• tarihte timur'un dengi olabilecek iki adam var bana göre. biri cengiz han diğeri büyük iskender.
  • yine yenerdi.

    türkiye'de tarihi okul kitaplarından öğrenmeyi bıraksa keşke insanlar.

    yavuz sultan selim babasının ordusunu bile yenememiştir. avantajı fatih'in getirdiği teknolojiydi. eğer timur yavuz ile aynı dönemde olsa o da teknoloji devi yapardı ordusunu.

    yavuz sultan selimin teknoloji olarak devasa farka sahip olmadan girip kazandığı savaş yok. dediğim gibi babasının ordusuna kaybetmeyi geçtim abisiyle savaşmayı bile göze alamamış bir isim. abisini barışmak için çağırıp kandırıp öldürtüyor ki ya karşıma ordu çıkarırsa diye.

    yani yavuz selim osmanlı ordusu ile karşılaşmış olsa kendisi bile kaybeder demek bu. e peki nasıl başa geldi derseniz o da tarihte yazılı belgeli. yeniçeriler savaş istediği, yavuz'un babası ise savaştan uzak bir yaşama yelken açtığı için onu indirip yavuz'u getiriyorlar. yani birebir savaşla babasını yenemiyor yavuz sultan selim.

    gidin biraz gerçek tarih öğrenin. okul kitaplarında okuyup hayal kuruyorsunuz.

    timur'un osmanlı'da tek dengi fatih sultan mehmet'tir.

    edit: he bir de çaldıran savaşı var. açın onu da okuyun. çaldıran'da yavuz ordu savaşında kaybediyor. ardından top atışlarına başlayınca doğal olarak safevi ordusu dayanamıyor. top atışları olmasa girdiği çaldıran savaşını bile kaybedecek adam için timur'u şöyle asardı böyle keserdi diyorlar (bu başlıkta dememişler gerçi muadili başka başlıkta diyorlardı.) hayatlarında okudukları tek tarih kitabı yoktur.

    edit2: farklı görüşten de çok mesaj geliyor. farklı görüşlere de saygım var sonuçta hiçbirimiz tarihi yüzde 100 bilemeyiz ve herkesin kendine has görüşü olabilir.

    edit3: amma alevi düşmanı varmış. bir sürü alevi düşmanlığı içeren mesaj geldi (ne alaka ise). onlardan biri:
    "şia ile diyorsun yani aleviyi şiiyi kim türk'ten sayıyor la haddinizi bilin. keşke hep yavuz gibi adamlar yönetse bizi de hakkınızı verse..."

    adamların yavuz sultan selim'i destekleme sebebi alevi katlettiği fikri. kaldı ki yavuz'un saldırdığı memlükler sünni türk yine böyle pek çok olay. hepsini geçtim timur'un kendi de sünni ama işte adamlar herhalde timur'u alevi falan sanıyor. değişik kafalar.
  • yavuz da harcanırdı.
    yavuz sultan selim osmanlı tarihin en kötü padişahıdır. sadece türklerle savaşmış ve katletmiştir.

    not: küfür mesajları atanlara biraz o çok sevdikleri yavuz'u tanıtayım.

    fetret devri'nde osmanlı zor durumdayken dulkadiroğlu beyliği mehmet çelebi'ye asker yardımı gönderlr. osmanlı dulkadiroğlu beyliği sayesinde tekrar dirilir.

    dulkadiroğlu beyi bozkurt bey yavuz sultan selim'in kayınpederidir.

    yavuz memlükleri yıkmaya giderken dulkadiroğlu beylliğini de yıkar. bozkurt beyi de öldürtür.

    o bölgedeki türkleri katleder, daha güneyde yerleşmiş olan kürtlerin o bölgede yerleşmesini ve hakim olmasını sağlar.

    imparatorluğu da arap zihniyetine teslim eder.

    işte sevdiğiniz yavuz.
  • osmanlı devleti kuruluşundan 2022'ye kadar timur'dan daha büyük komutan çıkaramadık, hepsinden iyiydi. daha büyük devlet adamı dersek fatih sultan mehmet var, mustafa kemal atatürk var. timur komutanlıkta cengiz han, büyük iskender ile anılabilecek derecede bir komutandır.
  • yıldırım ve ordusunun zorladığı adamı yavuz ve ordusu paramparça eder.

    anadoluda ki moğol ordusunu yenip ileri gelenlerini sallandıran memlükleri yenen bir adamdan bahsediyoruz.

    zorunlu edit-1
    mesajları ile şahsıma tarihi yeniden öğreten tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
    timur elbette saygıdeğer bir komutan , mesaj yollayan bazı arkadaşlara göre de zaten savaşı birine göre oğlu, diğerine göre genç bir subayı yönetmiş. o esnada kim bilir belki timur ordunun bir kanadını ihanet ederek ok yağmuruna tutan tatar' lar ile diğer kanadında sancak çekip düşman safına geçen beylik askerlerini ayartmakla meşguldü. zaten her iki kanat savaşarak değil bu tarz hileler ile çökertilmiştir,

    zorunlu edit-2
    ayn calut savaşında moğol ordusunun peşlerini bırakmayarak yok eden ; komutanları hülagü' nün gözdelerinden ketboğa' yı öldüren memlüklülerin bu başarısını küçümseyen arkadaşlar, bu savaşa katılan memlüklü ordu mevcudu 20.000 civarıyken, moğol ordusu mevcudu en az 10.000 moğol, çok sayıda ermeni gürcü suriyeli vb nden oluşmaktaydı, yani ordu mevcutları birbirine denk bulunuyordu, uyguladıkları işkenceler ile insanlık tarihine geçen adaletten nasipsiz bu barbarlar ordusunun yenilmesi en çok anadolu insanını sevindirmiştir,

    zorunlu edit-3
    yavuzun başarısını bir kısım ateşli silahlara bağlayan arkadaşlar, timur un ordusunda yer alan 30' un üzerinde zırhlı fil ile ilgili de bir değerlendirme yapar umarım

    zorunlu edit-4
    ankara savaşında ordu mevcutlarına ilişkin farklı rakamlar zikredilse de timur ordusunun sayıca osmanlı ordusunun yaklaşık 2 katı olduğu ortadadır,

    zorunlu edit-5
    yıldırım da elbette kaliteli bir komutandı, mesele yavuz un osmanlı ordusunun zirve döneminde hükümdarlık yapmasıdır, yıldırım devletin kurucusunun torunudur, yönettiği devlet henüz emekleme çağlarındadır, yavuz fatih in torunudur, hesabı ona göre yapmak lazım,
  • timur her türlü alırdı. süvari birlikleri tam olarak yenilgiye uğratılamazlar. timur yenile yenile sonunda galibiyeti alırdı.
  • yavuz sultan selim büyük komutandır şüphesiz ancak başarısının arkasında venedikli'lerden aldığı tüfek ile eğitimini tamamlamış yeniçeri ocağı vardır. karşısında ise halen mızrak, kılıç ve ok ile savaşmaya çalışan orta doğu medeniyetleri olunca zaferler birbiri ardına gelmiştir.

    timur ise stratejisi ile yani zekası ile savaş kazanan bir komutandır. muhtemelen her ikisine aynı ordu verilse timur savaşı kazanırdı.

    bu arada feridun m. emecen'nin yavuz sultan selim kitabını şiddetle tavsiye ederim.

    edit;imla
  • aynı şey olurdu.
    emir timur bir dehadır.
  • bi ara sözlükte nicola tesla fetişi vardı. şimdi de timur fetişi başlamış. biri övünce sürü halinde hepsi birden övüyor.

    yukarda bi kaynağa dayanarak sebepleriyle açıklayan bir iki arkadaş var. onlar dışı entry'ler mahalle kıraathanesi düzeyinde.
  • yavuzun timurla kıyaslaması bile olmaz,çaldıran savaşında yaşadıkları ortada,beleşe kazanmıştır,yavuz osmanlıya en büyük ihaneti yapmış ve çöküşü başlatmış olan padişahtır,ülkenin yönünü batıdan doğuya çevirip etrafını arap yalamalarla doldurup ülkenin içine etmiş türklük düşmanıdır,timurla başedecek stratejik zekaya sahip birtek fatih sultan mehmetle,büyük komutan mustafa kemal atatürk var
hesabın var mı? giriş yap