• bugün 38. istanbul film festivali kapsamında izlediğim, yönetmenliğini sameh zoabi'nin yaptığı 2018 yapımı film.

    film dünya prömiyerini geçtiğimiz sene gerçekleştirilen 75. venedik film festivali'nde yapmış ve buradaki ufuklar bölümü'nde ''en iyi erkek oyuncu (kais nashif)'' ödülünün sahibi olmuştur.

    filmin sinopsisi: bu bol ödüllü komedinin başkahramanı aslında 1960'larda geçen, filistin yapımı pembe dizi ''tel aviv alev alev''. bu dizide stajyer senarist olarak çalışan filistinli selam, her gün israil kontrol noktalarından geçerek kudüs'ten dizinin çekimlerinin yapıldığı ramallah'taki stüdyolara gitmek zorundadır. kontrol noktasında samimiyet kurduğu israilli komutan assi senaryo için müthiş fikirler vermeye başlayınca selam dizide yükselir. ancak tabii dizinin arap yapımcılarıyla israilli assi arasında kalması an meselesidir.

    antideprasan bölümünde olmasının hakkını son dakikasına kadar layıkıyla yerine getiren film, seyircisini kalitesinden ödün vermeden eğlendirmeyi başarıyor. kendi halinde dizi çeken bir ekibin ibranice kelimelerin telaffuzlarından sorumlu sıradan bir set görevlisinin, israil askerlerinin kontrolünde olan geçiş bölgesinde tanıştığı bir komutan ile tanışması sonucu değişen hayatı ve dizinin gidişatı, filmin tamamına yayılan komedi unsuru ile keyifle izletiyor kendini. seyirciyi ekrana kitleyen toz pembe aşk hikayelerini barındıran dizinin oluşturulan senaryosuna ve bu senaryodan nasıl uzaklaşıldığına da alttan alta eleştirel bir şekilde yaklaşan film, başroldeki iki karakterin başarılı performansı ile seyircisinin salondan memnun bir şekilde ayrılmasını sağlıyor. israil ve filistin arasındaki gerginliğin hiçbir unsurunun görülmediği film, bu yönüyle de fark yaratmasını biliyor.

    filme puanım: 7
  • 38. istanbul film festivali kapsamında istabulda (iksv)
    imdb

    ekleyelim; prömiyerini 2018 toronto film festivalinde yapmış, 2018 hayfa film festivalinde en iyi film ve en iyi senaryo ödülünü almıştır.

    --- spoiler ---
    salam'ın humus karşlığında assi'den akıl alması. meryem'e yapılan incir dokundurması ve saçma şekilde göze hoş gelen salam'ın araba sahneleri. gidip izlenmesi gereken ortadoğu komedisi.
    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap