• para kazanmak amacıyla gizli tutulan formül, kod, süreç, metod ve benzeri kamusal olmayan bilgi.
    (bkz: merchandise 7x)
  • (bkz: copyright)
    (bkz: patent)
    (bkz: trade mark)
    (bkz: trade name)
  • coca-cola sayesinde öğrendiğimiz şey.
    (bkz: coca-cola'nın formülü)
  • son saatlerde kafamı kurcalayan konu.
  • hukuksal açıdan, cevap vermeme/beyanda bulunmama hakkının kullabileceği bir sır türüdür. diğeri için (bkz: devlet sırrı)
  • ogrenmis bulunduguma gore patente nazaran farklar iceren kavram(*).

    bir urunun gelistirilmesinde yeterli oranda kaynak kullanilmis ise, bu urundeki teknikler otomatik olarak ticari sir kapsamina giriyor. ancak patent icin, yeni gelistirilen tekniklerin acikca korunma altina alinmasi durumu soz konusu. iste patent basvurusu hazirlaniyor, numara aliniyor vb.

    bir baska sirket veya kisi, patent almadiginiz surece gidip sizin ticari sir olan tekniklerinizi sizden bagimsiz olarak icat etmis olabilir. bu noktada ticari sir yaptirimlari gecersiz oluyor. benzer sekilde, sadece ticari sir olan patentsiz teknikler, rakipler tarafindan reverse edilip kendi urunlerinde de kullanilabilir durumda.

    ancak, ticari sir, calisanlarin urunle ilgili bilgileri baskalariyla izinsiz paylasmasini engelleyebiliyor. yani, ticari sir kavrami daha cok "defense in depth" olarak algilanmali seklinde dusunuyorum.

    (*) daha otesinde bir karsilastirma yapabilecegimi sanmiyorum. ama yapan bir hukukcu arkadas olursa veya hatalarimi bildirirse memnuniyet duyarim.
  • kapitalizmin götü boklu gerektiğinde katil olan kavramıdır.

    patronlar ve kapitalizmin yalakaları çok sever.

    "bhopal felaketi" ile somutlanması gereken kavramdır.

    "3 aralık 1984 günü, abd kökenli union carbide firmasının hindistan'da bhopal'de kurduğu böcek ilacı üreten fabrikadan yanlışlıkla 40 ton metil isosiyanat gazını dışarı atması 18.000 kişinin ölümüne, 150.000'den fazla insanın zehirlenmesine neden oldu.

    çevresel etkileri çernobil faciasından bile korkunç olan bu kaza sonrasında, bhopal eyaleti doğal afet bölgesi ilan edildi. greenpeace'in bölgede kazadan 20 yıl sonra, 2004 yılında yaptığı ölçümlerde, toprakta normalin 6 milyon katı toksik madde bulundu."

    "union carbide firması bir "ticari sır" olduğu gerekçesiyle toksik maddenin adını bile açıklamaktan kaçındı. bu durum, zehirlenenlere bir tanı konmasını imkânsız kılarken, hastanelerde ölümlerin artmasına yol açtı. "

    http://tr.wikipedia.org/wiki/bhopal_felaketi
  • "bir şirketin rakiplerine karşı ekonomik avantaj elde etmesini sağlayan bilgiler bütünüdür."

    isviçre federal mahkemesine göre: "iş sahibinin başkalarının bilmemesinde haklı menfaati olduğu ve bu menfaatin korunması gereken bilgilerdir."

    belirtilmelidir ki ticarî sırrın izinsiz kullanımı, kusursuz olunsa ve hattâ zarar meydana getirmese bile haksız rekabet oluşturur.

    yukarıdaki önermenin pozitif dayanağını özellikle 6102 sayılı türk ticaret kanunu'nun 55/1-b 3 ile d oluşturur:

    "işçileri, vekilleri veya diğer yardımcı kişileri, işverenlerinin veya müvekkillerinin üretim ve iş sırlarını ifşa etmeye
    veya ele geçirmeye yöneltmek"

    "d) üretim ve iş sırlarını hukuka aykırı olarak ifşa etmek; özellikle, gizlice ve izinsiz olarak ele geçirdiği veya başkaca
    hukuka aykırı bir şekilde öğrendiği bilgileri ve üretenin iş sırlarını değerlendiren veya başkalarına bildiren dürüstlüğe aykırı davranmış olur"

    edit
  • http://www.cumhuriyet.com.tr/…le_yargi_istiyor.html

    yorum dahi yapacak kelime bulamadığım man adası davasında kemal kılıçdaroğlu’nun 650 bin küsur milyon tazminata çarptırılmasının gerekçeli kararı:)
    adamlar hukuku erdoğan leh’ine çevireceklerini şaşırdılar...
  • bu ülke insanları dindar dimi,
    camiler cuma namazlarında dolup taşıyor ?
    insanların ağzından allah düşmüyor,
    bunlar allah a ulaşmak için parayı aracı koyup, putlaştırmışlar.
    putunuzu aç kaldığınızda harcamayın.
hesabın var mı? giriş yap