzluğu, başta eşi tolstoy ve kızı saşa olmak üzere evde yaşayan çoğu kimseyle aralarındaki problemler, yaşamak istediği hayatı yaşayamamanın verdiği sıkıntılar sonrasında kendisini sergey ivanoviç tanayev'in yanında buluyor. kendi günlüğünde tolstoy'u aldatmadığını yazmış ise de sergey'in yanında hayatının en mutlu anlarını geçirdiği muhakkak.

    varlık içerisinde, dünyanın en büyük yazarlarından birinin yanında uzun yıllar yaşamış sofya ama huzuru bulduğunu söylemek zor. tolstoy'a da zaman zaman zehir etmiş hayatı.
hesabın var mı? giriş yap