• fethullah gülen cemaati diyelim biz buna; aslında geleneksel bir cemaat yapısına sahiptir ve temeli nurcu harekete dayanır.

    bu hareket 1980 sonrasında aktif bir dönüşüme uğramış köklerinden kısmen farklılaşmıştır. bu farklılaşma sırasında ayrışmalar da yaşanmıştır. 12 eylül'ün sonrasında nur cemaati 'ne yapsak, etsek'i tartışırken, gülen darbeye koşulsuz destek vermiştir. konjonktürü iyi okumuşlar ve evren de onların ellerinden tutmuştur. bu yolla küresel emperyalizme eklemlenmişlerdir. klasik siyasal islama dönük algıyla bu cemaati anlayamayız. bir aforizma kullanacak olursak, bu hareketin kabesi piyasalardır, yüzü washington'a dönüktür. hatta karargahı oradadır. 12 eylül sonrası türkiye'de kısırlaştırılan, sakatlanan toplumsal alanda bu hareket palazlandırılmıştır.

    bu cemaati anlamak için temsil-tebliğ meselesini gözönünde tutmak lazım. gülen cemaati, temsili, tebliği pekiştiren bir şey olarak görmüş ve önde tutmuştur. söyleminde islami bir dil yoktur. gülen cemaatinde islam, toplumun ortak bir değeri olarak kamusal alanın yeniden inşasında kullanılmıştır. bu, darbe sonrasında küresel emperyalizmin hem türkiye tasavvurudur hem de bölgesel politikaları doğrultusunda bir aparattır. türkiye'deki güncel sancıların bir kısmı da budur zaten. toplumun çimentosu olarak siyasal islama iş gördürmek ama batıyla sürtüşmeyen bir islama, geleneksel islam gibi olmayan islama...

    bu cemaatte medyanın sahipliği ve kullanımı çok önemlidir. temsili ve tebliği birarada sunabilen medya araçları sayesinde islami söylemi cemaatin hedefleri doğrultusunda yeniden yapılandırabilmişlerdir. ayrıca bu araçlarla cemaat içinde kolektif anlayış da sağlanmıştır. bu işlevleri yerine getiren ilk ve en etkili araç zaman gazetesidir. bu gazete aracılığıyla cemaatin hedefleri doğrultusunda bir politik söylem inşa edildi. pek çok sol kökenli yazarlar devşirilerek buralarda küresel emperyalizmin emrine amade kılındı.

    cemaat ciddi bir sermayeyi kontrol eder. finans kuruluşları, çeşitli iş dernekleri bünyesinde yüzlerce şirketi kontrol eder. bu konuda faik bulut'un "islam ekonomisinin eleştirisi tarikat sermayesi 1" adlı kitabı incelenebilir. eğitim kurumları da abd emperyalizminin misyonerlik faaliyetidir.
  • gülen, 'gülen movement' terimini reddetmekteymiş yerine "insani değerler etrafında birleşmiş insanların hareketi"ni tercih etmekteymiş. iştar b. gözaydın, "the fethullah gülen movement and politics in turkey: a chance for democratization or a trojan horse", democratization 16(6), aralık 2009, s. 1214-1236
  • gülen'in bir taraftan reddetiği, diğer taraftan deli gibi benimsediği terim, (bkz: fethullah gülen/#20051989).
  • bugunki new york times' da hakkinda iki sayfa makale yazilmis hareket.

    (bkz: harmony schools)
  • rasim ozan kütahyalı'yı gözaltından kurtarmış.

    http://www.ensonhaber.com/…a-alindi-2013-03-28.html
  • swh ile alakası araştırılıyor.
  • vakti zamanında arhus'ta european studies dalında yüksek lisans yapan belarus'lu bir arkadaşımın masaya yatırdığı, gülen cemaatinin ingilizce adıdır.

    ayrıca, 3 ocak 2013 tarihli- abd dışişleri'nin günlük basın brifingindeki soru cevap bölümünde de adı zikredilmiş.

    linkteki textte "planned movement" olarak geçiştirilmiş. soruyu soran kişi gülen demiştir, o ayrı.

    http://www.state.gov/…pa/prs/dpb/2014/01/219287.htm
hesabın var mı? giriş yap