• "the largest, most complex and technologically challenging highway project in american history" [ sonuna x ekleyip seviyesiz espriler yapmaya gerek yok, ayrıca (bkz: inatla ingilizce entry girenler) ]

    #406235'de dirsek temasına geçilip bırakılmış bi konu olmakla birlikte boston'da yapımı 82'de başlamış olan ve 2004'te biteceği düşünülen şehrin altından üstünden orasından burasından yol geçirmeye çalışılan abartı procenin ismidir aynı zamanda. eğer boston'a logan havaalanından gelip ordan downtown'a gidiyosanız mutlaka içinden geçecek olduğunuz ted williams tüneli* de buna dahildir.

    sokaklarda uzun süre eşşek kadar farelerin cirit atmasının sebebi de bu muazzam kazı olayıdır. ee, o kadar kusur kazı.. neyse tamam.

    ayrıca (bkz: the dig)
  • ilk projeleri 1950'lerde yapilmaya baslanmis..sonra her seferinde daha da genisletilmis...
    amac boston'un icinden gecmekte olan butun yollarin ve subway'in yeraltina indirilmesi...sanirim 3-4 kat yol olcak yerin altinda...
    en son 14 milyar dolara mal olacagi dusunuluyodu ama gene fiyat artisi tartisiliyo su gunlerde...
    bence 2006'ya kadar anca biter...
  • boston'in nazik, bir turlu avrupali aurasini bozmamak disinda pek bir fonksyonu olmayan, hedefi yaya dolasimi olan bir sehirde inanilmaz boyutlarda otoyol insa ederek, arabalasmayi arttirmasi kacinilmaz olacak bir tur garip gurur kaynagi. ny, chicago gibi sehirler cok katmanli, gerektiginde brutal olan ulasim sistemlerini icin tshirtler basar iken boston'un hem buyuk sehir iddiasinda olmasi iddiasi, hem de bundan bir turlu utanmasi, komik bir haldir. eski otoyolun kaldirilip yerine park yapacagiz diye halkin kandirilip, %20 park %80 mall yapilacak olmasi gizlenen bir tur gizli girisim olmasi da dikkate degerdir. yani bu is icin finansmanin nereden geldigini merak ettirmeyen bir haldir.
  • boston da yapimina 1991 yilinda baslanmis olan, yillar once bitirilmesi planlanan ama yavas calisan amerikan zihniyeti sonucu hala bitirilememis olan (bkz: omur biter yol bitmez) boston trafigini rahatlatmasi beklenen kazi calismasi. otoritelere gore 2005 de biticekmis. (bkz: hadi len)

    her gecen gun daha cok masraf yaptigi, basta yapilan yollarin daha proje bitmeden eskidigini soylenmektedir.
  • boston sehir merkezindeki yollari yer altina alarak, ust kismi rahatlatma umudu,projesi. kazi devam ederken sebeb oldugu stres neyse de, bitince mezara girmis insan gibi yahut kostebek gibi o uzun uzun tunellerden soforlerin nasil bunalmadan cinnet gecirmeden cikacagi merak konusu, daral gelir kardesim.
  • su aralar hakkinda tonla yolsuzluk iddasi dolasan buyuk boston projesi...
    yetkililer tarafindan ozel bi komisyon kurularak hesap kitaplarin didik didik aranmaya baslamasi sonucu proje yoetimi ve calisan insaat sirketleri hakkinda arka arkaya davalar acilmaya baslandi.. epey insan ve sirketin canini yakacak bu davalar..
    su aralr acilan tunnlerdeki su sizintilari ile ugrasiyolar deli gibi.. soylenenlere gore 1400 civrinda su kacagi noktasi bulunuyor ve surekli tamir altinda tunneller.. bu yuzden sehir merkezindeki tunnlerden geceleri gec vakitte gecmek isterseniz, tamiratlat yuzunden ya kapandigini ya da tek seritten youn trafik altinda acik oldugunu gorup kufuru basiyosunuz...
  • boston'un son 20 yilindan bahsedilince ilk akla gelen isim. amerikanin en buyuk ve pahaliya mal olan ve 20 ila yaklasmasina ragmen hala bitmeyen ilk planlanan butceyi kat be kat asan altyapi (yol) projesi. big dig en buyuk ve en zorlu muhendislik projesi oldugu soylenir.
  • tunellerinin tavanlari coken buyuk proje. 10 haziran 2006 gunu, i 90 otoyolunu ted williams tuneline baglayan tunelde coken her biri uc tonluk dort tavan parcasindan biri, o sirada tunelden gecen bir arabanin uzerine dustu. milena del valle adli yolcu olay sonucu can verdi.
  • boston'da yaklasik 6 km'lik yeralti karayolu tunelini, denizin altindan gecen ted williams tunelini (bkz: ted williams tunnel), charles river uzerinden gecen zakim bunker hill koprusunu ve adini hatirlayamadigim bir iki yapiyi iceren, abd'deki en pahali yol projesi olan, 13 ocak 2006da son asamasi hizmete sunulmus, hemen hemen tamamen bitmis olan proje. 15 milyar dolarin uzerinde bir para harcanmis proje icin.
hesabın var mı? giriş yap