• krank milinden aldığı hareketi egzantrik miline ileterek supapların açılıp kapanmasını sağlayan bir parçadır. genellikle kauçuk olmakla beraber bazı araçlarda zincir olarak da bulunabilir. tek amacı hareketi iletmek olmayan bu kayış motorda senkronizasyonu da sağlar. genellikle 60.000 ile 90.000 km arasında değiştirilmesi tavsiye edilir, değiştirilmezse ve yolda giderken kayış koparsa çekici çağırmaktan başka şansınız kalmaz ve motora çok büyük zararlar verebilir.
  • şimdilerde krank mili, kam mili bağlantısı zincir ile yapıldığından, kompresör, devirdaim ve şarj dinamosunun krank milinden güç alması için kullanılmaktadır.

    bunun bir de ekürisi vardır;
    (bkz: gergi bilyası)
  • modern motorlarda koptuğu zaman zarar vermemesi için motor kendisini kapatır. eğer marşa basarsanız krank milinin hareketiyle pistonlar sübaplara vuracak ve çok ağır hasar verecektir.

    efsanevi fiat multijet 1.3lt* motorlarda zincir bulunur. ilk modellerde kullanma klavuzunda 160k km'de değiştirilmesi önerilirdi, sonradan bu 140k km'ye kadar düştü. ben sanayeide 120k km'de bile kopan zincirler gördüm, 200k'ya yaklaşmış orijinal zinciri ile gezenleri de. fiat 1.6lt multijet motorda yeniden kayışa döndü.

    bazı motorlarda ömür boyu garantili, bazı motorlarda 500k ömürlü zincir bulunuyor. ama kayışlı modellerde motorun yaptığı yoldan ziyade kauçuk malzeme zamanla aşınacağı için yıl açısından bakmak daha doğru. aynı lastikler gibi, zamanla aşınmasa da yırtılabilir.
  • ışlevi pistonlar ve sübaplar arasındaki kusursuz senkronizasyonu sağlamaktır.kopması klasik
    benzinli araclarda daha az hasara sebep olurken,
    turbolu/yüksek sıkıştırmalı dizellerde hasar cok
    daha büyük olur.
    değisimi genelde gergi bilyeleri,devridaim vs.
    gibi yan parçalarında degisimiyle set halinde yapılır.üzerinde koruyucu kapak olmayan bir
    kayışın eskiliğini üzerindeki kılcal çatlaklardan
    anlayabilirsiniz.
    sehiricinde devamlı trafikte boş halde çalısan
    araçların tavsiye edilenden bir 10 bin km kadar
    önce trigerini degistirmek,şahsen çok daha dogru
    buldugum bir hadisedir.
    şoyle ki,
    trafiksiz yollarda(misal kucuk sehirlerde) 80bin
    km. giden aracın motor çalışma saatiyle,istanbul
    gibi gitmekten cok dururken işleyen bir motorun
    çalışma saatleri birbirinden çok farklıdır.
  • yaklasik 40000 km.de falan siyirdi ve yolda kaldim. ;;))

    guluyorum cunku komik. geceyi bir benzinlik ve arabada gecirdim. kayişi kontrol edecekken bir şey karisti, bakmadim ama gece 12 falandi. baksaydim da kadin corabi mi baglayacagiz???

    kayisiniz 40000'lerde falansa cok yuklenmeyin; siyirma ihtimali yuksek. ben sinirle yola ciktim, yuklendim, siz yuklenmeyin. benimki 8 subapli, subabiniz ayrica fazlaysa boruyu da yersiniz... gecmis olsun.
  • bu korku yüzünden onca parayı verdikten sonra bende sıyıran kayış.
  • volkswagen'in 120 bin km'de sadece gergi ve saptırma makarası değiştirdiği parça. "devirdaim pompası dahil mi?" diye sormuyorlar bile. çünkü ihtiyaç olup olmadığına onlar karar verecek. ancak km dolmadan önce kayış koparsa 20-30 bin tl'lik masraf çıkabilirmiş. bu durumda ücretsiz değişim var mı? tabii ki yok.

    aynı konu kuru şanzıman için de geçerli. arıza çıkana kadar sorun yok. rutinde yağ değişimi de yok. arıza çıkarsa bilmemkaç bin tl.

    yeniden anladım ki hizmet politikaları arıza üzerine. bu nedenle 2015 aracım için 72 bin km'de kayış kopmadan önce (ses geldiği için ve geçenlerde antifriz suyu azaldığında servis arızayı bulamadığı için) servisten "zorla" randevu aldım.

    ayrıca triger kapağı açılmışken bilgisine güvendiğim insanlar devirdaim pompasının da mutlaka değişmesi gerektiğini söylediler. (kayış seti indirimli 2.250 tl + pompa 1150 tl) oh mis. (bkz: uyku kaçıran şeyler)

    p.s. zorla randevu oluşturan kazık servise hiç güvenim yok. konu trigerdi, nereye geldi ama olsun. abv doğuş oto. abv yetkili servisler.
  • ea211 motorda 72 bin km'de kayış koparanları da görmüş oldum böylece. burada özellikle vurgulamak gerekir ki modern vw motorlarında kullanılan kayışlar son derece dayanıklı malzemeden üretiliyor. sürtünme toleransı ve yük katsayısı emsallerine göre çok daha fazla. vw'nin resmi açıklamasına göre, bu kayışların aracın normal kullanım ömrü dahilinde ve normal şartlar altında planlanmış bir değişim periyodu bulunmuyor.

    doğuş oto'nun benimsemiş olduğu yaklaşım kağıt üzerinde doğru. bir dönem yıldan bağımsız 180 bin km'ye çıkarmışlardı triger değişim aralığını. ancak sıkıntı, vag grubu markalarının servis yönergelerinde türkiye'nin tüm üçüncü dünya ülkeleriyle beraber tozlu ülkeler klasmanında yer almasından kaynaklanıyor. bu doğrultuda, normal sürüş koşullarında, dizel motorlar için 210.000 km olarak belirlenen triger değişimi aralığı ülkemiz için 120.000 km olarak uygulanıyor.

    benzinli motorların ise normal koşullarda herhangi bir triger değişim periyodu olmamasına karşın (bazı markalar için yıldan bağımsız 180 bin veya 240 bin km'den sonra kontrol öneriliyor), toz yoğunluğunun yüksek olduğu ülkeler klasmanında 120.000 km'de bir kayışın değiştirilmesi tavsiye ediliyor. her iki durum özelinde herhangi bir yıl şartı bulunmadığını da tekrar belirteyim.

    diğer markaları bilemiyorum ama, bu şartlar altında herhangi bir büyükşehirde rutin şehir içi kullanımda 2011 sonrası vag grubu araçlar için 5 yıl/120.000 km periyoduyla kayış değişimi son derece anlamsız geliyor. esasen, kayış ve bileşenlerinin motor üzerinde teknik kontrolünün nasıl yapılacağı, bu süreçte nelere dikkat edileceği ve yıpranma emarelerinin nasıl anlaşılacağı servis kitapçıklarında ayrıntılarıyla anlatılıyor. bu nedenle, her bakımda kayışın kontrol edilmesi ve ancak yıpranma belirtileri ortaya çıkmışsa kayışın değiştirilmesinden yanayım.
hesabın var mı? giriş yap