• hali hazırda zaten büyük bir dert olan ve sosyal devletin yapması gerekeni yapmamasından doğan sorunların istatiski verilerine "başka derdimiz yokmuş gibi..." andvalaca karşı çıkmak suretiyle kötülenmeye çalışılan önerme.

    kardeş (bkz: jihat) sen buna anti tez yapıcam derken balatayı yakmışsın bildiğin.. saçmalamışsın yani... git biraz vitamin neyin al..
  • 2002'den 2012'e kadar artış gösteren camii-imam oranı 1:3.15'tir. yani her yapılan camiiye 3.15 imam düşmektedir. bu kadar imamı ne yapıcaz şeklinde birşeyler vardı bi ara ama şimdi bulamadım. en sonunda yapacak birşey bulamayıp new testament tadında durumların ortaya çıkması muhtemel.
  • google earth'de, "places" şıkkı işaretlenerek, şehirlerimizin kasabalarımızın üzerinde şöyle bir gezinildiğinde görülecek gerçektir. mahalle başına 3 tane cami ikonu göreceksiniz. geçen gün, ev almayı düşündüğüm bir siteye google earth'le bakmam sonucunda, yakın çevresinde 4 tane cami olduğunu görüp, daire alma fikrimi değiştirdim. ama her yer böyle sonuçta, gidecek yer yok.
  • halkın işgüzarlığından dolayıdır.

    yakın zamanda adana kılıçlı köyünde bir hayır camiisi tamamladık. http://www.haberler.com/…vleri-cami-insaati-haberi/

    şimdi olay şu; bu köyün nüfusu 3000, halihazırda küçük de olsa bir camiisi mevcut. nedense bu elemanlara yetmiyor, tutup bir dernek kuruyorlar yeni camii yaptırmak üzere. daha sonra kendilerine biraz bağış yapacak bir kireç fabrikası ile anlaşıyorlar, en son da bize geliyorlar kar koymadan yapmamız için. önce camiiyi bitirdiler daha sonra bir imamevi ve kuran kursu yapıldı yanına, şadırvan vs. tamamlandı. bizim işçilik bedelimiz toplam 17bin liraydı bu iş için... sanırım o kireç fabrikası da 60bin liralık bir bağış yaptı bunlara, 17bini bize 43bini malzeme vs. için... bir bu kadar da köy halkı arasında topladı sanırım...

    toplam 120-130bin liraya tahminim bir camii kaba inşaatı bitirildi. geri kalan halısı şusu busu sanırım diyanetin katkılarıyla hallediliyor.

    şimdi daha evvel de şöyle bir tartışmada şunu yazdım; (bkz: #18683605)

    camii yapmak kolaydır, camii kadar hastane-okul olmasını istemek biraz garip. şuan halk bir hayır işleyelim dediklerinde bile en ucuzu olan camiiye yöneliyorlar. açıkçası ben halkı yadırgayamıyorum çünkü bir tek camiiyi kendi eserleri gibi sahiplenebiliyorlar. çünkü aynı zamanca cemaatleri de kendileri oluyor.

    yine şöyle bir örnek vereyim, adana'nın en büyük ilköğretim okullarından birisi olan, bildiğin kapalı spor salonu, futbol sahası, laboratuvarları gibi 4-4lük bir okul olan ve ömer ve refika halıcıların yaptırdığı bir okul var. mahallesi kötü yerde olduğundan o kadar ilgi çekmiyor bu okul. bu okul bu iki hayırseverin katkılarıyla yapıldı ama bundan birkaç sene önce milli eğitim oradan bu iki hayırseverin adını dahi sildi. yüreğir anadolu lisesi yaptılar okulun adını. yine kendi arsasında, yan tarafa kıytırık bir okul yapıp-küçücük bir şey, onun adına ömer refika halıcılar dediler... tabii bu hayırseverlerin çocuklarıyla davalık oldu milli eğitim...

    ben bu kılıçlı köyündeki dernekle konuştuğumda camiiniz var neden bir lise yapmadınız dediğimde kendilerine yakın olan bu örneği verdiler. üstelik okul yapmak için milli eğitimin kapısını da çalmışlar ama "siz beceremezsiniz o işi" gibisinden kapı yüzlerine kapanmış. işte işgüzar olan bir şeyler yapmak isteyen halkımıza tek seçenek kalıyor, camii yapmak.

    yani türkiye ile iran'ı karşılaştırmıyorsunuz siz... türk halkı ile iran'ı karşılaştırıyorsunuz. nitekim camiileri yapanlar halk.

    kısaca şöyle söyleyeyim, halk işgüzarlık yapıp üzerine düşeni camii yaparak gerçekleştiriyor, devletin ise "yapmıyor", yapacak olanı da verdiğim örnekteki gibi "küçümsüyor" onların gözünde halk beceremez, birkaç zengin yapabilir sadece. ha o zenginlerin adını da o eserlerden silebiliyor.
  • cami sayısından ziyade oranlarla yorum yapmak daha doğru olacaktır: medeni olduğunu iddia eden bir ülkede kişi başına doktordan 2-3 kat fazla din adamı düşüyorsa, orada bir sorun var demektir. bakınız din adamı diyorum, hangi dinden olduğunun bir önemi. ve ülke adı vermediğime de dikkatinizi çekerim. bu oran abd'de böyleyse oranın da medeniyetini tartşırım.

    bu durumun nedenleri başka bir konudur. meb okul yaptırmak isteyene destek yerine köstek oluyordur. millet kara para aklamak için cami yaptiriyordur. bin tane neden olabilir. ama sonuç, din sömürücülerin işine yarıyor ve bunların başında da bilin bakalım kim var?

    tanım: medeniyetten uzaklık göstergesi
  • lisede iken çok sevdiğim bir hocamdan öğrendiğim korkunç bilgi.
    kocaeli büyükşehir belediyesi konservatuvar'ında "stizzoso,mio stizzoso" ve nice şan eseri ile,dibimizdeki camideki imamla kıyasıya yarışmama sebebiyet veren durum.
  • çember sakallı cübbeli ibneler gölgesinde rahat rahat yellenebilsin diye daha fazla çalışıp daha çok cami yapmamız gerektiğini gösteren bir istatistiksel çalışma sonucudur. gelip burda cami ve imam sayısının okul ve öğretmen sayısına oranını savunabilen "adam" ların da en azından yörüngesine sabitlenebilecekleri bir cami olsun da çevreye rahatsızlık vermesinler.
    ama nafile çünkü bu serefsizlerin dillerinde din kalplerinde faşizm olduğundan bayramdan bayrama gittiği caminin varlığı onlar için ideolik bir kavgadir.

    kendi ikamet ettiğim mahalleden örnekle, ilkokulda bir sınıfta ortalama 40 öğrenci varken geçen sene yeniden yapılan 3 katlı camide namaz kılan cemaatin ortalaması 20 kişi civarında.
  • kültür ve bilgi seviyesi düşük bir toplum olduğumuzun kanıtıdır. zira din, en çok cahil insanları etkileyen bir olgu. eleştirme, sorgulama, akıl yolunu kullanma gibi yetenekleri ellerinden alınan insanlar, daha doğrusu bu yeteneklerin ortaya çıkmasına izin verilmeyen insanlar, elbet bu cami-imam sayısına alkış tutacaktır.

    ulan o değil de eskiden bu ülkede en çok saygı duyulan kişiler öğretmenlerdi. en çok hürmet görenler toplumun ileri gelenleriydi, en bilgili insanlarıydı. en çok kitap okuyan, en çok imrenilen insandı. ne oldu da bu duruma geldik? ne oldu da en çok din gösterisi yapan, en müslüman oldu? din kişisel bir olgudur, devleti bağlamaz, bağlayamaz. bağlarsa işte böyle düşer kültür seviyesi, medeniyet seviyesi.

    ha bu arada kafir ne lan? bambaşka dünyalarda yaşıyoruz amk.
  • hakikaten okul yapmak isteyenlerin onune cıkarılan onlarca zorlukla acıklanabilcek olay. yalovanın ilcesi çınarcıka ozel yetenekli cocuklar icin okul yaptırmak isteyen o tarihte 83 yasında olan bir hayırsever vardı. butun malını mulkunu sattı kendi oturdugu daire ve kirasını aldıgı bir adet daire dısında. asagı yukarı 2 trilyondan biraz fazla bir parayla bu okulu yapmak istedi. ilin kendisinde olmadan ilceye ozel yeteneklilere okul yapamazsın diye 50 tane zorluk cıkardılar imarı izni vs konusunda. allahtan cengaver bir kaymakam vardı o bu ise bas koydu ona ragmen zorlukların ardı arkası kesilmedi. 83 yasında kimi kimsesi olmaya kadın cok meraklı sanki insaat tepelerinde dolasmaya. al kardesim bu insanlardan parasını ver okulun adına hayırseverin ismini kendin yap. ne yazık ki turkiyede okul bittikten sonra bu isimler bile siliniyor tabeladan bir sure sonra. velhasıl turkiyede okul yapacaksanız oyle malınızı mulkunuzu satıp okul yapmayacaksınız. gidip ozel okul yapacaksınız ki devlet sizi kaale alsın.
  • ama bizim mahalledeki okulun derslik başına öğrenci ortalaması 40, caminin ise cemaat ortalaması ise 20 diye hede höde etmek tam bir matematik yoksunluğudur. yapılan tüm tartışmaları bir kenara koyup, sadece bu söylem üzerinden konuşursak; matematik yoksunu güzel kardeşim; caminin cemaat ortalaması 20'dir doğrudur ama o cami bayram ve cuma namazlarında dolup taşar, cemaat bazen içeride bile yer bulamaz. 20 diye verdiğin sayı olur sana 320, 420, 520... mahallendeki okulda ise bir sınıfta maksimum 50 öğrenci olur. birinde toplam mevcut sabittir. diğerinde ise değişkenlik gösterir. kapiş....
hesabın var mı? giriş yap