• ogrenmenin tanrisi ve bir ay tanrisi ayni zamanda
  • thoth'un mısır dilinde orjinali thuti'dir. bir çok temel görüntüde tanrıların görevlisi olarak görülür. yunan mitolojisinde hermes'le bir tutulmuş ve tanrıların habercisi adını almıştır. büyünün ve yazının da tanrısıdır. hiyerogliflerin icat ettiği de söylenir.
  • yazının yaratıcısı ve zamanın efendisi olan thot, doğal olarak yazı ile uğraşan katiplerin de tanrısıydı.
  • bilgeliğin tanrısıdır. maat ile beraber zamanın başında kendi kendine yaratılmıştı veya ra tarafından yaratılmıştı. hermopolis’te thoth’dan sekiz çocuk oluşturmuştu, en önemlisi gizli olan amen’di. amen, teb’de evrenin lordu olarak takip edilirdi. thoth isminin mısır dilinde orijinali thuti’dir ve yunanca versiyonu thoth’dur.

    thoth, ibiş kuşu başıyla resmedilmiştir ve elinde bir dolmakalem ve her şeyi kaydettiği parşomenler vardır. tanrıları içeren neydeyse tüm temel görüntülerde thoth, görevli olarak görünürdü ama özellikle ölülerin hükmünde görülüyor. tanrılar’ın habercisi (ulağı) olmuş ve yunanlıların hermes’iyle eş tutulmuştur. osirian mitlerine göre thoth, osiris’in veziri olmuştur (şef tavsiyecisi ve papazı). o da khons gibi ay tanrısıdır ve zamanın, büyünün ve yazının tanrısıdır. hiyeroglifleri icat edenin thoth olduğu düşünülür.
  • bir multiverse tanrisi olarak (bkz: planescape) (bkz: the egyptian powers) (bkz: the powers of the multiverse)

    lesser power "the keeper of knowledge"

    area of control: knowledge
    alignment: neutral
    symbol: ibis
    worshiper/alignment: any
    home plane/realm: outlands/thoths estate
    known proxies: banebdjedet (px/male bariaur/f3/n); djehuty (px/male ghitzerai/t6/n)
  • yunan bilgelik tanrisi hermese misirlilarin verdigi ad...
  • thoth, ölünün öbür dünyaya girmeye layık olup olmadığının test edildiği "ruhun tartılması" (saykostasi) ritüelinde de yer alır ve ölünün kalbinin maat ın tüyüyle karşılaştırılmasından sonra sonucu kayıt eder ve bildirir. bu sahne ölüler kitabında detaylı biçimde betimlenmiştir...
  • cogunlukla hermopolis ve delta'da tapilan ay tanrisi, nesneleri yaratan ve yaziyi bulan bir demuirgos, ruhlari yaratan bir yargic ve buyucudur ayni zamanda.
  • mısır mitolojisinde ismi djeheuty olarak geçen, ve bu şekilde bilinen tanrıya yunanlılar tarafından verilen isimdir. (yunan mitolojisindeki benzeri hermes'tir.) bilgelik tanrısı olan djeuthy'nin yardımıyla insanların yazmayı öğrendiğine, alfabeyi keşfettiğine inanılır. daha sonra bu "iletişimi başlatan tanrı" kültü thoth'un imajında genişlemiş ve thoth'un insana konuşmayı öğreten ve insanın konuştuğu dilleri yaratan tanrı olduğu da bu imaja dahil olmuştur. birçok kaynakta tanrı ra nin oğlu olduğu şeklinde bilgilere rastlansa da, thoth'un seth soyundan geldiğine dair yazılar da vardır. konsülüne en çok ihtiyaç duyulan tanrıdır thoth, bilgelik* tanrısı olduğu için ve en çok da horus ve seth arasındaki savaşlarda bilgeliğine başvurulur. thoth'un yaratılışı seth'ten kaynaklı olsa da, bu savaşlarda horus'un hükümranlık iddiasını adil bulur, ve onu destekler, çünkü diğer tarafta katil ve ikiyüzlü bir tanrı olarak bilinen seth vardır.
    daha geç mitolojide ise, thoth'un ra'nın kalbinden ve dilinden yaratıldığı söylenir hatta bazı kaynaklarda ra'nın özellikleri ona atfedilerek, "yaratılmamıştır, kendiliğinden vardır ("kendini yaratmıştır" şeklinde bir çeviri daha doğru olur) denir. thoth'un kimliğindeki bu kayışlar, büyük ihtimalle mısır hanedanında oluşan, geç tarihteki ayrılma ve tabakalaşmadır. zamanla ayrık gruplar, hala ra'yı tanrıların tanrısı olarak kabul etmekle beraber, kendi gruplarını diğerlerinden ayıracak şekilde başka bir tanrıyı da içselleştirip, özelliştiriyorlardı.
  • murekkep yalamis tanri. ahmet umit'in beyoglu rapsodisi isimli kitabinda da bahsi gecer bu tanrinin.
hesabın var mı? giriş yap