• beyaz karınca... :)
    düz kanatlılardan, sıcak veya ılıman ülkelerde yaşayan, bitkilere çok zarar veren bir böcek cinsi...
  • ozellikle sicak ulkelerde yasayan odun yiyici bocek. (bkz: kermit).
  • karıncaya benzemesi nedeniyle karıncalıkla itham edilen bu haywanatın yaşam özellikleri daha çok arıya benzer. niçın mı?
    çünküm, koloniler halinde yaşarlar. arı kovanına hiç de benzemeyen milyonlarca termitin oluşturduğu termit şehirleri, adeta bir kaya parçasına benzer.
    yine arılara benzerler çünküm termitlerin kraliçeleri ve işçileri vardır. sallanma dansı filan yapabiliyorlar mı? bu konuyu dafi bilahare araştıracak.
  • genel olarak kuru odun termitleri ve toprak altı termitleri olarak 2 gruba ayrılırlar. kuru odun termitleri kıyı bölgelerde yaşarlar, ahşabın içinde çalışırlar, genellikle ciddi hasar meydana gelene kadar farkedilmezler. toprak altı termitleri ise büyük tümseklerin içinde ve yaşlı ağaç kütüklerinde yaşarlar. vücutlarını kurumadan korumak için çamurdan tüneller inşa ederler.
  • agac govdesi gibi camurdan buyuk yuvalarda koloniler halinde ya$ayan bocuk. yuksek oranda sosyal.
  • (bkz: iyyy)
  • termitler, yaşantısı ve görünüşü ile kısmen karıncalara benzeyen bir türdür . termitler karıncalara benzer canlılar olsa da aslında onlardan çok farklı özelliklere ve yeteneklere sahiplerdir.
    termit hakkında bir kitap ise kimileri için şaşırtıcı olabilir. küçük bir böcek hakkında anlatılacak çok fazla konu olmadığını düşünenler çıkabilir. ancak bu düşüncenin termitlerin özelliklerini okuduğunuzda yanlış olduğunu göreceksiniz. çünkü termit diyerek geçip gidilen, hakkında fazla bir şey bilinmeyen bu canlı, aslında insana çok farklı bir düşünce ufku açabilecek özelliklerle donatılmıştır...

    termit kolonilerindeki yaşamın detaylarına girmeden önce, termitlerin yaşadıkları ortamın tarif edilmesinde fayda vardır. termitler tropikal bölgelerde yaşarlar. bu bölgelerdeki yaşam oldukça zorludur. aniden bastıran yağmurlar ve bunların ardından gelen seller, çok yüksek derecelere çıkan hava sıcaklıkları ve bunlara benzer pek çok olumsuz etken, tropikal bölgelerdeki yaşamı güçleştirmektedir. ancak bütün olumsuzluklara rağmen bu bölgelerde yaşayan canlıların ortamla kusursuz bir uyum içinde oldukları ve yaşamlarını rahatlıkla sürdürdükleri görülür.

    dev kulelere benzeyen yuvalar yapan termitler, koloniler halinde yaşarlar. yuvaları incelendiğinde, karmaşa içinde hareket ettikleri sanılır. oysa bu canlılar, kusursuz bir sosyal düzene sahiptir. termit şehirleri sadece sosyal açıdan değil, şehirlerdeki düzen bakımından da kusursuzdur.

    termit şehirleri

    tropikal bir bölgeye giderseniz, daha önce hiçbir yerde görmediğiniz canlılara ve alışılmadık manzaralara rastlarsınız. örneğin; bu bölgedeki ıssız arazilerde manzaranın doğal birer parçası gibi görünen kayalarla karşılaşabilirsiniz. bu kayalar adeta gizli şehirler şeklindedir.

    yüksekliği 4-5 metreye varan ve bazen birkaç tanesi bir arada bulunan bu minyatür şehirler aslında termit yuvalarıdır. nüfusu kimi zaman bir milyonu aşan termit şehirlerinde yapılacak kısa bir inceleme bile yuvalardaki genel düzenin kusursuzluğunun görülmesi için yeterli olacaktır.

    bu minyatür şehirlerdeki yapılar, sürekli değişen iklim şartlarına uyum sağlayacak şekilde inşa edilmiştir. ayrıca şehirdeki bireylerin bütün ihtiyaçlarını kendi içlerinde karşılayabilecek, dışarıdan alışverişe ihtiyaç duymayacak, bir düzenleme vardır. kusursuz bir havalandırma sistemi, ihtiyaca göre düzenlenmiş bölümler (çocuk odaları, kuluçka odası, kraliçe odası vs.), tarım alanları termit kolonilerindeki düzenin parçalarındandır.

    bu şehirlerdeki sosyal düzen de son derece kusursuzdur. şehir sakinleri işlerine son derece bağlıdır, hızlı hızlı hareketlerle görevlerini yerine getirirler.

    milyonlarca termitin bir arada yaşadığı termit kolonilerinde oturmuş bir düzen vardır. her yönüyle kusursuz olan bu düzen, kolonideki her bireyin kendine düşen görevi yerine getirirken gösterdiği titizliğin bir ürünüdür. bir arada yaşayan diğer canlılarda olduğu gibi termitler de sürekli birbirleriyle yardımlaşırlar. savunma, iletişim, besin bulma gibi birçok alanda mükemmel bir dayanışma içindedirler.

    termit kolonilerinde askerler, işçi termitler ve bir kraliçe bulunur. kraliçe sürekli olarak yumurtlayıp koloniyi geliştirir, işçiler hiç durmaksızın yuvanın bütün ihtiyaçlarını karşılar, asker termitlerse yuvayı düşmanlardan korurlar. gerektiğinde koloninin tüm üyeleri, kendi görevleri olmamasına rağmen, diğer işlere yardımcı olurlar. işte bu dayanışma ve görev dağılımı sayesinde koloni içinde sayıları kimi zaman milyona ulaşsa da termitler, hiçbir sorun çıkarmadan yaşarlar.

    ilerleyen bölümlerde termitlerin sosyal düzenleri ve yaşadıkları yerlerin özellikleri hakkında bilgiler verilecektir. bu bilgiler incelenirken unutulmaması gereken nokta, bütün bunları yapanların boyutları santimetrelerle ifade edilen canlılar olduğudur.

    zaman zaman yapılacak olan insan-termit karşılaştırması, bu canlıların yaşadıkları konforlu hayatın ve şaşırtıcı düzenin kendi kendine oluşamayacağının anlaşılmasında özel bir yol olarak kullanılmaktadır. değişik yöntemler kullanılarak örnekler verilmesindeki amaç, düşünmeyi teşvik etmektir. ancak burada düşünmekten kastedilen, yüzeysel bir bakış açısı ile değil, bu canlıların yaptıkları olağanüstü işleri ve kurdukları disiplinli sosyal yaşantıyı "nasıl" ve "neden" sorularını sorarak düşünmektir.

    kaynak: hayvanlaralemi.net
    bu bir kopi peyst yapımıdır...
  • demir ve çelik malzemelerin kaynaklanmasında ve döküm işlerinde ısı kaynağı olarak kullanılan toz halindeki karışım.ayrıca yangın bombalarında ve metal oksitlerin indirgenmesinde de kullanılır.termit tozu alüminyum ile bir başka metalin oksitinden oluşur
  • didgeridoo ustasidir. agacin veya dalin tam gobeginden kemirmeye baslayip boru seklinde oydugu icin, aborigineler kesfetmislerdir meshur enstrumanlarini. aksi halde 120 000 bin yasadiklari ucsuz bucaksiz topraklarda, bumerang, tas balta ve tahta mizrak disinda hicbir buluslari olmayan bu insanlar o kadar ustalikla bir dalin icini oyamazlardi.
  • protein deposu... maymunlar kermit kulelerine çubuk batırır çubuğun etrafında bir öğünlük termit birikince afiyet olur şeker olur...
hesabın var mı? giriş yap