• bilgilendirme editi : işbu başlık, çayı kötüleyip kahveyi yüceltme ya da kişileri ikisinden birini içmeye mecbur kılma maksadı taşımamaktadır. yazarın kum tanesi kadar küçük bir durum tespitidir :) kesinlik içermez.
    beni düşündüren konudur...

    her ne kadar çay ile özdeşleşmiş bir millet olsak bile son zamanlarda hem adım başı açılan kahvecilerin hem de z kuşağının etkisiyle, artık çay sevdasının yerini kahve alacak gibi.

    artık sadece türkiye'ye gelen ünlü futbolcular çay içecek. o da sosyal medya etkileşimi için yalnızca bir bardak.
  • benim de dikkatimi çeken durum.

    acaba osmanlıcık ile alakası var mı diye düşünüyorum:

    - osmanlı'da tavuk eti pahalıymış. oldu.

    - osmanlı'da daha çok kahve içilirdi. oldu.

    - osmanlı'da türkler ikinci sınıftı. oldu.
  • kahve bu ülkenin asıl kültürü olduğu için beni çok mutlu ediyor bu durum. dünyaya da bu topraklar üzerinden yayıldı zaten. çay ise şurada 80-90 yıllık geçmişi var bu ülkede.

    sağlık açısından da olumlu. siyah çay sindirim ve boşaltım sistemi için zararlı bir içecek. kahvenin bilinen hiçbir zararı yoktur.
  • maalesef türkiyeyi çay adı altında çay olmayan bir bitki ile yıllarca kazıkladılar. o tatsız naneyi çay diye içeceğime kahve içerim diyor millet. çay dediğin şey seylan çayıdır bizdeki nane değildir.
  • türk kahvesi denilen şey bir zamanlar gerçekten de türktü, çünkü kahve yemen'de yetişiyordu ve yemen 110 yıl öncesine kadar türk toprağıydı.

    sabah yenilen yemeğin adı kahvealtı. amaç kahve içmek, yediğin şey de kahvenin altına yeniliyor, kahve mideyi yakmasın diye. dünyada eşi benzeri var mı bu ibarenin bilmiyorum. günün ilk öğününün adını kahveyle ilişkilendiren başka bir kültür ben görmedim.

    tabi arabistan elden gidince, kahve ithal etmek pahalı olduğu için karadeniz'de çay üretimi başlamış. karadeniz çayı da orijinal çay değil tabi ama biz alıştık. ben alıştım en azından. çin, hindistan, sri lanka çaylarını sevmiyorum. darjeeling first flush bulursam içerim o ayrı tabi. yoksa zift gibi seylon çayını ne yapalım.

    şunu da söyleyeyim, karadeniz çayı gerçekten kaliteli çay olsaydı onu da bulamazdık, çünkü ihraç edilirdi ve tıpkı fındık gibi, badem gibi türkiye'de yetişmesine rağmen ulaşılması zor bir ürün olurdu. karadeniz çayını bizden başka kimse içmediği için uygun fiyata alabiliyorsunuz. kıymetini bilin.

    şu anda da döviz sıkıntısı olduğu için öyle kahve ithal edilecek içilecek filan bunları unutmak lazım. çaya devam. zaten iyi kahve türkiyeye gelmiyor. içtikleriniz çöp.

    bir süre önce yurtdışından iki kilo çekirdek kahve sipariş ettim, gümrükteki adam bana "türkiye'de kahve mi yok?" dedi. sanki türkiye'de kahve yetişiyor. konteynerle getirene de aynı soruyu sorabilir mi acaba? biz içimlik iki kilo getirdik diye olay oldu. bu millete laf anlatmaktan yorulduğum için haklısın hocam dedim, vergisini ödeyip geçtim. bu da böyle bir anımdır.
  • özentilik
  • üst edit: ingiltere'ye çay ihraç ettiğimizden haberi olmayan yazarları ciddiye almayın lütfen...

    _____

    gerçek, başlıktaki iddianın tam tersidir.

    bundan 7-8 yıl önce bir filtre kahve modası, takıntısı vardı. sınıf atlamaya çalışan gerzekler birer filtre kahve makinası alıp koydular baş köşeye. 1-2 sene o sulandırılmış zifti içtiler, içirdiler. kendi aralarında marka tavsiyeleri, kağıt alışverişleri yaptılar.

    pandemiden sonra baktık hepsi çay içiyor.. çünkü zaten evlerinde çay içiyorlardı... "o markanın içimi yumuşak bu marka g3 gibi teper." muhabbetleri suni ve zorlamaydı... o kahve fırtınası da yok oldu gitti şükür.

    pandeminin tek faydası bu oldu. ben de özentiler üzülmesin diye "ee.. benimki az olsun, çarpıntı yapıyor." falan desem de mecburen içiyordum filtre kahve denen işkence gıdasını.

    kurtulduk...

    türk gencine tavsiyem çaydan şaşmaması.
    ille ince belli bardağa koyup okey/pişti muhabbeti yapmanıza gerek yok. çayla da sınıf atlama pozları kesebilirsiniz. porselen demlik alın mesela.. "çayın tadı porselende azizim." falan deyin. early grey takılın, mideniz alıyorsa yeşil çay takılın... hatta ibnelikte everest'e çıkın ve sütlü çay için.

    her türlü çayla da "ben rafine lezzetlerin adamıyım." mesajı iletebilirsiniz. üstelik çay kahvenin bütün faydalarını içerir ama zararlarını içermez. antioksidandır.

    afiyet olsun..
  • sonunda çağ atlayabildiğimizin göstergesidir.
  • (bkz: derdini sikeyim butonu)

    fakir miyim ben çay içeyim?

    t: birbirinden sahte iki içecek hakkındaki iddia
  • içecekle medeniyet arasında ilişki kuran salakların doluştuğu başlık. hiçbir zaman çay kültürü bitmez ama 3 dakikada yok ettiğim bir bardak çaya 30 tl vermek istemiyorum bu sebeple artık çoğu yerde 100 tl versem de büyük bir kahve içmeyi tercih ediyorum ve çoğu insanın bunu düşündüğünü hissediyorum.
hesabın var mı? giriş yap