• evet dogruluk yuzdesi yuksektir. is hayatinda ahlakli insan sayisi ahlaksiz insana göre oldukça azdır.

    farki sektorlerde ve yurt disinda calismis biri olarak karsilastigim seylerden bahsedeyim.

    mesela inşaat isinde calisan ama yaptigi isi sorgulayamayacaginiz birisine, "usta bunu neden böyle yapiyosun, şöyle yapsan daha sağlam olmaz mi?" diye sorarsaniz şöyle bir yanit alabilirsiniz "bizim de para kazanmamiz lazim 3 seneye bozulsun gelip tekrar yapalim"

    makina sektöründe kendi gözlerimle makinayi 5 dakika calistirip müsteriye kabul imzasi attirilip kacildigini da gördüm. mesela biz kökten cözümler yerine günlük cözumlerle ugrasiriz. bir fabrika kurup 2 yil pesinde kostugumuz zamanlari biliyorum, tabi musteri yabanci ise.

    ayni seyleri marketlerde bile karsilastirabilirsiniz. mesela turkiye'de ve almanya'da basima gelmis ayni olaydan bahsedeyim. biri turk biri alman olan 2 farkli firmadan biri 10tl digeri 10 euro olan 2 adet mouse aldim (kablolu ayni model m100 logitech). 2 yil garantisi olan mouse-ı geri goturup degistirmek istedigimde aldigim karsiliklar

    tr : kablo garantiye girmiyor
    de : iste 10 euronuz.

    sahsi dusuncem, insanin almanya icinde magdur olmasi neredeyse imkansiz. 2.el urun bile alsaniz aciklamalarda yazan hersey sonuna kadar dogrudur. su gecenlerde 50bin tl ye arac alan abi gibi piston sarmis cikmaz satan adam malini sonuna kadar anlatir, hatta size mali onun sattigina dair bir kagit bile verir ki olur da sikayetiniz olursa polise kadar gidebilesiniz.

    ahlak var ahlak var, hakkiyla calisan memur arkadaslari ayri tutuyorum ama turkiye'de 1000tl'lik iş bile yapmadigi halde 3000 tl maas alan, altina devlet tarafindan araba verilen memurlar var. bu arkadaslar kendilerine hic bir zaman sormaz "ben ne is yapiyorum da 3000tl maas aliyorum diye. ama ozel sirket oyle mi? 3000tl almak icin patrona en az 6000 kazandirmaniz lazim ozel firmanin ilk sartidir.
  • hayatta kalabilmen için çirkefliğin hakim olduğu bir ülkede, iş ahlakı olmasını beklemek biraz ütopik geldi bana.
  • iş ahlakından ziyade ahlak yok desek daha doğru olur. çünkü bizde ahlak sorumluluk almamakla, tembellikle, cahillikle şekillenen bir olgu. tembel, cahil, geri kalmış toplumlarda , ortaya çıkan sorun başkasının üzerine atılır ve işin içinden kolaylıkla sıyrılır. mesela depremden dolayı binlerce insan öldüğünde allah'ın üzerine attığımız gibi.allah'ın takdiri deriz. ne kadar da dindarız! ne gerek var okumaya, çalışmaya?
  • devlet kurumlarının çoğunda çok rahat bir şekilde gözlemleyebileceğiniz durum. işin kötü yanı bu durumun gitgide artıyor olması. sebebi ise malûm.
  • sadece iş ahlakı diye konuyu daraltmayalım.ülkede ahlak yok arkadaşlar. insanlar her şeye kılıf uydurup ahlaksızlıklarını meziyet olarak sunuyorlar artık.
  • çok doğrudur. bir çok sorunun temelinde yatan sebep gibi bu durum da devletin vatandaşını düşünmemesinden kaynaklıdır. sadece bugün atatürk dönemi dışında tarih boyunca halkın çıkarlarını gözeten bir yönetimle karşılaşmadık. devletin vatandaşına değer vermediği yerde, devletin memuru da vatandaşa değer vermez, esnaf da usta da özel şirketler de müşterisine ve işine saygı duymaz. hatta çok uluslu şirketler bile ülkemizde hizmet verirken bizleri yolunacak kaz olarak görüp iyi bir hizmet sunmazlar. halkın refahının düşünülmediği bir ülkede ne iş yaparsa yapsın bir kişinin iş ahlakına sahip olması ender görülen bir durumdur.
  • ülkedeki şirketlerde ahlaklı yönetici bulmak zor olduğu için böyledir.
  • türkiye'deki üst düzey yöneticilerin çoğu için kesinlikle doğru olan önerme. kaşıkla verip kepçe ile geri almaya çalışan; vaat ederken cesur, yetki verirken kılı kırk yaran zihniyetleri ile bu sıfata layık görülmeleri gayet doğaldır.
  • farkli milliyetten insanlarla uzun sure calismis, son 1 yildir da yurt disinda self employed olarak calisan biri olarak gozlemim sudur ki; ulkemizde, hemen her seyde oldugu gibi, ahlak tanimi da adamina gore degisir. karsindaki sevmedigin biri ise, veya senden degilse, dolandirmak haktir. acelen varsa, emniyet seridi haktir. isveren sana az maas veriyorsa, onun malina zarar vermek, veya parasini goturmek ahlaksizlik degildir. musterin sana borc taktiysa, senin de kendi alacaklina borc takmanda bir mahsur yoktur. ticarette yalan soylemek, durumu musait oldugu halde borcunu odememek, bir urunu/hizmeti begendigi halde begenmemis gibi yapip fiyati iyice oldurmeye calismak gunluk aktivitelerdendir. gunluk hayatta patron calisanini, calisan da patronunu firsat buldukca somurur, ve bu liste boyle uzar gider... gelismis ulkelerde ahlak anlayisi daha saglamdir ve sana goresi bana goresi olmaz... elbette ahlaksizlar her yerde vardir, ama bunlar azinlikta kalirlar ve yaptilkarinin pek de ovunulecek birsey olmadigini bilirler.
hesabın var mı? giriş yap