• bosna-hersek'in guney hersek bolgesinde yer alan, kus ucusu denize uzakligi 5km. bile olmayan,hirvatistan'in meshur dubrovnik sehrinden 35km yukarida bulunan, bosna'da yasanan ic savas sonrasi nufusu multeciler sayesinde 3'e katlanan tarihi sirp sehri. bosna sirp cumhuriyetinin baskent banja luka'dan sonra ikinci buyuk sehridir. ortasindan gecen trebjesnica nehri ve leotar dagi sehrin sembolleridir.
  • sarayovadan çok daha güzel çok daha şirin, bosna hersek'e bağlı sırp nüfusun epey yoğun olduğu, ortasından nehrin aktığı güzel bir şehir, dondurma ve bira çok ucuz burada, 4 kişi 2 top dondurma aldık 2 euro ödedik, markette yöresel tadı da fena olmayan bira 0.5 euro gerçekten sudan ucuz.
  • srdjan aleksiç'in memleketi.
    (bkz: srdjan aleksic)
  • saraybosna uzerinden gelen arkadisimla bulusmak uzere sozlestigimiz, (biz kotor'dan arabayla siniri gecip trebinje'ye gelecektik o da saraybosna'dan otobusle buraya gelecekti) biraz takilip geri karadag'a doneriz doiye dusundugumuz memleket. ancak siniri gecince bosna bayraklari beklerken her yerde sirp bayraklari gorup bir de ustune "welcome the srpska republic" gibi yazilari gorunce "yanlis siniri mi gectik lan, durduk yere sirbistan'a girdik herhalde" diye dusunmustuk. cok sonra olayi caktik bosna kurulurken ulkede yasayan sirplara da ozerk bolge birakmislar. sehirde yasayanlar sirp agirlikli, cafelerde partizan kizilyildiz maclari falan izleniyor. guzel bir meydani var. diger ex yugoslav ulkelerine gore ucuz ( 2 euroya hayvan gibi dondurmalardan biz de yedik). turk lirasini da rahatlikla bosnak markina cevirebildiginiz bir kac saat takilip keyif alabileceginiz yer. gece icin tekrar guneye dogru kotor , budva istikametine gitmekte fayda var.
  • 2014 eylül'de (bkz: #97259929) entryde bahsettiğim blagaj'dan sonra aslında kotor'a gitme niyetiyle yola çıkmışken bir gece geçirdiğimiz şehir.

    aslında trebinje'den bir arabaya binmiş ve kotor'a doğru gitmek niyetindeydik fakat bizi alan adam yeşil plakalı bir audi s6'ya sahip bir büyükelçi veya konsolos idi. kendisi dubrovnik'e gidiyordu ve bizi de davet etti fakat benim vizem olmadığı için "hayır" demek zorunda kaldım. adam "ben geçerken pasaport filan sormuyorlar zaten, direkt girebilirsin istersen" dediyse de "bir de oradan çıkışı var bunun, bu tehlikeyi göze almak istemiyorum" diyerek kibarca reddettim.
    aslında bu abi bizi aldıktan 2 km sonra dubrovnik'e sapmak durumundaydı fakat bizim için yolunu yaklaşık 10 km değiştirerek, bizi stara hercegovina adlı bir restorana götürdü. bu restoranda karadağ'a giden çoğu insanın durduğunu, bizim de oradan kendimize bir araç bulabileceğimizi söyledi.

    karnımız çok aç olduğu için abiye veda edip yemeğe oturduk ve daha siparişlerimiz gelmeden, yan masada oturan iki sırp çocukla kaynaştık. bu iki genç aslında isveç'te yaşayan fakat tatile sırbistan'a gelmiş, belgrad'dan bir fiat 500 kiralayıp trebinje'deki evlerinde kalarak çevredeki tatil beldelerine giden iki gençti.
    yemek yediğimiz restoran ise gerçekten lezzetli yemekler yapan`:an itibariyle google maps'te 506 ay almış ve ortalaması 4.8`, kaliteli bir restorandı ve çocuklar sağolsunlar hesabımızı da ödediler ve o gece onların evinde kalmamızı, sonraki gün de beraber budva'ya gitmeyi teklif ettiler. bizim için gayet güzel olan bu teklifi kabul ettik ve trebinje'ye geri dönüp, o gece dışarı çıktık.

    bu iki genç biraz enteresan iki gençti ve anladığım kadarıyla ikisi de elena'yı sikmek istiyorlardı. ben elena'ya genel olarak hiç ilgi duymadığım için bu benim için hiç problem değildi fakat elena'nın da onlarla yatacağını hiç düşünmemiştim. bu çocuklar eve geldiğimizde, dışarı çıkmadan önce bir kağıda "bu gece elena benimle yatacak" tarzında bir şey yazmışlardı ve gecenin sonunda elena'ya gösterdiklerinde elena iyice iğrenmişti bunlardan. gittiğimiz barda sağolsunlar bizim içkileri ödediler fakat ortada garip olan bir şey vardı ki bu adamlar gece klübüne takım elbiseyle gelmişlerdi. klüpteki tek takım elbiseliler bunlardı ve genel olarak kadınlara ukala ukala yürümeye çabaladılar fakat genel olarak pek kimse yüz vermedi bunlara.

    eve geldiğimizde elena bunların hiçbirine vermeyince sonraki günkü seyahat baya sıkıcı geçti. evet bizi budva'ya kadar sürdüler fakat genel olarak yolculuk esnasında neredeyse hiç muhabbet etmedik. budva'ya vardığımızda da ayrıldık zaten. biz o gece budva'da kaldık, onlar trebinje'ye geri döndüler.

    2014 balkanlar gezime dair fotoğrafları linkten görebilirsiniz.
  • yüksekten bakınca çok güzel görünen şehir.
  • önceki: (bkz: poçitel /@lonelycowboy)

    poçitel'den çıkıp doğruca trebinje'deki otelimize geldik. yine içinden nehir geçen bir kent. 4 yıldızlı leotar otel'de kaldık. akşam yemeğinde balık vardı. otelde teyzeler çalışıyor garson olarak. sabah kahvaltısında domuz eti ürünlerinden tattım. sucuk gibi olan bir şey var. hem domuz eti hem dana eti olandan aldım. arada hiç bir fark yok bence. domuz etli olan birazcık daha baharatlı gibi sadece. ayrıca termos bardağıma çay katmak istemiştim. teyzelerden biri gelip, 'dışarıya götürmek istersen ekstra para ödemek zorundasın' dedi. tamam dedim teyze sakin ol, alt tarafı bir bardak çay. ben de fincana koyup orda içtim. bazı garip huyları var bu balkan insanlarının.

    otelden 5 dakikalık mesafede bir market var. rehberimizin dediğine göre bulabileceğimiz en uygun fiyatlı ürünler buradaymış. papatyayla alkol aldık marketten. hatta sınırdan fazla aldık. alkol almayan arkadaşların bavuluna koyarak geçirdik dönüşte gümrükten. sonra arkadaşlarla otele döndük. onları yatırıp, ben gece tek başıma biraz daha dolaştım. sonradan internette gündüz çekilmiş fotoğraflarına bakınca çok güzel bir kent olduğunu gördüm. biz hiç gezemedik bu kenti.

    sonraki: (bkz: karadağ /@lonelycowboy)

    (bkz: balkan turu /@lonelycowboy)
  • mostardan cikip blagaj tekkesini gezdikten sonra kotor'a varmadan sehirleri gezelim diyip konskladigimiz sirin yer. araba kiralamanin faydalarindan biri sanirim. sokaklar , parklar her yer cok guzel. tabi ki yine nehir geciyor ortadan. bosnanin heryeri su, artik sasirmiyoruz. cok ucuz ve muhtesem konaklamak icin yerler var. 350 liraya, villa gibi bir yerde kaliyoruz suan. bence yol ustunde mutlaka gezilmeli bir yer.
hesabın var mı? giriş yap