• kutsal ruh anlamına gelir... blind guardian'ın quest for tanelorn sarkisinda spiritus sanctus vita aeterna cumleciginde ve demons and wizards'ın heaven denies sarkisinin son isminda gecer. yani hansi kursch'un cok sevdigi cumlelerden biri...
  • hüsnü kural'ın "üçleme"sinden;

    "örtün... beni örtün
    beni kitabın teniyle örtün
    örtün, beni örtün
    yüzümü çölün sesine gömün..."

    girizgahlı bir şiir.
  • inci sözlük için "sağa sola sataşarak popülerlik istiyorlar" demiş ya , çok güldüm. son günlerin en popüler grubu olan inci sözlüğe sataşmak nasıl bir psikolojinin ürünü peki?
  • mahmut esat bozkurt revisited. (bkz: #20462187)
  • acikca irkci kelamlar eden, bir vatandasina sirf turk olmadigi icin irkci kufurleri agiz dolusu siralamaktan zerre rahatsizlik duymayan, kendisini bu memleketin sahibi olduguna inandirabilecek kadar da saglikli dusunmekten aciz bir insanmis kendisi... bugun de bunu ogrendik.

    (bkz: ritsos/#20478832)
  • ritsos solculuğu ile tanışmış.

    hani var ya;

    yunanların dünyaya kattıkları için medeniyet diyen,

    mustafa kemal atatürk'ün dünyaya kattıkları hakkında: baasçılık diye giriş yapan,

    1 mayıs'ta apo posteri açanlar için: "kendisini sol olarak niteleyen, "sol" bir gelenege sahip, bu baglamda "1 mayis"i da tabii olarak sahiplenen bir orgutun uyeleri ve/veya sempatizanlari tarafindan, ustunde bu orgutun liderinin resmi olan bir posterin acilmasidir." yazan,

    gençliğe hitabe için ise utanmadan "açıkça faşistik öğeler barındıran bir metindir" diye yazabilen,

    öcalan'ın 3 aşamalı çözüm projesi için ise "kurt sorunuyla birlikte, aslinda cogu sorunumuzun cozulebilmesi icin en gerekli ve herkesin bildigi anahtarlarin telaffuzudur.
    dogrudur, iki tarafin da istisnasiz uyacagi bir ateskes kesinlikle gereklidir ki, konusma zemini mevcut edilebilsin." görüşünü bildiren,

    atatürk milliyetçiliği konusunda beyan edilen görüşü ise daha kısa olan: "bildigimiz irkciliktir ";

    izmir'in kurtuluşu başlığına izmir'in işgali bakınızı veren bir,

    solculuk. sonra da utanmadan onu bunu suçlar, ağlar.

    hiç utanmadan.
  • (bkz: ss subayı)
  • bazi insanların gözünde kürtler, sokakta yalın ayak koşuşturup peçete satmaya çalışan çocuklardır. şehirlerde dilenen insanlardır. apartmanı rahatsız eden çok çocuklu ailedir. otobüste yanına oturan, haftada bir yıkanan amcadır. iş yerinde bol sarımsağı yiyip herkesi rahatsız eden çaycıdır.

    bu tür insanlar, şunu göremez. neden kürtçe punk grubu yoktur bu ülkede? neden kürt mutfağının nadide örneklerini, adıyaman üzümlerinden yapılan şaraplarla tattıran "la cuisine kurde" adlı restoran bulunmaz? yani senin nezih saydığın hayat tarzında kürt neden göremiyorsun?

    acaba aslolan, eğitimini tamamlayan veya burjuva kültürüyle yoğurulmuş modernitenin göbeğine oturmuş kürt bulamamak mı? bu insan etrafına baksa, kendisinin standartlarında nezih, modern ve "idealindeki topluma yakışan" kürtler pek ala bulabilir. üniversitedeki en başarılı arkadaşın, bilim ödüllerini toplayan profesörün vb "iyi kürt"tür belki de sen farkında değilsindir... orada bir duralım işte, aslolan sanki asimile olarak "medenileştirilen" bir halk galiba! düşünsene; türkiye'de kürtler rock müzik üreten , çok başarılı (!) işadamları, ülkenin onuru opera sanatçıları, balerinler, tiyatrocular da çıkartıyor da belki bu adamların kürt olup olmadığını bilmiyorsundur ha? belki toplumun önünde bu tür bir misal yaratmak için ön şart kürtçenden ve etnik kimliğinden belli oranlarda vazgeçeceksin!

    bu kültürel ve eğitimsel baskı altındaki köklü bir halk, içinden çıkanların kürtlüğe sırt dönmüş olmasından ve etnik ayrımcılığın sınıfsallaştırıcı etkisiyle fakirlikle boğuşmaktan ötürü; bu nev insanların gözünde "alt kültür küresine" hapsedilir. etrafında gördüğü dilencinin kürt olduğu aşikardır, ama hayran olduğu tiyatrocu nefis türkçesi ve anlattıklarıyla kürt olmadığı belli birisidir. yani sen önce birilerini ayrımcılığa tabii tutarsın, sonra onların aralarından sıyrılanlar o kimliklerini alenileştirerek bu başarıya ulaşamaz ya reddeder ya da belirtmekten çekinir. (zaten kürt kültürü içinde değil, türk kültürü içinde yaratım vermiştir) ayrımcılığın yarattığı, bu dualite kürt halkına ayrımcılık yapmak için de kendilerince "kabul edilebilir" veriler sağlıyor. çünkü onun gözünde, dilenci kürt, komşusunu rahatsız eden aile kürt. bunu yapan türkler olsa bile, "medeni türk"ler bunu fazlasıyla kompanse edebiliyor! ama kürtlerin bunu kompanse edebilen "medeni"leri yok! ve bu çarpık izlenimlerin hiçbirinden kendisinin bu şekildeki ayrımcılığı sorumlu değil! kürtleri toptan harcamamaları için "iyi kürtlere" ihtiyaç duyarlarken, "iyi kürtler"in kürtlüklerini aleni yaşayıp, kürt kültürünü yükseltmelerini engelleyen bir ayrımcılıkla "iyi kürt" eşittir "medeni türk" formülünde asimilasyona uğratmak için düzenlenmiş bir düzeni sürdürüyorsun.

    aferin! belki bir gün kürtçe punk, kürtçe bale, kürtçe fantazi edebiyatı okumayı, kürtçe konuşan "nezih" komşular beklentini aşarsan; işte o gün insanlar sana neden saçmaladığını anlatma ihtiyacı duymaz.

    bu yazarin yaptığını tanımlayamaya çalıştım. kürtlere yönelik saldırılarını, dolaylı/kaçak yollardan yapan yazardır diyebilirim artık.
  • kişisel olarak bazı görüşlerine katılmasam da. milliyetçilik ve ırkçılık gibi ince konularda iki yüzlülüğe dikkat çekmiş bu yüzden kürt milliyetçiliği ve ırkçılığı yapan, bunu azınlık olmakla, ezilmiş bir halkı korumakla gizleyen asıl faşistlerin, ırkçı ve faşist diye suçladıkları yazar.
hesabın var mı? giriş yap