• azımsanmayacak ölçüde tetraphobia/tetrafobi ('4' korkusunu) barındıran ülke, bu ülkede 4 rakamına halkın büyük alerjisi vardır. 4 içeren her unsur uğursuz sayılır çünkü çince'deki '4' rakamının telaffuzu (siw) ile "ölüm" kelimesinin telaffuzu (siwan) benzerdirler. birçok apartmanların asansörlerinde '4' rakamı bulunmaz, 1-2-3-5 diye devam eder. 4, 14 veya 44 numaralı daireler ya yoktur veya sürekli boştur, dolayısı ile olağan fiyatlardan çok daha ucuza kiralanmaktadırlar.

    edit: uzunca yıllar sonra bir makalede yeniden denk gelince, girilen ek detaylar.
  • eger bir gun yolunuz duserse nerede neler yapabileceginiz hakkinda detayli bilgi icin tripadvisor'un su linkine bir goz atin derim. (104 yerin aciklamasi var.)
    http://www.tripadvisor.com/…-activities-taipei.html
  • evlerinde genelde mutfak bulunmaz. yemeklerini hep disarda yerler. yemeklerinden gina geldigi icin mutfakli bir ev kiralamak isterseniz. arkadasinizdan size uygun fiyata mutfakli bir ev bulunmasini istersiniz, sonuc ise dumurluktur. odayi mutfak olarak kullanabilmeniz icin verilen bir adet piknik tupu....
  • feysbukta bi arkadaşım var, buralı işte. çok güzel bi kız, kocaman ama çekik gözleri var. dudaklarının derisi gergin ama kalın ve ıslak öhöm neyse bunlar sizi ilgilendirmiyor. işte bu beni zırt pırt davet eder gel gezek, eğlenek diye. uygun bi zamanda gideceğim zira. neyse ben buna dedim ki bi gün; gelirim ama böcek yemem haa dedim bu önce yarıldı kahkaha felan sonra kızdı. neymiş, orda pek rağbet görmezmiş böcek, asıl çin'de olurmuş böcek yeme olayı. inanmadım tabi, içimden he he dedim geçti kapandı konu. ama kız çok güzel yani, gideceğim bi ülke. seksi. kız. amandis, dudak...
  • turk ticaret ofisi, taipei exhibition center ve taipei 101'in dibindeki world trade center building'in 19. katindadir (keelung lul 333).

    ulke olarak resmen tanimadigimiz icin tayvan'i konsolosluk islemlerini buradan hallediyoruz.
  • birleşmiş milletler'in tanımadığı ülkeler arasında belki de en çok tanınmış gibi gözüken ülke.
  • bir ülke bağımsızlığını kazanmadan nasıl bağımsız olur adlı eserin sahibi olan ülke. ya da ülke değil bilemedim şimdi.
  • uluslararası hukukta, nefret ettiği çin halk cumhuriyetine bağlı sayılan ülke. tam bağımsız sayılmadığı için, yabancı ülkelerde, büyük elçilik ve konsolosluk yerine ticaret ataşeliği ile temsil olunurlar.
  • bu sene itibariyle 101. yilina giren ve daha 1(yaziyla da bir) sene oncesine kadar dunyanin en yuksek gokdeleni unvanina sahip olan binanin da isminin taipei 101 olmasindan mutevellit mevzu bahis binadan cok guzel bir havai fisek gosterisine sahne olmustur bu yilbasinda taipei sehri. evet tahmin edebiliyorum kafaniz soru isaretleriyle doldu, aciklamalarimla geliyorum.

    aciklama 1: bu 31 aralik gecesi 101 yilina girmistir tayvan cunku devletin resmi takvimi 1911 yilini 0(yaziyla da sifir) kabul eder.
    aciklama 2: ‘aga iyi de neden?’ sorusunu duyar gibi oluyorum. 1911 xinhai geming xinhai devrimi’nin tarihidir, sun yat sen, qing hanedanligi’ni devirmekle kalmiyor, yerine asya’nin ilk cumhuriyeti (yamuluyorsam lutfen dogrultun) olan cin cumhuriyeti’ni kurmaktaydi.
    aciklama 3: "iyi de cin cumhuriyeti’nden tayvan’a ne" derseniz eger, size cin yakin tarihinden kisaca bahsetmek isterim. cin cumhuriyeti, su an bizim cin olarak bildigimiz cin halk cumhuriyeti tarafindan 1949’da devrildigi iddia edilen bir devlettir, tayvan’in resmi ismidir. 1949 yilinda anakita cin’den chiang kai-shek ile birlikte, zamaninda japon isgali altinda bulunan tayvan ve etrafindaki penghu, green island, mazu gibi adacik ve takim adalara yerlesilmis, cin cumhuriyeti’nin hala devam ettigi buradan duyurulmustur.

    gecen sene ulkenin 100. yilinin kutlanmasi dolayisiyla bu sene de 101. yil ve taipei 101 espirisi dolayisiyla gorsel bir solen sunmuslardir 2 sene ust uste.

    tanim: onumuzdeki 14 ocak’ta cumhurbaskanligi seciminin gerceklesecek olmasindan oturu secim calismalari, mitingler derken bu ara ses kirliligi pek bir artmis ulkemsi.

    p.s. taipei 101, ismini 101 katli olmasindan almaktadir.

    duzeltme: link vereyim de tam olsun dedim: [http://www.youtube.com/watch?v=ke9rvbonros http://www.youtube.com/watch?v=ke9rvbonros]
hesabın var mı? giriş yap