• türkiye'nin çok çok gerisinde olan ve "sallamayacağımız" ülkelerin bile vize uyguladığı bir ülke olmaktan memnun isek, eleştirebileceğimiz adımlardan biridir. bu "geri" ülkelerin vize işlemlerinin, medeni ülkelerin işlemlerinden çok daha sıkıntılı olduğunu belirtmeye gerek var mı bilmiyorum. amerika'ya 1 yıllık vizeyi tek başvuruda rahatça alabilen kişinin nijerya'nın 3 aylık vizesi için ne çok uğraştığını görünce şok olmuştum.

    tabii ki gönül ister, dünyanın hiç bir ülkesine giderken vize almak için uğraşmayalım, sözümüz senet olsun, ama o günlere flashforward yapamayacağımıza göre aradaki adımların varlığının da eleştiri-şikayet konusu olarak değil, hedefe giderken uğranacak istasyonlar olarak görülmesi uygun olur fikrindeyim.
  • bu edime ussal cerceveden bakildiginda ise;

    orneklenen iki afrika ulkesinde devlet isleyisinin agirligi dolayisiyla kimi zaman haftalarca, kimi zaman aylarca vize beklenmekte olusu kayitlarimizda olmali.
    vize islemlerinin oraya dar gunlerde ekmeklerini kazanmaya giden isciler icin parasal acidan da (sirketlerin kesintileriyle) sorun olusturdugunu kulak ardi etmememeliyiz.
    hangi cercevede olursa olsun turkiye ile bir ulke arasinda vizenin kaldirilmasi (turkiye pasaportu tasiyan vatandaslar icin) kolaylik ve kazanc anlamina gelecek olumlu bir gelismedir.

    bu baglamda; vizenin kaldirilip arap-islam ulkelerinde dileyenin istedigi egitimi alabilmesi ya da (her ne kadar ne libya'da ne de suud arabistani'nda yururlukteki yasalar el vermese de) mulk edinebilmesi gibi ozgurlukler sorun anlamina gelmiyor.
    sorun, bu ozgurlukler icin verilmis olan ya da verilmesi olasi tavizlerde aranmali.
  • soner çağaptay'ın durumun vahametini anlatan "türkiye batıyı hak ediyor mu" temalı yazısını tetikleyecektir. ama öyle cörnılda falan yayınlamasın the washington times yeter.
  • allahıma bin şükür, çocukluğumdan beri hayalini kurduğum şam-tiran-trablus turumu en sonunda gerçekleştirmeme vesile olacak gelişme.
  • türkiye'nin önde gelen, müteahhit firmaları da rahatlar artık.
  • götmüzü avrupa'ya dönüp, yüzümüzü doğu'ya döndüğümüzün ispatıdır.

    ha ne kadar doğru ne kadar yanlış ona ben yorum yapmayayım.
  • gereksiz bir çalışma. bizi hep araplar sikti tarih boyunca yine de akıllanmıyoruz. nedir bu arap hayranlığı çözemedim, ama genetik olabilir.
  • turkiye-libya arasindaki ticari hacmi buyutecek olan gelisme.

    olaylarin hepsi ahmet davutoglu hocanin stratejik derinlik kitabindaki seyire gore gidiyor. insallah diger musluman ulkelerle de vizeleri kaldiririz.

    bir de bu olayi asagilayan arkadaslar var. o arkadaslara hangi ulke vatandaslari olduklarini sormak istiyorum. turkiye'ye vize uygulayan kac ulke var arastirsinlar.
  • sozlukte ne kadar ekonomi dehasi oldugunu gosterdi bize bu olay.

    oglum siz doktorayi nerde yaptiniz lan? burada harcaniyorsunuz valla, gidin obama'ya falan danisman olun.

    ticari isbirligi artmazmis. ahahahah, supersiniz lan...
hesabın var mı? giriş yap