• ülkenin en büyük eksikliklerinden birisi.
    her evin/apartmanın çöp kutularına özel birkac metrekarelik alan tesis edilme zorunluluğu bulunmalı ve bu kutular da cam(hatta camlar da rengine göre yesil,beyaz vs),plastik,kagıt,organik,metal atik turlerine ozel ayrılmalı. ınsanların da çöplerini evlerinde bu sisteme göre ayirıp dogru cöp kutusuna atması gerekiyor. hatirliyorum sokaklarda belli noktalarda,az sayıda da olsa büyük kutular var cam,plastik vs için ama kimse iplemiyor, adam evinin çop torbasını vs. atıyor metal atık kutusuna.

    çöpünü ayırmadıgı tespit edilenlere yasal islem uygulanmalı, para cezası verilmeli.

    edit: kagıt toplayicilar ayrıştırıyor diyenler oldu, bu işin ilk elden, yani bireylerin evinden baslaması lazım, böylece maksimum verim elde edilir
  • kaldırım yok, çöp kutusu yok çoğu sokakta.
  • sanırım korede ciddi anlamda uygulanıyor ve cezası var. bizim ülkemize pek yerleşmedi bu kültür kağıt, plastik ve cam olarak 3 sınıf olsa ona da razıyız. bir youtube kanalında izledim koreli kadın süt paketlerini biriktirip merkeze götürdü bir adet rulo selpak verdiler teşvik amaçlı bu süt kutularında farklı bir numara mı var bilmiyorum.
  • bir anımı anlatmak isterim.

    hollanda’ya gitmiştim ablamın yanına. yıl 2006 olması lazım. o çalışıyor filan ben de arada yemek yapayım, evi süpüreyim diyerek yardım ediyorum.

    çöp dolmuş. dedim ki atayım. çıktım binadan, yürüdüm bi 50 metre kadar, konteyner bulup attım torbayı.

    ablam geldi. yemek falan fişman derken bir baktı ki çöp boş. dedi ne yaptın? dedim ki attım. dedi ki nereye? dedim dışarı. meğersem binanın en alt katında her atık için ayrı konteyner varmış, ona göre atıyormuşsun. cehaletimden utanmıştım. şükür kimse beni görmemişti.

    bizim işyerine bu sıfır atık olayına müteakip ayrışmış atık kutuları kondu. cam, plastik, kağıt ve geri dönüştürelemeyen atıklar diye 4 ayrı bölüm var bu kutularda.

    desem ki bu kişilerin okuma yazması yok, bilmiyorlar bir şey. diyemiyorum. cam tarafına maske atan mı dersiniz, plastik tarafına kağıt bardakta çay atan mı ve daha neler neler. onu da geçtim sadece tıbbi atık atılan kutuya muz kabuğu, ıslak mendil filan atan var. bir tanesine denk geldim, bir de gizli gizli atmaya çalışıyor maskeyi plastik tarafa. dedim onun yeri ora değil. bir de utanmışçasına bir yüz ifadesi takınmaz mı, dedim yuh.

    eğitilmez miyiz, cezayla mı yola geliyoruz yemin ediyorum bilmiyorum.
  • türkiye'de çöp ayrıştırma var. hatta evimin karşısında belediyenin koca istasyonu var. ha insanlarda bu kültür yok diyorsanız, pek çok insanda var. pek çok insanda olmadığı gibi... pek çok yerde cam, kağıt, giysi vb.. ayrı çöp istasyonu da var. hemen ab / abd güncellemesi yapmayın, onlarda da pek çok yerde pek çok insan sikine takmıyor. konu ırksal değil, insanın doğaya karşı vurdum duymazlığı.
  • almanya’da bilmem kaç senedir olan uygulama.dil kursunda bile konu yapılmıştı.plastikler,kağıt,karton,cam her şey ayrıştırılıp ona göre dönüştürülüyordu.burda da olması gereken ,uymayanlara ağır ceza verilmesi gereken bir konu.
  • bağcılar belediyesi şişe, plastik, metal, kağıt toplama kutuları var. 2 seneden fazladır evde ayrıştırıp öyle atıyoruz. esnafın çoğu da en azından kartonları ayırıp kağıt toplayıcı çocuklara bırakıyorlar. ayrıca belediyenin geri dönüşüm aracı her pazartesi mahalleyi dolaşıp, geri dönüşümleri evden alıyor, ücretsiz poşet dağıtıyor. evet bunların hepsi bağcılarda oluyor. sizde e-devlette belediyenize yazın, bu şekilde hizmetleri yoksa başlatsın ki çoğu özel şirket talip oluyor.
  • şimdiden çocuklara aşılarsak, önümüzdeki on yılda anca bir yerlere getirebileceğimiz sorundur.

    çöpü düzgün ayristiramadigimiz için dışardan ithal ediyoruz. kâğıtları suriyeliler yeni yeni toplamaya başladı.

    insan inanmakta zorlanıyor biliyorum ama çöpünde dönüştürülmesi icin kalitelisi ve kalitesizi var. hersey birbirine girmis bir copu de ayristirip donusume sokabilirsiniz ama önceden ayrıştırılmış çöp kadar verim alamazsınız.

    bu ayrımı yapamadığımız için mesala sokak hayvanları sorunumuzda bitmiyor. senin çöpünde organik birseyler varsa, onu çöpten bulup yiyecek bir köpek, kedi, sıçan vs de olacaktır.
  • bunu japonyada da yapıyorlar yapmasına da, çoğu atık yine yakmaya gidiyor. plastiğinden kağıdına hem de. ilk duyduğumda ben de çok şaşırmıştım, o zaman neden ayırarak atıyorum ki ben çöpe demiştim. cezai müeyyidesi varmış. toplum bilinci oluşturmak açısından faydalı ama ayırmanın bir anlamı yoksa ayırmaya harcanan emek ve dikkat boşa gidiyor. hayırlısı.
  • bir kaç sene önce sokağımızda kağıt - cam - evrensel atık olmak üzere yanyana 3 çöp kutusu vardı. çöp kutularındaki bu değişimden sonra bizde ayırmaya başladık çöplerimizi. fakat çöp arabasına denk geldiğim bir gün gördüm ki 3 kutuyu da aynı yere topluyor.
    sen ben ayrıştırsak da onlar yine bir şekilde birleştiriyor.
    zaten çok geçmeden kutuların üçü de standart çöp kutusuna döndü. belediye için çöp ayrıştırmak bir hevesti geçti resmen.
hesabın var mı? giriş yap