• zamanında amerikalıların ulu önderimiz mustafa kemal atatürk için yaptıkları belgeselin adıdır. http://www.youtube.com/…a3k&feature=player_embedded
  • ecnebilerce hazırlanmış çok güzel bir video.

    http://www.youtube.com/watch?v=q9ekewzea3k
  • amerikalıların yaptığı derken o amerikalıları açalım isterseniz: netekim, videonun altında yazıyor:

    national security council

    central intelligence agency

    kimilierinin çok beğendiği bu video, "sovyet illetine karşı bugün aslanlar gibi tarafımızda olan türkiye'nin kurucusu" olarak methetmekte atatürk'ü.
  • içindeki çoğu görüntüyü ilk kez gördüğüm video. görüntüler siyah beyaz olması dışında neredeyse kusursuz kalitede. bazıları çok zor şartlarda çekilmiş, bazıları çok özel şartlarda çekilmiş görüntüler. bunları biz çekip amerikalılara verdiysek neden şöyle görüntülere sahipken böyle güzel bir derleme biz yapamayız ya da "yapmayız". gerçi artık onlar da yapmaz. bu stratejiler farklıyken yapılmış, yani şimdi görseler "ups" der amerikalılar; 'hemen ver canım onu bana bakiyim'. 1920'lere kadar giden su gibi berrak bu görüntüleri izlerken şunu düşündüm; adamlar 1920'lerimize bile bizden daha yakınlar, daha içindeler. kim bilir belki videolar bile onlar tarafından çekilmiştir bir "işgüzarlığa" getirilip. yani o yıllardaki en ufak hareket zerresinin bile bilincinde ve gözcülüğünde olanların şimdilerde neler yaptığını varın siz düşünün.

    edit: belgesel aram boyajiyan adlı bir ermeni tarafından düzenlenmiş. türkiye cumhuriyeti başbakanlık arşivlerine ve julien bryan'a (kimse artık) teşekkür ediliyor sonunda. sunucu walter cronkite da 2009'da hakkı rahmetine kavuşmuş.
  • "although mustafa kemal insists on personal religious freedom, it is known that he personally detests the gesture of a basement prescribed for worship when muslims touch their foreheads to the floor in their brimless headgear" şeklinde bir cümle geçmekte belgeselde 11:30 civarında*. atatürk'ün secdeyle ilgili bilinen bir hoşnutsuzluğu mu varmış, yoksa bunlar atatürk'ün birdirbir oynarken eğilmemesi geyiğini fazla mı ciddiye almışlar, bilemeyeceğim.
  • tabiki o zamanın şartlarına göre, kendi propagandasına yardımcı malzeme amacıyla yapmış elin gavuru, ama aradan 54 sene geçmesine rağmen daha görsel anlatan bir belgesel daha malesef yoktur. ayrıca herifler o zamanın şartlarıyla 25 dakikada; hemen hemen bütün devrimleri, endüstriyel gelişimi, cumhuriyet sonrası ve öncesi farkını gayet güzel anlatmış. bir de bizim son 10 yılda çektiğimiz belgesellere bak.
  • görsellik konusunda beni benden alan belgesel. ilk defa ata'm ile karşılıklı sigara içiyormuş gibi hissettim. adam masada yakıyor, muhabbet gırla, bildiğin içimizden birisi. arada eliyle terini siliyor, muhabbete devam ediyor. ya bizim kadar kendini tanıtamayan millet görmedim. adam gelmiş bizden iyi tanıtmış hey allah'ım ya!!! niye yıllardır görüntüleri bu şekilde izleyemiyoruz anlamadım. taaaa kaç senesindeki abd arşivinde varsa bunlar, bizde de olsun bir zahmet herhalde. gerçi belli olmaz, malum ironik her şey.

    bu arada atatürk'ü öve öve bitiremezken kendisi için diktatör deyip durması sinirimi bozdu. görüntüler için izleyin derim. http://www.youtube.com/…v=q9ekewzea3k&feature=share
  • atatürk'ten diktatör diye bahseden dış mihrak.

    [10:00] "with the winning of the war he removes his uniform, never to wear it again. he is now granted dictatorial powers, by the elected national assembly."

    [16.32] "to show his ...(?) peasants what he wants, he buys land, demonstrates the advantages of tractors. atatürk, son of a civil servant, military careerist, now all powerful dictator becomes a model sunday(?) farmer."

    sonra şöyle toparlıyor gerçi:

    [21.01] "... atatürk is dictator so that turkey may never again have a dictator."
  • atatürk hakkında harika görsellerin bulunduğu, atatürk'ün devrimlerinin ve dehasının anlatıldığı amerikan yapımı belgeseldir.

    içerisinde güzel bir de nüans vardır: "atatürk'ün arkasında şeftali yiyen adam". atamın verdiği doğal ve samimi tepki, günümüz hakkında düşüncelere gark etmiyor değil.

    belgeselde, atarük'ten defalarca, bir diktatör olarak bahsediliyor, ancak ilerleyen dakikalarda, "onun böyle davranması gerekiyordu ki; ileride ülkenin başına diktatörler gelmesin ve demokrasi işlemeye devam edebilsin" gibi bir de söylem var. anlatım taraflı, orası kesin. zira, amerikan senatörünün ziyareti ile, iran şahı ve ürdün prensi'nin ziyaretlerine yapılan yorumlar oldukça ilginç.

    hoş, amerikan istihbarat servislerinin o zamanki amaçları ve araçları göz önüne alındığında, bu belgeseli sunarken kullandıkları üslup, o kadar da garip gelmiyor.

    bu arada video tarihi 1958, zaten videonun sonlarına doğru anıtkabir'i gösterirken, ata'nın ölümü üzerinden 20 yıl geçtiğini söylüyorlar. ardından da "onun yöntemleri, tiranlıkları vs." gibi bir cümle sarfediliyor. yani, "ulan adam o zaman razıymış, biz zaten hep maşaymışız" demiş olanlar ve diyecek olanlar, bu detaylar sizler için. yine sonlaa doğru, üslerin mevcudiyetinden ve "doğudaki güvenlikten" de bahsediliyor.

    ve elbette artık bir klasik olan, youtube video altı moron troll yorumları...
  • atatürk hakkında hazırlanmış son derece kaliteli bir mini belgesel. 1958 yılında hazırlanmış olmasına rağmen son derece başarılıdır.
hesabın var mı? giriş yap