• tamamen saftirik ve avanak bir insan olduğumu kanıtlayan test. herkes gerçekten gülüyormuş sanıyorum. demek ki yüzüme gülüp arkamdan iş çevirenleri bile farkedemeyeceğim. şerefsizler.
  • alemin safı salağı olduğumu kanıtlayan test.

    3/20 ney lan?

    adam kullanmak isterseniz, borç isteyecek olursanız, "hacı kız var da ev lazım ya" diye anahtar isteyecek olursanız her zaman kapımı çalabilirsiniz, sahte gülüşünüzle beni rahatça kandırabilirsiniz...
  • 14/20 ile kendimden utandım. iyiyimdir diyordum, gerçi elimden gelse hepsine fake derdim. sonuçta kameraya gülümseyin diyorlar.

    benim ayrım kriterim gözerin etrafındaki çizgilerdi
  • 9/20 yaptığım test. sanırım tek salak benim sözlükte.
  • 16/20 ile kendime şaşırdığım test. 5-6 bekliyordum.

    kriterim gözlerdeki ışık.
  • 15/20 ile kendimi şaşırttığım test. valla 3 tane filan bilirim diye tahmin ediyordum, insan sarrafıymışım meğer beeeee.
  • --- spoiler ---

    5 numaralı kişi o kadar içten gülüyor ki suratına bakarken kahkaha attım. eğer o da fake çıksaydı bir sigara yakar, uzaklara dalıp alem göt olmuş diye düşünürdüm.

    --- spoiler ---
  • 2/20 ile insan sarrafı olduğum test.

    arkadaşların da belirttiği gibi işin sırrı gözlerde.
  • 16/20 yaptım. kaçırdıklarımdan 2 tanesinin videosunu izlemeden bastım tekrar izletmedi orospuçocuğu test. 1 tane herife de fake dedim genuine imiş. 19/20 yapardım normalde. testi yapan psikoloji profesörü paul ekman'ın "emotions revealed: recognizing faces and feelings to improve communication and emotional life" diye bir kitabını okumuştum. kesinlikle tavsiye ederim. "lie to me" diye tim roth'un oynadığı bir dizi vardı. o dizi de bu paul ekman'ın çalışmalarına dayanılarak hazırlanmış bir dizi. paul ekman fbi, cia, scotland yard gibi kuruluşlara da lie detection gibi konularda danışmanlık veriyor.

    kitaptan edindiğim bir kaç bilgiyi sizlerle de paylaşayım. etrafımız samimiyetsiz, sahtekar, iki yüzlü ve yalancı insanlarla dolu maalesef. alem orospuçocuğu olmuş. belki sizlere de yardımcı olur:

    1- yalancıyı ortaya çıkartmanın yolu, yüzünde bir micro expression yani ufak bir yüz ifadesi yakalamaktan geçiyor. bu yaklaşık saniyenin 25'te biri kadar bir zaman diliminde gerçekleşir.
    2- fakat bu mikro yüz ifadesini yakalamış olmak karşı tarafın yalanını yakalamış olmak demek değil her zaman. bir hissiyatı sakladığı anlamına geliyor. yalan söyleyen kişi duygu durumunu gizlemenin peşinde fakat bu yüzüne bir ifade olarak yansıyor. paul ekman şu örneği veriyor. diyelim karım ölü bulundu. polis geldi kocası olarak beni sorguya çekiyor. ben karımı seviyorum onu ben öldürmedim filan diyorsun fakat soruşturma uzuyor ve sen polise sinirleniyorsun ve sinirini saklıyorsun. yüz ifadende bu durum açığa çıkabilir. yani polis senin o anki ruh halinle bağdaşmayan yüz ifadeni yakalayabilir. burada bir yalan durumu var ama bu senin karını öldürdüğün anlamına gelmez.
    3- gözler kalbin aynasıdır derler ya. yalanda da o geçerli. gözler yalancı hakkında çok şey söylüyor. birincisi yalan söylemek beyin için doğruyu söylemekten daha zor prosesleri gerektirdiğinden kişi fazla göz kırpmaya başlıyor. ikincisi kişi comfort zone'u yani rahat olduğu alanın dışına çıkıyor, göz temasını kesiyor. o yüzden kadınlar bu işte uzmandır. benimle konuşurken gözlerimin içine bak filan derler yalanınızı ortaya çıkarmak için. üçüncüsü ve en önemlisi gözlerin yukarı ve sola bakması. beynin sağ tarafı yaratıcılığın olduğu, bir şeyleri g.tümüzden uydurmak için kullandığımız alan o da vücudun sol tarafı ile ilgili. karşınızdakine sorun dün neredeydin, ne yaptın diye...sola ve yukarı doğru bakıp...eee dün şeydeydim filan diye konuşmaya başladıysa suratına bir tane kapatın...eşşolueşşek niye yalan gonuşuyon? diye. ben yaparım hep işe yarar.
    4- lie to me dizisinden aklıma geldi. mesela karşındaki herife sordun, olay anını anlat dedin...anlattı. eve geldim. kapıyı açtım. duşa girdim. radyoyu açtım. kendime bir kadeh şarap aldım. yatak odasına gittim. pijamamı giydim. mutfağa geldim...karımın cesediyle karşılaştım....iyi güzel. sonra şimdi de kronolojik olarak zamanı tersten düşünüp anlat. diyorsun. eğer hikaye gerçekse adam tersten de rahatlıkla anlatabiliyor yok yalansa, kurguysa, polimse herif sıçıyor. yatak odasına gittim, kadehi aldım. duşa girdim. sonra pijamamı giydim...karımı ben öldürdüm diye çözülüyor ağlamaya başlıyor sonra. hehe. keşke tüm cinayetler böyle kolay çözülse.
    5- konuşmadaki bariyerler çok önemli. karşıdaki eğer vücuduyla sizin aranıza bariyerler koyuyorsa. kollarını önünde kavuşturuyor, atıyorum sizinle arasına bilgisayar, coffee mug şu bu koyuyor, 80 metreden bacak bacak üstüne atıp sizi uzakta tutuyorsa bu hareketler de psikolojide discomfort'un yani rahatsızlığın işareti. ama atıyorum adam af buyur taşakları yayıp oturmuşsa gel yeğenim diye ağa edasıyla konuşuyorsa saklayacak gizleyecek bir şeyi yok, adam açık sözlü mert dobra birisine benziyor denebilir. belki de sadece gamsızdır bilemeyiz.
    6-el jestleri, el hareketleri. karşımızdaki konuşurken elini ağzına götürüyorsa bu bilinçaltında söylemek istemediği şeyleri engellemek istiyor gibi bir anlam taşır. psikolojide yaygın olarak geliştirilmiş bir teori var o da sol elin bizim benliğimizi temsil etmesiyle ilgili. özellikle kurumsal hayatta filan mesela patron çağırmış seni bir şeyler anlatıyorsa ve o arada sol eli pantalonun cebindeyse herif ya tombala çekiyordur ya da dürüst değildir. ki ikisi de kötü.
    7- bütün bunların yanı sıra birinin yalan söyleyip söylemediğini anlamanın en güzel yolu, o kişilerle uzun vakit geçirmek. mesela sevgilinizin size yalan söyleyip söylemediğini mi anlamak istiyorsunuz? o zaman başka kişilere yalan söylediğinde gözlemleyin. bakın ne yapıyor. götü başı oynuyor mu? çünkü size yalan söylediği zaman da yine götü başı oynayacak. aynı vücut dili hareketlerini üç aşağı beş yukarı tekrarlayacak. o zaman yakalarsınız.
    8- genel olarak vücut hareketleri ile söylenen sözler senkronize olmalı. birisi diğerinden sonra ise sahtekarlık çanları çalıyor demektir. düşünün birine gerçekten sinirlenmişseniz vücudunuz siz ona bağırırken de kontrolsüz biçimde eş zamanlı hareket eder. ama siz sana çok sinirlendim deyip 1-2 saniye sonra masaya yumruğunuzu vurursanız o zaman söylemle davranışınız tutarsız oluyor.
    9- konuşmada karşı tarafın ses tonu bir aşağı bir yukarı gidiyorsa yine o kişinin g.tü başı oynuyor demektir.
    10- yukarıdaki sahte gülüş gerçek gülüş ile ilgili testte de sadece dudaklara bakmak yanıltıcı, göz ve göz çevresine de bakmak lazım. gerçek bir gülüşte; zygomatic major kası yanakları yukarı doğru çeker ve bu sayede burundan ağzın köşelerine doğru çizgiler oluşur, aynı zamanda orbicularis oculi yani göz kapaklarını kapatan kas grubu gözleri hafifçe kapatır ve gözün kenarında karga ayağı denilen şekiller oluşur.
  • ekşi sözlük'ün silme sherlock dolu olduğunu göstermiştir. biriniz de doktor watson çıksaydınız lan bari.
hesabın var mı? giriş yap