• 1990 yapımı jim sheridan filmi. 1989 yılında my left foot filmiyle büyük bir başarı yakalayan sheridan'ın bu filmi bana göre hak ettiği değeri görmemiştir. sözlükte bile 2011 yılında girilen sadece bir entry vardır ki böyle büyük bir yönetmenin filmi hakkında kimsenin konuşmaması enteresandır. irlanda sinemasının klasikleri arasında yer alan filmin altyazısı ise (ingilizce dahi) yok.

    filmi izlemeye başladığımda filmin az ilgi çekmesinin nedeninin konusunun çok yerel olması diye düşündüm ancak film ilerledikçe bu fikrimden vazgeçtim. belki bir tiyatro oyunundan uyarlama olduğu için filme ön yargıyla yaklaşanlar da olmuştur. filmin baş rolünde richard harris oynuyor. harris'in canlandırdığı bull mccabe rolü için düşünülen diğer iki isim ise marlon brando ve sean connery'dir. filmin kadrosu büyük ölçüde ingiliz ve irlanda sinemasında önemli eserlerde oynamış oyunculardan oluşuyor.** ancak bunun tek istisnası amerikalı oyuncu tom berenger'dir. ayrıca, filmde "anne" rolünde oynayan brenda ficker'ı ise sol ayağım filminde daniel day-lewis'in canlandırdığı christy brown karakterin de annesi olarak izlemiştik.

    --- spoiler ---

    gelenekselcilikle modernite arasındaki çatışmayı yansıtan filmde mülkiyet, kilise (sadece kurum olarak değil) ve egemenlik konuları sorgulanıyor.

    filmde tom berenger'in canlandırdığı the american diye anılan karakter atalarının topraklarına geri dönüp buradan bir arazi almak istiyor. bull mccabe ve ailesinin yaşadığı bu arazi irlanda'yı terk etmek isteyen kentli bir dul kadının elinde bulunuyor. açık arttırmayla evi satmaya karar veren bu dul kadının belirlediği 100 sterlinlik taban fiyatını bull mccabe güç bela karşılıyor (ancak amerikan'da paranın sınırı yok). mccabe ailesinin nesiller boyu yaşadığı bu toprakları kaybetmeme çabası karşısında the american karakteri geri adım atmıyor. açık arttırmaya katılmakta ısrar eden amerikalı'ya karşı bull mccabe şiddet kullanmaktan başka bir çare bulamıyor.

    türkiye'den de anımsayacağımız klasik kırsal insanın şiddeti ve merhametsizliği film boyunca karşımıza çıkıyor. büyük şehirden gelen ve moderniteye uyum sağlayan amerikalı kesinlikle bu şiddet ve merhametsizliği ön göremiyor. amerikalı'yı öldürmesinin ardından mccabe'in de kafayı yeme süreci başlıyor ve film bu sürecin bir çıktısı olarak sona eriyor.

    kilisenin papazı bu cinayeti aydınlatmaya çalışıyor. papazın baskılarına dayanamayan mccabe sonunda bütün hayvanlarını önüne katıp uçuruma sürüyor. bu sırada sean bean'in canlandırdığı tadgh mccabe (bull'un oğlu) karşısına çıkıyor ve babasını durdurmaya çalışıyor. ancak sürü tadgh'ı da önüne katıyor ve hepsi uçurumdan aşağı yuvarlanıyor.

    atlantik'in kenarında oğlunun cansız bedenine koşan bull son çaresizliğini de yaşıyor. filmin kapanış sahnesinde bull mccabe dalgalara karşı amaçsız bir savaş veriyor. dalgaları kıyıdan uzaklaştırmaya çalışan mccabe irlanda'nın atlantik'in öbür yakasına karşı verdiği savaşı da sembolize ediyor.

    --- spoiler ---
  • casualties of cool' un gecenin şu saatinde dinlenebilecek en güzel şarkısı.

    http://www.youtube.com/watch?v=tgbnjpjamhg
  • varlığından bugün haberdar olduğum tam 161 yaşındaki av-avcılık dergisi. yüzatmışbir yıl ne demek arkadaş... dünyadaki devletlerin çoğundan daha yaşlı dergi!

    http://www.thefield.co.uk/
  • henüz, yalnızca araba kullanırken ve çalışırken dinleme imkanı bulabildim, her ikisinde de mevcut atmosferi koyulaştırmayı başardı. tuhaf.
    daha çok dinlenecek;
    the field performs "over the ice" at pitchfork music festival 2012
  • geçen yıl çıkardığı e.p. sonrası 2007'de ilk albümü from here we go sublime'ı yayınlamış kompakt harikası. 2007 baharı bununla çok daha rahat geçecek.
  • isvec stockholm den axel willner' in eseri the field
    kesinlikle 2007 yilinin en iyi albumunu (from here we go sublime) yapti
    ozellikle over the ice, a paw in my face ve everyday inanilmaz parcalar
    eger minimal ve tech house seviyorsaniz mutlaka dinlenmesi gereken album
  • aphex twin'in ilk dönem çalışmalarını ve biraz da donnacha costello'yu andırdığı söylenebilir yaptığı minimal tekno müziğin. ilk albümü from here we go sublime 2007'nin en iyilerinden biri olmuş çıkmıştır, elektronik müzik sevenler kayıtsız kalmamalıdır.
    (bkz: from here we go sublime)
  • john b. keane'in bol ödüllü tiyatro oyunu. aynı zamanda filmi de vardır. hatta richard harris ve john hurt gibi önemli oyuncular mükemmel perfomanslarıyla filmi sırtlamışlardır denilebilir. metin oldukça kuvvetli ve acıklıdır, oyunun ana kişisi "the bull" mccabe ise daha şimdiden ikonlaşmış ve pek çok irlandalı oyuncunun kalbinde yatan bir karakter haline gelmiştir.
  • aynı zamanda mission impossible beşinci sezon on yedinci bölümünün adı.
  • kitaro'nun the light of the spirit albümünde yer alan ve ilk grammy adaylığını kazandığı parçası. synthesizer ve bizim ney'i andıran bir flütle harika bir sessel atmosfere sahiptir.

    konser yorumu da gayet başarılı olmuş zamanında:

    http://youtu.be/ri2j8mdhgbc
hesabın var mı? giriş yap