• eski yazarların dahi favorilemek ile şükela oy vermek arasındaki farkı bilmediğini gösteren davranış biçimi.
    yahu, bir yazar bir başlığa "he anan da öyle diyordu.s.s.s" ya da ne bileyim kopya veya klişe laf sokuş tarzı bir bakınız veriyor, okuyanı tek seferlik eğlendiren cinsten. ama yazarlar ne yapıyor? "mehe mehe negzel yazmış. al sana favori!" mantığıyla şükela yerine favoriye basıyor. benim bildiğim, ki asıl işlevselliği de bu yönde, favori tuşu, o kadar beğenilen entry'leri işimiz düştüğünde yeniden tekrar okumak için işaretlemekten başka bir şey değil. nedir bu facebook veya twitter anlayışını burada da sürdürmekteki amaç? hatta böyle yapanlar eminim ki sadece favoriye almanın oy vermekle eşdeğer olduğunu sanıp oy konusunda etkisiz olduğunu bile bilmiyorlar.
  • sözlüğün kanayan yaralarından biri.

    favori butonu: bir entry'yi daha sonra tekrar bulup okuyabilmenize olanak sağlar. yaradılış amacı budur.

    şükela butonu: ilgili yazıyı beğendiğinizde kullanacağınız butondur. aynı zamanda asıl amacı, yazı sahibi yazara artı karma vermektir. ödüllendirmektir.

    bir yazı görüyorsun, yazar bkz. vermiş, toplasan 4 kelime. arkadaşım beğendiysen ver şükelanı geç, favlamaktaki amaç nedir.

    bu konuda sözlük yönetimine de iş düşüyor. belli ki, insanlar favlamayı tercih ediyor ki beğendiğini gösterebilsin. o zaman fav sayısı kaldırılsın, şukela sayı olarak gözüksün. zaten kullanım şekli aynen bu şekilde. bir şey değişmiş olmayacak yani.
  • naçizane entry oylanma / favorilere eklenme oranlarımda bir süredir gözlediğim bir sorun.

    aslen çözümü çok basit. aha da buraya yazıyorum:

    favori ve şükela ayrı mı kalsın istiyoruz? iyi peki.

    favorilere ekleme tuşuna bağlanmış aksiyonun içine, şükela verme aksiyonunu da bağlıyoruz. yani şükela için tıkladığında sadece puan veriyor, favorilere ekleyince hem puan verip hem de favorilere ekliyor.

    bitti gitti.

    diyebilirsiniz ki beğendiği için değil ibretlik bir entry olduğu için favorilere eklemiş, aslen şükela vermek istemiyor olabilir. bu ihmal edilebilir seyreklikte bir vaka olmalıdır, eğer ihmal edilebilir değilse de zaten "favorilere ekleme" eylemi, tasarlanan amacın dışında kullanılıyordur, bu da sitenin arayüzü kullanıcının ihtiyacına göre tasarlanmamış demektir.

    yani her şekilde bir el atmak gerekiyor. siz dediğimi yapın. güzel optimizasyon bakın.

    şu design vs user experience komikliği de şurada dursun.
    elit user experience designer'lar eqlesin.
  • favori kelimesinin yanlış anlamlandırılmasından kaynaklanan hadise.

    biliyoruz ki favori kelimesi aslen fransız olmakla beraber gözde, beğenilen, tutulan, desteklenen gibi anlamlara gelmektedir. haliyle suser cenahı da bu damlaya benzer butonu yeşile boyamak suretiyle girdinin sahibine "helal hacı" demekte olduğunu sanmaktadır. ama lakin ki işler öyle değildir, televizyonlarda da(uydu alıcıları) bu favori olayı mevcuttur. beğendiğimiz kanalları kolayca bulmamıza yarar, ama kullanılmaz. işte sözlükteki de, o favorinin, sözlük karşılığıdır. sözlüğü, giriş yapmadan kurcaladığınızda hangi girdinin kaç favori aldığını görmezsiniz bile, ancak yukarıdan şükela alt başlığının ilgili linklerine tıkladığınızda hangi girdi toplamda ya da sadece tıkladığınız tarihte daha çok beğenilmiş veya daha işe yarar o konuda bir fikriniz olur. daha da önemlisi ekşi sözlük hesabı olmayan biri bile kaliteyi girdiye eğer oylama düzgün yapılmış ise kolayca ulaşabilir.

    o yüzden desteklediğiniz, beğendiğiniz, bilgisinden faydalandığınız girdileri yukarı sıralara taşımak için şükela verin, favorilerinize eklemeyin. favori özelliğini, zaman kısıtlamasından dolayı okuyamadığınız, tekrar okumak istediğiniz, başkasına da okutmak istediğiniz, okumak istemediğiniz ama kolayca ulaşmak istediğiniz girilere kolay yoldan ulaşmak için kullanın ya da kullanmayın, siz bilirsiniz, banane allasen, akşam akşam...
  • yavaş yavaş, güç de olsa yapmayı bıraktığım eylem.

    hem formata ters hem de görüp yarıldığınız ya da "geçen birisi şöyle bir şey yazmıştı" diye arkadaşa, eşe, dosta göstermeye kalktığınız entryleri bulamıyorsunuz.
  • sözlüğü twitter'la karıştırmaktır.
  • yazar alımlarının serbest bırakılmasının sözlüğe verdiği en büyük zarar... hadi denetimler, şikayetler, kurallar, bilgi kaynağı, vs. artık dikkate alınmıyor. fakat şuna bari biri bir şekilde el atsın. bunun sayfa gösterimine de bi faydası yok.
    bir giriyi ödüllendirmek için şukela verilir, favlanmaz burada. favorilemek, "çok uzunmuş daha sonra okuyayım", "eşe dosta gösteririm kaybolmasın", "2 gün sonra lazım olacak bilgi içeriyor dönerim", "şimdi müsait değilim sonra cevap yazayım" gibi amaçlarla yapılır; giri kaybolmasın diye. şukulamak ise "afferim lan" demektir.
  • peki şukela’yı kim görüyor? favorilendiğinde hem başkalarına, hem yazara o yazıyı beğendiğimi gösterebiliyorum. yazan arkadaş yazısını beğendiğimi bilsin istiyorum . içeriğine göre de başkalarına da yazının ne kadar çok beğenildiğini göstermek için favoriliyorum. pişman değilim.
  • "şukuyu ben verdim sana" demektir.
hesabın var mı? giriş yap