• disney'in ilk cikolata renkli prensesi.
  • home on the range filmi için disney "son 2d filmimiz" demiş de olsa, pixar stüdyolarından disney'in başına gelen john lasseter ve ed catmull'un 1950'lerdeki klasik disney filmlerine olan sevgileri yüzünden, ki onların animatör olmasındaki başlıca etkenlerdir bu filmler, 2d çekilmiş olan, hikayesini e.d. baker'in the frog princess ile grimm brothers' un the frog prince romanlarından alan, müziklerini randy newman'in yaptığı film.
  • güzel prenses ile tipsiz bir kurbağanın başından geçenleri anlatan naif bir masaldır.
  • kahramanı siyah bir prenses olan ilk disney çizgi filmi olma özelliği bulunuyormuş bu filmin.
    işte bu da resmi sitesi:
    http://disney.go.com/…ypictures/princessandthefrog/
  • bu akşam eve dönerken yol üzerinde farkettim, hatta "çok mu çalışıyorum?" diyerek kendime sordum. evet prensesimiz siyahi, hatta bildiğimiz zenci. bir de ilgi alanınıza girer mi bilmem, kaşif dora vardır, anası danası hocası zencidir bunun ve 3-4 yaşa kadar bütün veletlerin idolü konumundadır . ama doranın fiziksel özellikleri tıpkı zenci ablalar gibidir. hani burun olsun yüz biçimi olsun. fakat bu prensescik, barbie'nin en bronz hali gibi geldi bana.

    ayrıca bu masallar zenci kardeşlerimizin köle olduğu zamanlardan kalma değil midir bize, hatta daha öne bkz vermiştim ben bu aslında kurbağa prenstir prensin başrolde olduğu tek masaldır. var ya bunu yeniden düzenleyen kesin feminist bir zencidir.

    bi ara ben de düşünüyordum mesela prenseslerin ortak özelliklerini; bi kere güzeller, saçlar uzun, beller ince, ayaklar küçük ve her ne olursa olsun kabarık etekli elbiseler giymekteler. bu tanımın dışında kalan bi pamuk prenses var bence o da saçlarını uzatamayacak kadar küçüktü e dolayısıyla sarıya da boyatamadı. şimdi ben esmerim ya topuna birden gıcığım tabi, hiç esmer yok aralarında diyodum kii alaaddin in sihirli lambası masalında yasemin vardır; yasemin esmer (zenci değil) yasemin güzel ve en güzeli kabarık uzun etek yerine ince belini açık bırakan bi bluz ve kalçalarını güzelliğini ortaya çıkaran bir şalvar giyiyor. (baya baya yasemin'e hayranmışım ben) ama o da elbette alaaddin ve cininin gölgesinde kalmış zavallıcık.

    masalı henüz izlemedim, izleyince yeni bi entry girerim diye düşünyorum, bir masal eksperi olarak bu tip yeni düzenlemelere alet olmayın masalları olduğu gibi bırakın, derim.

    kaldı ki ben ennn çoookkk "kötü kalpli kraliçe-cadıları" severimmm.

    değil mi ayna?
  • türkçe altyazısı olmayan film. izleyen türkçe dublaj izliyor sanırım.
  • klasik disney filmleri tadı yakalamaya çalışmış ancak ne yazık ki başaramamış filmdir. çocukluğumda bayılarak gittiğim, yetişkin hayatımda da hepsinin çift disk dvd'lerini edinip keyiften dört köşe olduğum filmlerle kıyasladığımda disney'in şimdilerde sadece pixar'a şükretmesi gerektiği fikrim daha da güçleniyor. klasik disney filmlerinde hep şahane yan karakterler olurdu. muşu, flint, quasimodo'nun heykelleri, timon, pumbaa, apu... liste uzar gider. bunlar kendi başlarına bir filmi alıp götürebilecek derecede iyi yazılmış karakterlerdir ve zaten sonradan hemen hepsinin kendi maceraları bir şekilde izleyiciyle buluşmuştur. komiklerdir, enteresanlardır. ancak bu filmin yan karakterleri timsah ve ateşböceği hem ilginçlikten uzaklar hem de komik değiller.
    klasik disney filmlerinin bir güzel yanı da şahane şarkılarıdır. nerede alan manken'in oscar'lık şarkıları nerede bu filmdeki güzel melodi yoksunu, akılda kalmayan şarkılar. eskiden hakuna matata ile simba'nın yıllarının nasıl geçtiği 3 dakikada anlatılır, şarkıların bir görevi olurdu. oysa bu filmde şarkılar sadece şarkı olmak adına varlar, eğlendirmek umuduyla.
    son olarak disney filmlerinde mesajlar kör gözün parmağına, kelime kelime dile getirilmez. en azından ilk başta hikaye içerisine yedirilirler, en sonda bir karakter çıkar ve bu masaldan ne öğrendik mesajı verir 1-2 cümleyle. oysa bu filmde iki saat boyunca sürekli sevgi, çok çalışmanın gerekliliği, hayatın tadını çıkarma mevzusu fazlasıyla göze sokularak senaryo yazarlarının cinliğinden çok kolaycılığını göz önüne serilmiş.
    filmde disney klasiklerine bolca gönderme vardı. ya da ben paranoyaklaştım. bir rakun, yemek yapan hayvan, denizkızı'nın babası gibi eski disney filmlerini anımsatan çok olay oldu. ama film kendini bir disney klasiği mertebesine ulaştıramadı ne yazık ki.
  • güzel bir konusu, eğlenceli sayılabilecek karakterleri ve tabii ki eski disney filmlerine benzeyen/bezetilen animasyon.

    çocuklara izletilmemeli gerçi; o manyak ruhlar, şunlar, bunlar...
hesabın var mı? giriş yap