• yalova-bandirma arasinda sahil yolu takip edilerek gidilirse sol tarafta tahtalikoy isimli bir site gorulebilir. hangi akla hizmeten boyle bir isim verildi tabi orasi mechul...
  • boyut degistirenlerin ilk ugradigi koy.
  • bir televizyon haberinde görmüştüm: adını şimdi hatırlamadığım bir şehirde, bu isimde bir köy varmış. köyün bağlı olduğu ilçenin kaymakamı da zaman zaman bu köyü ziyaret edermiş. kaymakamı arayanların sekreterle olan diyaloğu pek evlere şenlikmiş:

    - buyrun, ben kaymakam beyin sekreteriyim
    - kaymakam beyle görüşecektim
    - kaymakam bey şu anda makamında değil
    - nereye gitti?
    - tahtalıköy'e.
    - ....?!?

    bu tür diyalogların meydana gelmesi sebebiyle köyün adını değiştirmişler. köyün yeni isminin ne olduğunu da hatırlamıyorum; ama bu isimden daha iyi olduğuna eminim.
  • ‘tahtalıköye muhtar oldu’ tabiri merhumun önemsenmediğine delalet eder. yaşayan biri sorulduğunda ‘onu belediye zehirledi’ kayıtsızlığında söylenir.
  • tahtalıköy sözü mezarlığı tanımlar, tahtalıköye gitmek deyimi ise ölmek anlamına gelir. peki günümüzde mezarlar taştan yapıldığına göre bu deyim nereden gelmiştir? tahtacılar olarak adlandırılanlar kimlerdir?

    tahta mezarlar türklerin orta asya'dan anadolu'ya taşıdığı mezar kültlerinden biridir. mezarın içinde ölünün üstüne konulan tahtalar dışarıdan görülmediği için deyimin mezarın içindeki tahtalarla alakası yoktur. türkler, ağaç ve tahtaların kötü güçleri içlerinde hapsettiklerine ve kötü ruhların tahtadan uzak durduklarına inanırlardı. işte bu yüzden türkler, bir zamanlar içinde yaşadıkları çadırların eşiklerini her zaman tahtadan yaparlardı. ölünün gömüldüğü yere ağaç parçaları, tahta ile işaretleme yapılırdı. bu hem mezar yerini belirlemekle hem de ağacın kutsallığını vurgulamak amaçlıydı. eskiden ormanlık alanlarda mezar taşları yerine ağaç parçaları konurdu. ve ölenle ilgili işaretlemeler de yapılırdı. anadolu’daki arkeolojik araştırmalarda da birçok mezarda ağaç kalıntılarına rastlanmıştır.

    13. yy iran ozanı nizami şöyle demiştir: "kıpçak bozkırlarında toprağa saplanmış tahtalar, deniz kıyısındaki otlar kadar çoktur."

    likya'da tahta türk mezarlarından bir örnek.

    tahta mezar
  • "yetiş anam yetiş bubam
    ah mezerim tahtalandı"

    (bkz: elif dedim be dedim)
  • öbür taraf da denen yer.
  • türkiye'de 81 ile bağlı köyler içinde resmi adı bu şekilde bir köy yoktur. ancak yurdun çeşitli yerlerinde tahtalı adlı 10 adet köy vardır. sonuçta bir şekilde bu köyler de tahtalıköy sayılabilir.
  • sessizliğin hüküm sürdüğü bu köye ulaşım tahtadan yapma bineklerle yapıldığı için köye bu ismi vermişlerdir. köyün üzerinde dikilitaşlara rastlarız, bunlar köyde yaşayanların hüviyetleri hakkında kısa bir bilgi vermek amacıyla yapılmıştır...
hesabın var mı? giriş yap