909 entry daha
  • eğitim sisteminin herkesi mezun eder hale getirmesidir.

    özellikle 70'li yıllarda doğanlar bunu iyi bilirler ki, ortaokul veya lisedeyken bir dersi veremezseniz okuldan atılıyordunuz. bu yıllar boyu bu şekilde devam eden bir sistemdi ve ancak başarılı olup derslerini iyi yapanlar o küçük üniversite mezunu zümreye girebiliyordu.

    üniversite mezunu olmak büyük bir prestijdi, bu o kişinin çok çalışkan olduğunun da bir göstergesiydi, çünkü tembel olanlar daha ortaokula geldiğinde sınıfta kaldığından okuldan atılıyordu. bizzat benim ortaokuldan atılmış akrabam var oradan bilmekteyim.

    yani eskiden üniversite mezunu olabilmek çok büyük bir olaydı, bu sizin çok çalışkan ve azimli olduğunuzun bir ispatıydı. yani sadece gerçekten okumak isteyenler üniversite mezunu olabiliyordu.

    eski eğitim sisteminde öyle bir denge vardı ki, okuyamayan başarısız öğrenci daha ortaokulda elenir, ailesi de "bu çocuk okumayacak, bari eli iş tutsun" diyerek onu çırak olarak bir ustanın yanına verirdi. şu an yaşanan ara eleman sıkıntısı da tıpkı domino etkisi gibi bundan kaynaklanmaktadır. zira şu an üniversite okuyan herkes mezun olabilmektedir. neden? çünkü ortaokul sonuna kadar eğitim zorunlu.. yani artık kimseye "okumayacak, usta yanına verelim de çalışsın" denmiyor..

    bu yazdığımın çok cahilce olduğunu düşünüyor olabilirsiniz, ama yine de eski sistemin ben çok daha başarılı olduğunu düşünüyorum. eskiden üniversite mezunu olmanın bir havası vardı, çünkü gerçekten ancak çok çalışkan olanlar üniversite mezunu olma seviyesine erişebiliyordu. diğerleri daha ortaokulda elenip gidiyordu. şimdi yolda elini çarptığın insan öğretmene, mühendise denk geliyor.

    sorarım size, bu kadar öğretmen ve mühendis bolluğu yaşanan bir dönemde neden hala doktor eksiği yaşıyoruz? tıp fakültesi puanlarına girip bir bakarsanız nedenini anlarsınız. işte hala sadece çok çalışkan kitle tıp fakültelerine girebiliyor. bu da kalitenin bozulmamasını sağlıyor.
2746 entry daha
hesabın var mı? giriş yap