• evliya çelebi sommelier'ler hakkında şunları yazmıştır:

    ol sommeiler esnafı ki hepsi 200 kadardır, frank ve leh ve nemçe diyarlarından istanbula gelen gavur soyundandır. işleri güçleri bütün gün şarap içip güzelini seçmektir. somelierbaşı cizvit jan pol efendidir her ne kadar haşa müslüman memleketinde padişah şarap içe gene de padişah kendisini frank elinden getirtmiş konuya komşuya şan olsun diye besler. şarapçılar esnafıyla beraber bunların da piri hazreti sümeyye'dir derler. allah ıslah eyleye.
  • fransız kökenli bir kelime ve eski zamanlarda kraliyet ailelerine şarap konusunda servis veren hizmetlilere verilen isim. etimolojisine indiğimizde, eski zamanlarda gıda ve içecek taşıyan arabalardan sorumlu kişilere verilen ad. kavram zaman içinde evrimleşmiştir. artık sommelier'ler şarap alanındaki servislerine restoranlarda devam ediyor.

    sommelier, kısaca şarap uzmanı anlamına gelse de, şarap tadıcısı anlamındaki "degustator" ile karıştırmamak gerekiyor. günümüz sommelierlerinin öncelikli görevi müşterilerin şarap hakkında yönelttikleri tüm sorulara cevap vermek ve şarabın sunumunu yapmaktır.

    iyi bir sommelier müşteriye seçtiği yemeğe göre şarap tavsiyesinde bulunur (tabii bunun için de sommelier'nin tüm üzümleri, yılları ve üreticileri çok iyi bilmesi gerekiyor) ve sunduğu şarabın gerçekten de müşterinin arzuladığı şarap olduğundan emin olmalıdır. bunun yanı sıra, şarabın ısı derecesini kontrol etmeli, şarabı stili ve kendinden emin bir eda ile açmalı. ayrıca şarabın satın alınması, saklanaması ve her şaraba uygun menü düzenlenmesi gibi konulara da hakim olmak zorundadır.
  • degustatorden farkli olarak sadece sarap tatmayip, sarabin satin alinmasi, saklanmasi, sunulmasi, her saraba uygun menu duzenlenmesi gibi bircok konuda da uzmanlasmis kisilere denir. turkiye’nin ilk sommelier’si harun dursun’dur.
  • sommelier görevinden dolayı boynunda bir şarap tası bulundurur. zincire bağlı bu tas, ufak tefektir, işlemeli ve metaldendir. bu şekilde onu diğer servis görevlilerinden ayırabilir, teeee bir kilometre uzaktan tanıyabilirsiniz. neden bu püf nokta (!); siz onu "hişşşşt garson" diye çağırmayasınız diye.

    http://www.google.com/…p=20&ved=1t:429,r:0,s:0,i:70

    (bkz: sommelier cup)

    ayrıca boynuna astığı gümüş işlemeli küçük tasın dışında, şarap mahzenini ifade eden bir de işlemeli gümüş anahtar asar.

    diğer servis personelinin uyması gereken bazı kurallar bu görevli için zorunlu değildir. örneğin; bıyık ve sakal bırakabilirler. özel bir kıyafet giyer, captain (3 postadan sorumlu garson şefi) ile aynı yetkilere sahiptir. fransız otelciliğinde sommelier, amerikan otelciliğinde wine waiter veya wine steward, türkiye'de şarap uzmanı ismini alır.
  • uzmanlik alani sarap olan sunumcu, tadimci, uzman, sarap garsonudur, ayni zamanda saraplarin alimi, muhafazasi, raporlamasini da ustlenir. yemeginize, damak zevkinize, belli kriterlere gore sarabinizi secmenize yardim eder, sarabi tanitir, tadar, sunar vs. sadece belli fine-dining restoranlarda bulunur ve her daim kirmizi alarmda olmasi gereken kisilerden biridir, rastlarsaniz kiymetini bilip bol bol yorunuz.
  • (bkz: tugrul savkay)
  • turkiyedekilerin basi bu aralar insanlari sarap icmeye tesvik ettikleri gerekcesiyle yesilayla derttedir... sohbet etmesi acayip zevkli guzel insanlardir... bir yerde yakalarsaniz sorun ogrenin feyz alin...
  • kökeni, eskiden gıda ve içecekleri taşıyan öküz arabalarından sorumlu kişi anlamına gelen "sommier" olan fransızca kelimedir.
  • (bkz: gerard basset)
hesabın var mı? giriş yap