• bunu is olarak yapan insanlar size telefonda birsey satmaya calisirlar. sakin onlara kufur ederek enerjinizi sarfetmeyin. basta sattiklari urune ilgi gosterin. artik onlar sizin koleniz. zaman disinda kaybedicek hicbiseyinizin olmadigini unutmayarak insanlar uzerinde yapmak istediginiz tum davranissal deneyleri, mizmizliklari, gicikliklari, asla cevap veremeyecekleri sorulari yoneltmek lazimdir onlara.
  • tele-pazarlama, telefonla pazarlama, uzaktan pazarlama.
  • insani zor durumlara sokabilen pazarlama yontemlerinden birisi. telefon calar, kibar bir kadin/adam sizi selamlar sonra da urununu satmaya calisir. adama kizmak istemezsiniz, o da sonucta ekmek parasi kovaliyor diye dusunursunuz. fakat telefonda almayacaginiz bir sey hakkinda konusarak vakit kaybetmek de istemiyorsunuzdur. kibarca "ilgilenmiyorum, sagolun" dersiniz.

    bu noktada iki cesit tepki alabilirsiniz. ya adam "peki beyfendi, iyi gunler" der ve kurtulursunuz ya da arsiz bir saticidir ve "nasil ilgilenmiyorsun kardesim ben sana burada hayatinin firsatini sunuyorum" gibi birsey soyler. ikinci durum da yapilmasi gereken en dogru sey telefonu direk saticinin yuzune kapatmak ve hic bir sucluluk duygusu hissetmemektir.

    bir diger senaryo da sudur. telefon cok zamansiz bir sekilde calar. bu zamansizligin cesitli sebepleri olabilir. pazar sabahidir ve guzel guzel uyuyorsunuzdur. ders calisiyor, sinav notluyor da olabilirsiniz (bu kisima herkes yaparken yarida kesilmesinden hoslanmadigi bir aktivite koysun). telefonu bir acarsaniz ki, pazarlamaci. bu durumda verilen tepkiler kufretmekten baslayip, "yok kardesim ilgilenmiyorum" demeye kadar degisiklik gosterebilir. tepki yaptiginiz isin basindan kaldirilmanin verdigi rahatsizliga olcusune baglidir.

    cok yorucu gecen bir haftanin sonunda cumartesi sabahin korunde mal satmak icin uykunuzu bolen adama sunturlu kufurler etmek kabaliktan sayilmaz.
  • telefonda milletin cebinden para koparmak için uygulanan pazarlama yöntemi, dikkat edilmesi gereken hususlar :

    1-iyi günler ben bilmemnerden bilmemkim diyerek kendinizi tanıtmak ve ....beyle mi/bayanla mı görüşüyorum diyerek karşınızdakini zaten tanıdığınızı belirtmek.
    2-devamlı olarak ona değil mi diyerek evet cevaplı sorular sormak ,maksat mala ihtiyacı olduğunu hissettirmek,
    3-karşındakini ne kadar iyi tanırsan o malın hangi yönünü ortaya çıkaracağına karar verirsin devamlı soru sormak ve müşteriyi tanımak.
    4-telefondaki konuşmanın hakimiyetini asla kaybetmemek.
    5-müşteri itiraz etse bile agree/answer/action kuralı ile onu tekrar pazarlamanın içine almak.
    6-telefonda en az 3 kere hangi adresinize gönderelim, hangi kartınızı kullanacaksınız, isim olarak ne yazalım gibi cümlelerle satışı kapamak.

    böyle bir tiple karşılanırsa yapılacak ilk şey ise açıkça teşekkür edip en başta kestirip atmak yoksa ne olduğunuzu anlamadan paranız çekilmiş olur.
  • dünyanın en saçma ve gereksiz ürün pazarlama şekli. mesela az önce ortopedik aykkabı tabanı satmaya çalışan bir bayan aradı.

    niye telefondan "ortopedik ayakkabı tabanı" siparişi vereyim ki?
  • dün bu minvalde bir telefon aldım. telefon numaramı nasıl elde ettiklerini bilemediğim gibi bu tip numaralara nasıl kapattırabileceğimi de bilemiyorum. yasal bir engelleme yöntemi var mı onu da bilemiyorum. neyse telemarketing elemanı ile görüşmem şu şekilde oldu;

    -merhaba iyi günler efes beyle mi görüşüyorum acaba
    *evet buyrun
    -iyi günler efes bey ben bilmemne termal tesislerinden arıy....
    *teşekkürler ilgil...
    -dıııııt dııııııııt dıııııııt

    not: bu kadar anlayışlısına ilk defa denk geldim!

    bundan yaklaşık 1 sene önce muhtemelen aynı otel için aradıklarında teşekkürler öğrenciyim diye def etmeye çalıştığımda bana imalı biçimde tamam işte ne güzel ihtiyacın olur alır arkadaşını gelirsin diyerek bir de üstüne imalı imalı gülebilmiş bir telemarketing elemanıyla bile karşılaşmıştım. şahsen uzak durduğum bir alışveriş yöntemidir.
  • lift up the receiver
    i'll make you a believer.

    (bkz: personal jesus)
  • hala "üstelik 10 dakika içerisinde ararsanız bu mükemmel şef bıçağını da ücretsiz gönderiyoruz" olayı bitmemiş.

    tanım: insanları aptal yerine koyan pazarlama şeysi.
  • en son kontrol ettiğimde içinden su geçtiğinde genleşip uzayan su geçmediğinden büzülüp kısalan bahçe hortumu satışları ile tam gaz devam etmekte olandı. mobil pazarlama varken telemarketing mi kaldı monosko.
hesabın var mı? giriş yap