• bugun itibariyle itude de adina yillik kosu duzenlenen misyoner kisilikli insan..
  • kendisi kanada'lı bir basketbolcudur.1977 yılında kanser ve bacağındaki sorunun teşhisi konmuş ve bu yıl "umut maratonu"nu yapmaya karar vermiştir.koşunun sonlarına doğru tam bitirmek üzereyken boynuna bir ağrı saplanmış, nefesi kesilmiş ve maratonu tamamlayamamıştır. fakat bu yine de başarısızlık olarak algılanmamış ve yine de dünya çapında onlarca insan onu tebrik etmeye kanada'ya gitmiştir. sonrasında da birçok kişiyle birlikte ölümcül hastalıklar için kurulmuş çeşitli derneklerde ve faaliyetlerde yer almıştır bu azimli şahsiyet.
  • haftaya pazar(17 ekim) koşusu yapılacak insan. koşu istanbul için itü maslak kampüsünde olacakmış. vakit bulup gidilmesi gereken bir aktivite.
  • 9 yasindan beri katilmakta oldugum aktivite. pazar gunu (2 ekim) yine katilmak icin saat 12de odtu'de bulunacagim kosu.
    (bkz: bunlar guzel seyler)
  • bir cok spor dalinda başarı göstermis ancak yakalandıgı kemik kanseri sonucu 18 yasinda sag bacagini kaybetmis kanadali bir sporcudur.

    kanser arastirmalarina para toplamak icin atlantik okyanusundan sisesine doldurdugu suyu, kanada'nin diger ucuna kosup pasifik okyanusuna dokmeyi planlamistir. protez bacagi ile insanlardan cekindiginden onceleri geceleri antrenman yapmaya baslamis, yaklasik 18 ay suren 5000 kilometre hazirlik kosusunun ardindan kanada'nin dogu yakasindan yola cikmistir. protez bacagiyla 143 gun boyunca her gun yaklasik bir maraton mesafesi (42 kilometre) kosarak 5373 kilometre yaptiginda yolun yarisindan cogunu katetmistir. ancak bu sirada kanser akcigerine sicramis oldugundan kosmasi imkansiz hale gelmistir. bir sure sonra komaya girip 1981 yilinda henuz 23 yasinda iken hayata gozlerini yummustur.

    her yil dunyanin bir cok ulkesinde kanser arastirmalarina kaynak saglamak amaciyla terry fox kosusu duzenlenmekte, toplanan bagislar ise o ulkenin kanser arastirma fonuna gitmektedir.

    2004 yilinda, kanada'nin trt'si (veya bbc'si) olan cbc (bkz: canadian broadcasting corporation) tarafindan duzenlenen 'en buyuk kanadali' isimli, genis katilimli bir halk oylamasi sonucunda, kanada'daki tum saglik hizmetlerin ucretsiz olmasini saglayan tommy douglas'in ardindan ikinci sirada yer almistir. ilk onda alexander graham bell ve john james richard macleod ile birlikte insulin'i bularak nobel tip odulu alan frederick grant banting de vardir.

    terry fox, herkes bir dolar dahi bagislasa bunun ciddi bir katki olacagini soylemistir. burdan yola cikan kanada devleti, 2005 yilindan itibaren, uzerine terry fox'un protez bacakla kosarkenki figuru bulunan madeni bir dolar (bkz: loonie) piyasaya surmeye baslamistir.
  • tanım bir youtube yorumundan gelsin,

    "terry fox is the definition of hero."
  • ntvspor'da şu anda belgeseli yayınlanan, bir sporcu için azmin ne demek olduğunu gösteren 23 yaşında hayata gözlerini yuman, eski basketbolcu ve atlet.
  • bugün ntvspor'un belgesel kuşağında karşılaştığım üstün insan.

    insanoğlunun doğası gereği bencil olduğunu düşünürüm. ne olursa olsun bu bencillik bir hayatta kalma güdüsü olarak işler. bugün bu genç adamın neler yaptığını öğrendiğimde hayatımı gözden geçirip başkaları için neler yaptığımı düşündüm. benim babam da kanserdi ve ben onun için bile hala birşey yapmamışken bu adamın (ki gerçekten insandan öte birisi, nasıl tanımlasam bilemiyorum) tek bacağıyla ''umut maratonu'' adını verdiği kanser araştırmaları için para toplama adına tüm kanada'yı baştan sona geçmeyi denediğini öğrendim. bu uğurda ölümü bile göze alıyor ki onu da bu uğurdan ölümün ta kendisi alıkoyuyor. hayatta kalma güdüsü ha! her gün yeni bir şey öğreniyorsun, her gün bir şeyi yanlış bildiğini görüyorsun.

    iki damla gözyaşımla bu ''üstün insana'' saygılarımı sunuyorum.
  • yuruyusu esnasinda, bir kadin yolunu kesmis ve "oglu icin kostugunu" soylemisti. sasiran terry'nin 'nerede?' sorusuna,
    'gecen hafta öldü' cevabini vermisti kadin.
    terry fox, kanser arastirmalari icin 500milyon dolardan fazla para toplanmasina sebep oldu.
    o adini bile bilmedigi insanlar icin cabalayan biriydi, yillar sonra adlarini bilemeyecegi binlerce insan tarafindan seviliyor.

    baska bir kahraman icin (bkz: rachel corrie)
hesabın var mı? giriş yap