• bursa'da vuku bulan ve fakir fukara'yı düşünmenin cezasız kalmayacağını gösteren hadise;

    mustafakemalpaşa ilçesi'nde kazım balaban'a ait fırına, ucuz ekmek sattığı için fırıncılar odası tarafından avukat aracılığıyla ihtar gönderildi. ihtar mektubunda, fırıncılar odasının belirlediği ekmek fiyatının altında satış yaparak fırıncı esnafına zarar verildiğini öne sürülerek şöyle denildi:

    'denetleme raporlarında 2.5 liraya satılması gereken ekmeği 1 liraya, 4 liraya satılması gereken ekmeği 2 liraya sattığınız tespit edilmiştir. bu eyleminize 1 gün içinde son vermediğiniz takdirde hakkınızda dava açılacağı ve fırıncı esnafının uğramış olduğu tüm zarar tarafınızdan karşılanması için ayrıca dava açılacağını bildiririz."

    kaynak 1 - kaynak 2 - kaynak 3 - kaynak 4
  • ucuz ekmek sattığı için haksız olan fırının başına gelendir.

    bursa'dan bahsediyoruz efendim.
    %53 evet çıkan ve halinden memnun olan insanların yaşadığı bir yer.
    o yüzden bence 5 tl olmadı 10 tl falan olmalı ekmek.
    bunlara az bile.

    fırın sahibini kınıyorum ayrıca...

    not: darısı konya, yozgat, çorum, çankırı, sivas, elazığ, gümüşhane, kayseri, aksaray, kütahya, bayburt illerinin başına.
  • saydirmadan once:

    ekmek fiyatlarinin belirlenmedigi ulkelerde firincilar batar, buyuk sirketler sehir disindaki sanayi bolgelerinde ucuza urettigi milyon tane ekmegi yere goge satarlar.
    ceo, teo bonuslarini katarsan ekmegin fiyati kisa surede eski seviyesine ulasir.
    calisanlarin maaslari duser, halk dandik ekmek yer, ceo zengin olur.

    yani kolelige canak tutan bu firinin cezalandirilmasi cok dogrudur.
  • kazım balaban nasıl ucuz ekmek satıyor ?

    türk halkının en önemli gıdası olan ekmek fiyatı sürekli tartışma konusu olmuştur. özellikle ekmek fiyatlarının maliyetinin altında olduğuna dair iddialar gerçeği yansıtmadığı gibi bazı fırıncıların ticari yetenekten yoksun bir şekilde ekmek maliyetlerini düşürememesi, halkın bu fırıncıların gereksiz maliyetlerini üstlenmesine sebep olmaktadır.

    bu bağlamda ekmek maliyetlerini irdelemek amacıyla ekmek fiyatını etkileyen unsurları 2 ana başlıkta incelemek mümkündür.

    1. üretim maliyeti
    2. dağıtım maliyeti

    üretim maliyetinin ana girdileri;
    1. un, maya, su vb.
    2. yakıt, bakım ve onarım,
    3. personel
    şeklinde sıralayabiliriz. bu maliyetlerde tasarruf imkanı genellikle kısıtlı olmaktadır.

    dağıtım maliyetleri;
    1. dağıtım araçları (kamyonet) ve bunların yakıt ve bakım giderleri,
    2. dağıtım personeli
    3. bayi maliyetleri
    a. bayi iskontosu
    b. ekmek dolabı ve bakımı
    c. bayi tarafından gün sonunda iade edilen ekmek
    d. bayide bekleyen sermaye
    şeklinde sıralamak mümkündür.

    türkiye genelinde belediyelerin halk ekmek şirketleri haricinde ekmek üretimi genellikle küçük esnaf tarafından yapılmaktadır. tüketiciye ulaşan ekmeğin gereğinden fazla pahalı olmasının sebebi özellikle dağıtım maliyetidir. dağıtım maliyeti küçük esnaf için büyük bir maliyettir. özellikle rekabet nedeniyle bayilere verilen iskonto çoğu durumda fırıncının kârının üzerindedir. ayrıca yine rekabet nedeniyle bayiye vadeli satış yapılması da küçük esnaf olan fırıncıyı zorlayan bir maliyettir.

    bu bilgiler ışığında, kazım balaban, bilinçli bir tercih ile bayiye ekmek vermeden sadece ürettiği mekânda satış yaparak küçük esnaf için çok büyük bir gider kalemi olan dağıtım maliyetinden tasarruf etmektedir. ayrıca, bayiden dönen ekmek israfını da engel olmaktadır.

    yerinde satış sayesinde diğer fırıncılar gibi nakit sıkıntısı yaşamayan kazım balaban, peşin paranın pazarlık gücünü kullanarak üretim maliyetlerinden olan un, maya ve yakıt alımlarında da tasarruf etmektedir.
    bu tasarruflarını satış fiyatına yansıtarak halkın daha ucuz ekmeğe ulaşımını sağlamakta, düşük kâr ve yüksek satış ile ticari faaliyetini dengelemektedir.

    burada dikkat edilmesi gereken husus, fırıncıların yetersiz ticari kabiliyet nedeniyle yüksek maliyetlerinin halka yansıtılmasıdır. kazım balaban örnek bir model ile maliyetlerini düşürmüş ve bunu halkın yararına kullanmıştır. kazım balaban bu modeli diğer meslektaşlarına da tavsiye etmektedir.
  • haklı bir uygulamadır. bugün ortalama bir fırıncının üretip kazanabileceği ekmeğin fiyatı bellidir. eğer siz bu fiyatların ayarını bozarsanız fırınlar tek tek batmaya başlar ve tekelleşme olusur. tekelleşme oluşunca da artık kaç lira isterlerse o kadar parayı ekmeğe gömmek zorunda kalırsınız.
  • "hani serbest piyasa ekonomisiydi? hani invisible hand vardı?" diye sormama yol açan tehdit.
  • çoğu kişi bunu bilmiyor ama odaların asgari veya sabit fiyat belirleme yetkisi yoktur. odalar 5362 sayılı kanunun 62. maddesi ile 5174 sayılı kanunun 12/ı maddesi uyarınca ancak ve ancak azami fiyat belirleyebilirler.

    odanın bile böyle bir yetkisi yokken, "mustafakemalpaşa ekmek üreticileri derneği" diye kerameti kendinden menkul bir derneğin durumdan vazife çıkararak asgari ekmek fiyatlarına uyulmadığı gerekçesiyle fırıncıya ihtarname çekmesi tam bir komedidir!

    ekmeği ucuza satan fırına dava açacaklarmış. bırakın açsınlar, açsınlar da alsınlar boylarının ölçüsünü. haksız olmalarının yanında, bir de suçlu çıkarlar. çünkü asgari fiyat dayatması yaparak, 4054 sayılı rekabetin korunması hakkında kanunun 4. maddesince yasaklanan rekabeti sınırlayıcı anlaşma ve uyumlu eylemlerin kapsamına girmiş oluyorlar.

    kimse kimseye ekmeği şu fiyattan aşağı satamazsın diyemez. serbest piyasa ve rekabetin korunması ilkeleri bunu gerektirir.
  • hayaller; laissez-faire laissez-passer

    hayatlar; görünmez el
  • ekmeği normal fiyata sat, atıyorum 2 tl, para üstü 1.5 tl ver, ucuza satmıyorum, kampanya yapıyorum de, o da mı yasak?
  • sanki firinlarin sattigi sey bir halta benziyor da fiyat politikasiymis tovbe allahim ya

    dunyanin en kalitesiz ekmeklerinden birini yiyoruz. icinde sagliga faydali bir tek sey yok. sirf vucuda zarar.

    ya siktir et fiyati falan. beceremiyorsan kur adam gibi bir devlet firmasi. tek elden dagit ama kepegi olsun, bugdayi, unu kaliteli olsun. nerede iste, zihniyet bozuk. tekel kursa orada da ayni bozuk ekmegi satacak. bu sefer de kendi cebini dolduracak.

    bu zihniyetle bir gidim oteye gidilmez. her sene seker hastaligindan iflahi sikilir milletin. denetleme yok, rusvet var, kayirma var, spekulasyonun krali var. her seyden once adalet ve vicdani sorumluluk lazim.
hesabın var mı? giriş yap