• tsk kışlalarında bulunan, nasıl bir motoru varsa her 10 km de 1 depo boşaltan , benzin israf etme aracıdır.
  • karlar altında öylece bekledi, brandası delik deşikti. türk askeri gibiydi, ismine aldanmayın istanbullu değildi.
  • üretimi sona ermiş motorlu taşıttır. iyi kötü kışlada ekmek taşıma, geçit resminde komutan gezdirme, nöbete asker götürme gibi işlerde kullanılıyordu. iş görüyordu yani. sivile ucuz satsalar, bunu alacak bir sürü avcı ve piknikçi de bulunurdu.

    4x2 ve 4x4 modelleri vardı. 4x4 modellerinde merkezi diferansiyelden ön ve arka aksa giden şaftlar birbirinin aynısıydı ve arkaya giden kırılırsa öndeki sökülüp arkaya takılabiliyordu, böylece yolda kalmıyor, 4x2 olarak göreve devam edebiliyordu. genelde ford transit* motoruyla donatılan bu araçların bakımı da rahatlıkla yapılıyordu. sesi kafa ütülese de, gösterge panelinin ve araçtaki tüm yazıların türkçe olması insana güzel hissettiriyordu.

    fabrikadan renk renk (havacılara mavi, karacılara haki ve beyaz, denizcilere beyaz ve gri, vs...) çıkan tuzla jipleri, tuzla istasyonunda trene yüklenirken görmek ilginçti. jipleri trene yükleyen görevliler, sanki çocuklarını askere uğurlayan babalar gibi gelirdi gözüme. sonra askere gittim, her gün düt düt sesiyle ekmeğimizi getirdiğinde karşılaştım bu jiplerle. komşumuzun çocuğu tertibimdi işte, aynı mahallenin çocuğuyduk biz onunla.

    fabrikasını modernize etmeyip üretimi sonlandıran her kimse allah belasını versin. şimdi fabrikasının yanı başında marina* var, fabrikanın yerini de verirler birine, ihya olurlar.
  • bu projede bizzat çalışmış bir hocamızın anlattığına göre canavar gibi jiplermiş tuzla jip'ler. hatta birkaç askeri testte diğer jipleri geride bırakıp birinci gelmişler ve diğer ülkelerden talep gelmiş. dışarıdan alınan askeri jiplerin yarısından daha az bir miktara üretilmeleri de cabasıymış. devrim arabalarını, anadol'ları herkes bilir ama sadece askeri üretimle sınırlı kaldığı için maalesef tuzla jip hakkında çok fazla bilgi sahibi insan yok.
  • pek bilinmeyen ve akıbeti devrim arabalarına benzeyen jiptir.

    üretime yeniden başlanması gerekmektedir. bunun için üretim sorumluluğunun bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığına ya da türk silahlı kuvvetleri güçlendirme vakfı bünyesine alınması daha uygun olacaktır.

    üretim süreci ve başarı hikayesi hakkında doyurucu bir yazıya şuradan ulaşılabilir.
  • sıkıntılı günler geçiren ülkemizdeki, cebinde biraz parası olup da nereye saçacağını bilmeyen bazı tiplerinin paralarını saçma sapan telefon, kıyafet, ithal suv'lara vermesinin önlenmesi adına, ucuz olursa belki akılları kayar, birer tane alırlar diyerek, günümüz dizel teknolojisine uygun, ford transitlerde kullanılan dizel puma ya da uygun görülen başka bir motor ile tekrar üretilmesini ve sivillere satışınının sağlanmasını canı gönülden istediğim göz ağrımız.

    ülkede gündeme şekil verme gücüne sahip ekşi sözlük olarak, belki fabrika bile açtırırız, belli mi olur.

    http://haberdeistanbul.com/…uploads/2016/11/jip.jpg

    http://kemalkaplan.blogspot.com.tr/…patildi_13.html
  • fabrikanin kesinlikle geri acilip uretime kazandirilmasi gerekir.
  • verimli bir 1,6 turbo dizel motor ve modern bir şanzıman / diferansiyel ile 4x4 olarak üretilirse ülkemizde epey satacağını düşündüğüm arazi aracı. sırf turizm / tarım / madencilik / askeriye / jandarma ve arazide çalışması gereken devlet birimleri satın alsa yeter de artar.
  • bu fabrika istanbul eskişehir demiryolunun deniz tarafında çayırova hunkar çayırı sınır olacak şekilde tuzla istasyonuna kadar uzanan uretim tesisleri ve diğer yapılarıyla buyuk bir tesis'ti. uzun yıllardır uretim olmadığı için şimdi ıssız, hatta çatıları çökmeye başlamış. yakında bir guzellik yaparlar buraya da (otel, konut, avm)

    bu fabrika'nın demiryolu na bakan tarafında şu yazı vardı ve tren'den gorurduk :

    "sanayileşmek en büyük milli davalarımız arasında yer alacaktır" atatürk
hesabın var mı? giriş yap