• eski bir çalışanına işyerinde yapılan ırkçılık sonucu şirkete verilen cezadır. adam da bir anda zengin oldu.

    https://www.nytimes.com/…/tesla-racism-lawsuit.html

    aslında başlığın tam hali "tesla'nın 137 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edilmesi" olacaktı ama 50 karakter sınırına uymadı.
  • ama bu nasıl olur? ekşi'deki solcular "amerika'da çalışanların hiçbir sosyal hakkı yok, köleden farksızlar" diyordu.

    türk solcusu yanılıyor olamaz.
  • sen de buna inandin, ha bir de makaleyi okumadan yalan bir baslik actin.
    odemesi diye bir olay yok. mahkeme oyle bir karar vermis olabilir, fakat temyize gidilecek. zaten amerika'da bu kadar yuksek meblali tazminat davalari class action degil ise uygulanmaz. temyize gidilir, 1-2 milyona duser o, konu kapanir.
  • çok büyük ihtimalle tesla bu karara itiraz edecek ve miktar 1-2 milyon dolara düşecek ama yine iyi para.

    yıllardır amerika'da iş hayatındayım, bana bir kere şöyle ırkçılık denk gelmedi de şöyle parayı kaldıramadım.
  • haber kanalları süsleyen işte "starbucks'ta eline kahve döküldü, 250 milyar dolar kazandı" gibi başlıkların altında ingiliz hukukunda exemplary damages; amerikan hukukunda ise punitive damages olarak kullanılan zarar tazmin yolu yatıyor.

    nedir peki bu?

    punitive damages en temel ifade ile davalıyı cezalandırma yolu. yani anglo-sakson yargı mercinin "ya sen bunu nasıl yaparsın be ha nasıl amına koduğumun çocuğu! şimdi siktim belanı" deme yolu. ayrıca diğer şirketlere ibretlik olsun diye göz dağı verme yolu.

    türk hukukunda elbette böyle değil. türk hukukunda -varsa eğer- zarar neyse o. manevi zarar da tamamen hakimin takdirinde. elbette uçuk manevi zarar kararı yıllardır görmedim. maddi olarak da ırkçılığa uğradığı için türkiye'de hiçbir şey alamaz. çünkü maddi zarar yok. bunalıma girip harap bitap düşüp hastanelere düştüyse en kötü tedavi masrafı alır o da oldukça düşük bi ihtimal.
  • eskort parası olur inşallah. adam zenciymiş hem.
  • https://www.tesla.com/…egarding-todays-jury-verdict

    eleman tesla fabrikasında iş yapan taşeron firmada çalışıyormuş ve aynı firmadaki iş arkadaşları tarafından mobing gibi bir tacize uğramış. bunu üstlerine bildirmiş, tesla da olaya dahil olmuş ve sorumlu olanları kovmuşlar. olay çözülmüş. daha sonra bu herif fabrikada ana firmada, yani tesla'da çalışmak için iş başvurusu yapıyor ama kabul edilmiyor. devamında da bana ırkçılık yaptılar diye dava açıyor. olay bu.

    bunların zaten alayı birbirlerine kendi aralarında "nigger" diyerek dolaşıyorlarmış. tuvaletlerden birinde de ırkçı bir şeyler çizmişler. yani herifler bildiğiniz ayak takımıymış. tesla'da diyor ki, haklısınız o dönem fabrikada işler tam oturmadığından ilgilenemedik. yani aslında "onların (dava açan dahil) tamamını kovmalıydık ama iş-güç derken unutuldu gitti" demek istiyorlar.

    bir de aynı firmada çalıştığın iş arkadaşın sana "nigger" diyor. sen o kişiyi dava etmiyorsun. çalıştığı taşeron firmayı da dava etmiyorsun. gidip ana firmayı dava ediyorsun. yok abi o az olmuş direkt abd hükümetini dava etmeliydin aslında...
  • nikola ne suç işledi acaba diye düşündüm. tesla şirketi desenize amk.

    (bkz: tesla motors)
hesabın var mı? giriş yap