• yapimcisinin esas amacinin cok acik ve net oldugu film. adamin sevgilisi vegan. yani ne? yani pratik olarak hicbirsey yemiyor, adama da yedirmiyor. yani ne? yani adam ac. morgan spurlock'in hayati boyunca en azindan 1 ay tok yasamak icin deney kisvesi altinda yaptigi belgeseldir super size me.
  • --- spoiler ---

    bu belgesel ile ilgili bir çok eleştiriye eyvallah ama şuna katılmam mümkün değil: 30 gün aynı şeyi yersen zaten hasta olursun.

    morgan bey'in 30 gün aynı şeyi yediği doğru bir iddia değil, şöyle düzeltebiliriz; 30 gün aynı yerden yemek yiyor. şimdi mcdonalds menülerine baktığımızda çeşitli menüler var. hem kahvaltı öneriyor, hem diyet menü, hem kırmızı et, hem de tavuk menüleri var. farklı tatlılar ve farklı içecekler var. filmde yok ancak mccafe'ler var. yani mcdonalds, müşterilerini her öğün için kendine çekmek istiyor. morgan da bu çağrıya uyuyor ve her öğünü orada yiyor. kurallarından biri zaten mcdonalds'ın her ürününü denemek. zaten sorun şu; mcdonalds'ın diyet menü dediği salatada soslar nedeniyle big mac'ten fazla kalori var. kahvaltıları yağlı, şeker vs.

    4000-5000 kalori brokoli yersen elbet şişmanlarsın ama normal bir insan 3 öğünde yediği brokoliyle bu rakamlara ulaşamıyor zaten. mcdonalds hem bize gelin diyor, hem de sunduğu menülerle insanın normal kalori ihtiyacının çok üstünü servis ediyor, bir de "büyük seçim" öneriyor. hem bu belgeselde sadece kaloriye takılmamak lazım. mcdonalds peynirlerinde proteini azaltıp, bağımlılık sağlayıcı bir maddeyi arttırmaları, reklam bütçeleri, okulda servis edilen yemekler, beden eğitimi derslerinin oldukça az olması gibi yan temalar da ilginç. izleyin derim.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---
    film butlu sonla bitiyor
    --- spoiler ---
  • ikinci kez sıkılmadan izlediğim, özellikle mcdonald s'a giydiren belgesel. izlediğimde ağzıma hamburger koymamam, fast fooddan uzak durmam, bu heriflere para kaptırmamam lazımdı ama bende ters tepti.

    ulen izlerken karnım acıktı, kocaman big mac ve genetiği ile oynanmış o lezzetli patateslerden yemek istedim, barbekü sosuna bana bana hem de. 8 ağustos karnımın acıkması....
  • 2000 yilinda iki kiz aşri şişmanliklarindan oturu mcdonals'i dava ediyor. ancak yargiç şişmanliklarinin nedeninin sadece mcdonalds oldugunu ispatlanmadıgı sürece davanın geçersiz oldugunu iddia ediyor. bunun içinde bazi şartlar belirliyor. filmin yonetmeni morgan spurlock bunu gostermek için 30 günlük bir diyet yapıyor.
  • bu kadar kötülenmesinin sebebini anlayamadığım belgesel.

    belgeselde;

    1)insanlari cocukluktan itibaren mcdonalds a -ve diger fast foot sirketlerine alistirmaya calistiklari cok guzel aciklanmis. fast foot sirketleri insanlarin cocukluktan itibaren duzenli olarak musteri yapmaya calisiyor. bunun etkili oldugu da aciklanmis, amerikada mcdonalds musterilerinin cogu duzenli musteriler.

    2)yemeklerine bagimlilik yapici maddeler koyduklari, yedikce daha da yeme istegi yapacak kombinasyonlar olusturdugu aciklanmis. amerikadaki en kucuk boyun avrupanin en buyugu oldugu da aciklanmis adamlar 1.5 litrelik kola aliyor yaninda.

    3) okullara da girmisler, her yerde mcdonalds fastfood zincirleri.

    e o zaman sonuc:

    cocukluktan beri alistirmaya calismak+bagimlilik yapici maddeler ve kombinasyonlar+mideyi buyutecek porsiyonlar = surekli mc donalds yiyen kitle ki yanlis hatirlamiyorsam musterilerinin %22 si boyle insanlardan olusuyor.

    mcdonalds filmde sadece ornek olarak verilmis, yoksa amerikada mcdonalds tarzi bir suru zincir var gordugum kadari ile, sasirtacak kadar fazlalar.

    iskender, sarma yeseydi de boyle olurdu diyorlar. eh ugrasirsan olur, ama fastfood zincirlerinde ugrasmana gerek yok, 1 lira farka daha buyuk icecek ve patates.

    hangi iskender salonunda 1 lira farka daha fazla iskender konup bir kat daha buyuk icecek veriliyor? ozellikle istersen en azindan 3 lira daha verip 1 bardaklik saha kola alman gerekiyor. fiyat farkinin fazla olmasi zaten bir bardak kola yetiyor ne gerek var diye dusunmeye itiyor, ancak 1 lira farka onune 1 litre kola koysalardi amaan 1 lira daha veririm tikanana kadar icerim dusuncesi oluyor sonra bir gun bir bakmissin bir ogunde 1 litre kola icmek senin normalin olmus. tabi iradeli insanlar da var ama cogunluk icin benim dedigim durum gecerli.

    bir de bizde hangi doner zincirinde falan bir kac kurus farka onune yarim kilo patates kizartmasi koyuyorlar ben hic goremedim, 4 parmak kadar buyuklukte kagitta veriyorlar gene.

    uzun lafin kisasi adam mcdonalds uzerinden ornek vermeye calismis fastfood zincirlerinin her ogun kendilerinden yememiz icin nasil sinsi sinsi ve uzun vadeli planlar yaptigini, bunun icin devasa butceler ayirdiklarini gostermis.

    su an turkiye icin boyle bir durum yok, eminim 70'lerde de amerikalilar da fastfood zincirlerinin bu kadar buyuyup besin zincirinin parcasi olacagini dusunmuyorlardi ama gunumuzde durum ortada ufacik manhattan adasinda bile fastfood zincirine rastlamadan 100 metro yurumek imkansiz. fastfood zincirleri zincirleri iyicene daraltmis okullara, hastanelere her yere girmisler alternatifsiz hale gelmeye baslamislar.
  • isa resmi gösterildiğinde "george w.bush?" diye cevap verirken mcdonalds palyaçosunun resmine "mcdonaaaaald" diye atlayan çocuklar aslında gelinen noktanın özeti olmuş. diğer ilginç nokta, üç öğün fast food diyeti yapan adamın sevgilisinin daha 30 gün tamamlanmadan adamın çükünün eskisi gibi kalkmadığını, enerjik olmadığını ve çabuk yorulduğunu itiraf etmesi.

    belgeselin gösteriminden sonra mcdonals şirketinin super size seçeneklerini kaldırması filmin başarısının bir kanıtı olmuş. kar marjını yükseltmek için 2 gram tuzun, ketçapın hesabını yapan bu tarz bir global şirket, böyle bir karardan sonra ne paracıklaar paracıklar kaybetmiştir. oh olsundur ona. coca cola'ya da aynı operasyonu çekseler hiç fena olmaz hani...
  • --- spoiler ---

    içecek boylarının karşılaştırıldığı sahneden anladık ki, adamlar jumbo falan diye baya bildiğin 1,5 litre kola içebiliyorlar bir öğünde.

    --- spoiler ---
  • insanların sağlıksız beslenerek kendilerini öldürmeyi başarabileceklerini, amerikan ve diğer fast food zincirlerinin aynı sigara şirketleri gibi milyarlarca dolar kazanmak için insanları yavaş yavaş öldürdüklerini ve en kötüsü ufacık çocukların beyinlerinin bu tarz besinler tüketmeleri için yıkandığını gösteren belgesel. benim bebeğim asla mc donalds'da yaşgünü kutlamayacak.
  • filmin internet sitesinde bir referans bulamamiza ragmen 1 ay boyunca sadece mcdonald's dan yemek yemek aslinda larry stark kisisinin taaa 1970 yaptigi one culture under god isimli fotolitografi serisinin temasidir. bu zat 1 ay boyunca 9500 mil yol katetmis ve sadece otoyol mcdonald'slarinda durmustur. bu yolculuk sirasinda elde ettigi imajlari da baskilarinda kullanmistir. 1970'ler de mcdonald's dan bir canavar olarak bahsetmenin ongorululuk konusunda ermis olmak oldugunu zannediyoruz.
hesabın var mı? giriş yap